Hoppa till huvudinnehåll

Therese Johaugs långa väntan snart över: "Jag ser fram emot det"

Therese Johaug
Therese Johaug gör comeback på fredag. Therese Johaug Bild: EPA/GIAN EHRENZELLER johaug

Efter att ha varit avstängd från tävlingslängdåkning i ett och ett halvt år har den norska superstjärnan Therese Johaug nu avtjänat sitt dopningsstraff.
– Det är två och ett halvt år sedan mitt senaste lopp här i Beitostölen. Därför är det kul att få starta just här, säger Johaug till norska NRK.

När NRK träffar Therese Johaug håller hon som bäst på att göra de sista förberedelserna före hennes säsong kör i gång på fredag.

– Jag ser fram emot det, säger en entusiastisk Johaug, som på grund av avstängningen missade två stora mästerskap, inte minst OS i Pyeongchang.

"Vi tar inget för givet"

Therese Johaugs bror Karstein Johaug har haft en mer eller mindre ofrivillig träningspartner när systern varit avstängd. Han säger till NRK att Therese är i bra form, men manar ändå till lugn.

– Vi kan inte ta för givet att hon ska komma hit och krossa alla. Vi jobbar på att hon ska hitta tillbaka till den form hon var i. Men det är många andra också som är i bra form. Vi tar ingenting för givet, säger Karstein Johaug.

Det var i ett dopningstest i oktober 2016 som Johaug åkte fast för den anabola steroiden clostebol som hon enligt egen utsago hade fått i sig via en läppsalva. Norges skidförbund stängde av henne i 13 månader, med den påföljden att Internationella skidförbundet FIS förde ärendet till Idrottens skiljedomstol CAS, som förlängde straffet till 18 månader.

Fredagens 10-kilometerslopp med klassisk skidteknik blir Johaugs första officiella tävling på snö på 937 dagar. Hennes senaste tävling i april 2016 gick också av stapeln i Beitostölen där hon vann två norska mästerskap.

Räknar dagar

Enligt bror Johaug räknar systern dagar tills hon på fredag får göra sin efterlängtade comeback på hemmaplan.

– Spänningsnivån är hög, hon räknar dagar.

På NRK:s fråga om det i början av loppet kan bli lite för ivriga tag med armar och ben, säger Karstein Johaug att systerns form är bra och att hon nog vet hur man ska gå till väga.

– Knappast mera än under de 200 första meterna. Hon vet väldigt bra vad hon ska göra. Hon gör så gott hon kan för att genomföra loppet, får se vart det räcker.

Läs också