Hoppa till huvudinnehåll

Total blåvit bolldominans bar inte frukt – Nya Zeeland hade de farligare målchanserna och gjorde ett drömmål

Inbytta Jenni Kantanen var pigg i anfallet.
Inbytta Jenni Kantanen var pigg i anfallet. Inbytta Jenni Kantanen var pigg i anfallet. Bild: Lehtikuva U17-världsmästerskapet i fotboll för flickor,Juniorfotboll,fotboll

Finland drog dessvärre det kortare strået i öppningsmatchen i U17-VM mot Nya Zeeland. Trots bolldominans lyste Finlands målchanser med sin frånvaro medan Nya Zeeland radade upp farligheter nästan på löpande band.

Om ett lag äger bollen till 70 % brukar det betyda att laget ifråga är det klart bättre. Men inte alltid. Finland hade en solklar bolldominans genom hela matchen: 70 % mot 30 % för Nya Zeeland.

Men i fotboll gäller det att göra mål och på den punkten var Nya Zeeland klart bättre. Visserligen lyckades laget bara göra ett mål – att det inte blev flera än ett kan Finland tacka sin utmärkta målvakt Anna Koivunen för.

Klar skottdominans för Nya Zeeland

Trots att Finland vann bolldominansen, vann Nya Zeeland skotten med klar marginal: 11–7 totalt, och 6–2 mot mål.

– Förlusten harmar för vi hade som mål att vinna den här matchen. Det som var bra var att vi inte behövde springa efter bollen, utan vi hade bollkontroll hela tiden. Men vi måste röra på bollen snabbare, säger Finlands målvakt Anna Koivunen som var lagets synligaste spelare tack vare sina många fina parader.

Ett precist skott av Kelli Brown var hon ändå chanslös på.

– Jag var redan säker att jag når bollen, men nej. Sånt är det ibland, man kan inte rädda alla skott. Men det gör ingenting. Vi förlorade också en match i EM. Nu är det bara att vinna de två följande och ta sig vidare från gruppspelet, säger Koivunen bestämt.

Nya Zeeland jublar mot Finland.
Nya Zeeland jublar mot Finland. Nya Zeeland jublar mot Finland. Bild: Lehtikuva U17-världsmästerskapet i fotboll för flickor,fotboll,Juniorfotboll

Koivunen agerar levande vägg

En boll slank alltså in men i övrigt var Koivunen snudd på magisk.

Under de inledande 20 minuterna hade Nya Zeeland inte många rätt – tvärtom var det Finland som hade koll på bollen. Men sedan inföll en sekvens där Nya Zeeland radade upp två farliga chanser i rad: först hade Gabrielle Rennie ett bra skott mot Koivunens mål, och minuten senare sköt Amelia Abbott ett läckert distansskott från över 20 meter. Men också där gjorde Koivunen en alldeles fantastisk räddning.

Finland inledde piggare, men ju längre matchen led, desto mera började Nya Zeeland dominera spelet. Inte genom att hålla bollen, utan genom att stänga luckorna för finländarna som rullade boll.

– Finlands anfallsspel har kört in i en vägg, konstaterade matchreferenten Anders Nordenswan.

Och så, när matchuret visade 41 minuter, avfyrade Kelli Brown ett så exakt skott att mången Champions League-målvakt hade fått göra sitt yttersta för att rädda situationen. Totalt otagbart för en annars välspelande Koivunen.

Lite bättre framåt mot slutet

Framåt kändes Finlands spel alltför försiktigt, även om det blev bättre i andra halvlek. Mest passade backlinjen åt varandra och det kändes som att Aino Vuorinen var den enda som med sin snabbhet klarade av att åtminstone ibland föra upp Finlands anfall. Men det blev för ensamt, för långsamt, för idéfattigt.

Å andra sidan förtjänar Nya Zeelands lag, framför allt försvaret, en eloge för att de lyckades täppa till luckorna.

I andra halvleken rullade Finland lite mindre boll på den egna planhalvan, i stället satsade man på att försöka anfalla genom den nyzeeländska muren. Jenni Kantanen och Annika Huhta hade varsitt läge men sist och slutligen kom Nya Zeelands målvakt Anna Leat väldigt enkelt undan.

Det gjorde däremot inte Leats finländska målvaktskollega som fortsättningsvis tvingades göra många fina parader. Framför allt räddningarna på Maggie Jenkins och Grace Wisnewskis skott höll hög klass.

Match ett avklarad, åtminstone två återstår.
Match ett avklarad, åtminstone två återstår. Match ett avklarad, åtminstone två återstår. Bild: Lehtikuva U17-världsmästerskapet i fotboll för flickor,Juniorfotboll,fotboll

Finlands chefstränare Marko Saloranta var inte alldeles nöjd med sina adepters spel, men även han tror starkt på att skutan kan vändas.

– Vi kan spela mycket bättre. Vi gjorde för många misstag och därför tappade vi rytmen i anfallet.

– Vi förlorade i EM mot Tyskland med 1–2, och precis som då behöver vi också nu två vinster för att avancera. Anfallet måste vi förbättra, och i försvaret finns vissa små saker att fila på.