Hoppa till huvudinnehåll

Österbottnisk snabbmat i Iran: "Målet är att bygga upp en franchisekedja i landet"

Daniel Vähäkangas har varit med och byggt upp en fabrik för snabbmat i Iran
Daniel Vähäkangas har varit med och byggt upp en fabrik för snabbmat i Iran Daniel Vähäkangas har varit med och byggt upp en fabrik för snabbmat i Iran Bild: Yle/Kjell Vikman Snabbmatsrestauranger,Iran,Jakobstad,daniel vähäkangas

Det var meningen att far och son Vähäkangas, Martti och Daniel från Jakobstad, skulle starta en snabbmatskedja i Kina – istället blev det Iran. Trots att det förändrade politiska läget ställer till problem har företaget inga planer på att lämna landet.

Den fabrik som företaget East Food i Jakobstad byggt upp utanför Teheran har två produktionslinjer, en för trekantsbröd och en för panini.

Företaget har ett 50-tal anställda idag och kom igång med produktionen våren 2017.

- Vi har byggt en fabrik och ett kontor med försäljning, marknadsföring och administration, säger Daniel Vähäkangas som är delägare i företaget.

- Målet är att bygga upp en franchisekedja för panini i Iran.

Daniel Vähäkangas har bott tre år i Iran för att bygga upp företaget. Han kom tillbaka till Jakobstad för en månad sedan, men åker på nytt till Teheran i början på december.

- Det blir bara en vecka den här gången och handlar om marknadsföring och produktutveckling.

Inga västerländska kedjor i Iran

Ingen av de stora västerländska kedjorna i snabbmatsbranschen finns representerade i Iran, enligt Daniel Vähäkangas.

Det är en fördel, men svårigheter har förstås förekommit innan företaget kommit så långt som man gjort.

På senare tid har president Donald Trumps Iranpolitik påverkat läget och många västerländska företag har sett sig tvungna att lämna landet.

- Det har inte påverkat oss direkt, men indirekt har vi fått mera problem med råvaror och förpackningsmaterial. Matolja är det brist på och priserna varierar otroligt mycket.

flygbild över stad på natten.
Huvudstaden Teheran i Iran har en befolkning på närmare nio miljoner människor. flygbild över stad på natten. Bild: Ivan Tykhyi Iran,Teheran,stad

Befolkningen i Iran uppskattas till över 82 miljoner och Teheran har en befolkning på närmare nio miljoner människor.

- Man räknar med att det kommer in två miljoner människor varje dag till Teheran med metro, buss och tåg från närliggande städer.

Inga planer på att lämna Iran

En annan finländsk snabbmatskedja, Hesburger, valde att stänga sin restaurang i Irans huvudstad efter endast ett halvt år på grund av sanktionerna.

Företaget East Food har däremot inga planer på att dra sig tillbaka från Iran, åtminstone inte i det här skedet.

Daniel Vähäkangas far, Martti Vähäkangas, som före sin pensionering var koncernchef för Snellman Ab, har nyligen åkt till Iran.

- Vi får se hur läget blir. Om det blir svårare och mer instabilt på något sätt i landet får man kanske fundera, säger Daniel Vähäkangas.

En basar i Teheran.
Basar i Teheran En basar i Teheran. Bild: Yle/Jessica Stolzmann basar i iran

Kulturella skillnader mindre än man skulle tro

De kulturella skillnaderna är inte så stora som man kunde föreställa sig, enligt Daniel Vähäkangas.

Språket är förstås ett problem, men företaget har iranska partners. I det dagliga livet är det inte så stor skillnad i jämförelse med Europa.

- Skillnaderna handlar mest om småsaker, på vilket sätt man beter sig, det är mycket mera artighet i Iran.

På vilket sätt har Iran förändrat dig som människa?

- Jag har kanske fått en lite bredare syn på världen. Allt är inte så enkelt och jag har fått en bekräftelse på hur bra vi har det i Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten