Hoppa till huvudinnehåll

Smutskastningen fortsätter – Red Bull-höjdarens konspirationsteorier fick Toto Wolff att ryta till: ”Tänker inte sänka mig till hans nivå”

Esteban Ocon krockar med Max Verstappen.
Esteban Ocon krockar med Max Verstappen. Esteban Ocon krockar med Max Verstappen. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Esteban Ocon,Max Verstappen

Sekvensen där Esteban Ocon förstörde Max Verstappens segerdrömmar i Brasilien fortsätter att väcka debatt. Den senaste vändningen: Att Ocon skulle ha krockat avsiktligt. Men Toto Wolff skjuter ner Helmut Markos påstående.

– Han är en ynkrygg, sade Max Verstappen på presskonferensen efter loppet och fick till och med Kimi Räikkönen att flina.

Det var uppenbart att både stallen och holländaren själv var förbannade. Verstappen gick mot en seger i Brasilien men krockade med Esteban Ocon, som han precis varvat. Efter tävlingen konfronterade Verstappen Force India-föraren och knuffade honom.

– Verstappen var riktigt, riktigt arg. Det var länge sedan man såg något sådant. Det gick ganska hett till mellan dem, summerade F1-experten Fredrik af Petersens efter tävlingen.

"Otroligt"

Helmut Marko, rådgivare för Red Bull, gick också het efter loppet. I en intervju för den tyska tidningen Motorsport-Magazin hävdar Marko enligt ESPN att Ocon blivit tillsagd att köra in i Verstappen.

– En Mercedes-förare, som blivit lovad en plats i stallet 2020, kör in i den ledande bilen. Otroligt. Stallet borde ha berättar för honom att Verstappen låg etta och uppmanat honom att inte attackera, säger Marko.

– Sedan får den här idioten ett tio sekunders stop and go-straff. Han borde ha stängts av, fortsätter han.

Nästa säsong är det i allra högsta grad oklart var Ocon kör, men talangen har ryktats vara på Mercedes radar.

Fransmannen blir troligen utan en plats i Force India då Lance Strolls far tidigare i år köpte stallet och samtidigt antogs ersätta Ocon med sin son.

Ocon, som i allmänhet anses vara en av de mest lovande förarna i formel 1-serien, ryktas i sin tur gå över till Mercedes där han i ett år skulle vara testförare och sedan eventuellt ersätta Bottas.

"Verkligen inte"

Toto Wolff vägrade ändå ta ställning till Markos kommentarer.

– Jag tänker inte sänka mig till hans nivå. Vi har ett femte konstruktörsmästerskap att fira, säger Wolff till ESPN och får medhåll av Force Indias stallchef Otmar Szafnauer.

– Jag har svårt att tro att någon förare tänker på vad de ska göra om två år mitt under ett lopp. Verkligen inte. Det där är en konspirationsteori, säger han.

Ocon själv bad efter tävlingen om ursäkt för att han förstört Verstappens race, men avslöjade samtidigt att det var stallet som beordrat honom att försöka ta sig förbi Red Bull-bilen.

Szafnauer förklarar att Ocon var tvungen att försöka ta sig förbi Verstappen eftersom han fortfarande tävlade om viktiga VM-poäng.

– Esteban var snabbare. Däcken skulle ha varit bättre i fem till åtta varv. Max sparade samtidigt på sina däck. Vi talar om flera sekunder som kunde ha gått förlorade om vi bara nöjt oss med att stanna bakom honom, förklarar han.

Läs mera:

Se tumultet i depån då Verstappen letade upp Ocon – Yle Sportens F1-expert: "Det var länge sedan man såg något sådant"

Fredrik af Petersens har sett mycket inom formel 1 men var förvånad efter att ha sett gårdagens dramatiska händelser i Brasilien. Först satte Esteban Ocon på ett nästintill oförklarligt sätt käppar i hjulen för Max Verstappen som körde mot segern och efter loppet fick den ilskna Red Bull-föraren tag på fransmannen i depån.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport