Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagens frågetimme visas i sin helhet på Yles kanaler

Eduskunnan kyselytunti kuvattuna medialehteriltä.
Riksdagens frågetimme fotograferad från pressläktaren. Eduskunnan kyselytunti kuvattuna medialehteriltä. Bild: Miia Lahti / Yle Frågetimme (Parlament)

Yle börjar visa riksdagens frågetimme i sin helhet. Förändringen träder i kraft vid vårens första frågetimme, det vill säga torsdagen den 10.1.2019.

Efter förändringen går det att se riksdagens frågetimme i Yle TV1 och på Yle Arenan på torsdagar kl. 16-17.

“Från och med början av supervalåret kan finländarna följa med riksdagens frågetimme från början till slut. Tidigare har sändningen avbrutits innan frågetimmen är slut, vilket har resulterat i att tittarna inte har fått se de små partigruppernas inlägg. Efter förändringen kommer finländarna att få de bästa förutsättningarna att följa riksdagsledamöternas inlägg och bedöma hur politiken förs i praktiken”, säger Jouko Jokinen, direktör för Yles nyhets- och aktualitetsverksamhet.

Specialnyheterna förlängs på torsdagar

Nyheterna på torsdagar klockan 16.52 kommer efter förnyelsen att förlängas och sändas en timme tidigare. Från och med den 10.1 kommer Yle Oddasat, Novosti Yle och Yle Uutiset viittomakielellä att sändas före riksdagens frågetimme klockan 15.45. De andra dagarna sänds nyheterna som vanligt klockan 16.45.

“Specialgruppernas nyheter är en mycket betydelsefull del av vår service, och det är därför bra att nyheternas sändningstid förlängs på torsdagar. Nyheterna kommer också i fortsättningen att flyttas över till Yle Arenan så fort som möjligt efter sändningen. Det är viktigt att riksdagens frågetimme finns sparad i sin helhet så att hela folket kan ta del av den, därför har vi omorganiserat torsdagseftermiddagarna”, säger Ismo Silvo som är Yles utgivningsdirektör.

Frågetimmen kommer att tolkas till teckenspråk också efter förnyelsen. Yle har kontinuerligt erbjudit tolkning sedan år 2012.

Yle har sänt riksdagens frågetimme varje vecka sedan hösten 2008. Innan det direktsändes den första frågetimmen varje månad.

Bolaget