Hoppa till huvudinnehåll

Yle Sportens skidexpert tror inte på hårda straff för Pärmäkoski – men fördömer stjärnans beslut: ”Ska inte gå till så där på en tävling”

Krista Pärmäkoski, Tour de Ski 2017.
Krista Pärmäkoski i blåsväder. Krista Pärmäkoski, Tour de Ski 2017. Bild: imago/Geisser/All Over Press Krista Pärmäkoski

Krista Pärmäkoski släppte två åkare förbi sig i sprintkvarten i finska cupen på söndagen. Agerandet granskas nu av skidförbundet, men Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm tror inte på någon avstängning. Det blev ändå fel, säger han.

Pärmäkoski såg ut att gå mot en seger i sitt kvartsfinalheat då hon på upploppet plötsligt släppte Johanna Ukkola och Maaret Pajunoja förbi sig.

Den trefaldiga OS-medaljören i Pyeongchang förklarade efteråt för Yle att hon kände sig för trött för att fortsätta sprinten och istället ville släppa två andra skidlöpare vidare till semifinal.

– Visst kunde jag ha klämt ut det sista, men situationen är den att kroppen var så pass trött så att det kändes rättvisast att inte ta platsen i semin. Jag ville låta de andra tävla då jag ändå skulle ha brutit efteråt, förklarade Pärmäkoski i tv-intervun.

Beslutet väckte debatt. Ilta-Sanomat var först ut och rapporterade om att både skidförbundet och Veikkaus tagit agerandet under lupp. I värsta fall handlar det om resultatfixning.

"Som stallorder i formel 1"

Veikkaus meddelade ändå för tidningen att liknande incidenter helt enkelt hör till idrotten.

– Jag förstår att våra kunder kan känna sig besvikna, men oväntade variabler hör till vadslagning och idrott. Det finns stallorder i formel 1 och det här kan jämföras med det, berättade Veikkaus informatör Tomi Auremaa för Ilta-Sanomat och tillade att man för en dialog med skidförbundet för att förhindra liknande incidenter i framtiden.

Skidförbundet meddelade i sin tur att man kommer att behandla fallet på tisdagen. I förbundets regler står det att idrottare i tävlingssituationer ska försöka uppnå bästa möjliga resultat.

"Säkert ett klokt val, men..."

Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm försöker förstå Pärmäkoskis beslut. Det kan ha varit idrottsligt motiverat att göra som hon gjorde, säger han, men alltid då man kan spela pengar på en tävling måste idrottarna vara på alterten.

– Det finns två sidor: Den idrottsliga och den vadslagningsmässiga. Pärmäkoski gjorde ett idrottsligt val då hon bara åkte två race med full fart och valde sedan att inte fortsätta eftersom kroppen inte svarade så som hon hade tänkt sig. Det var säkert ett klokt val. Hon visade redan dagen innan att hon är i bra form, funderar Lindholm, men tillägger:

– När det är tävling så är grunden att man gör sitt bästa för att mäta sig med andra. Då är det här ju, jag vill inte säga förkastligt, men fel. Speciellt då man kan spela pengar på resultatet. Det blir ju helt fel. Det finns som sagt två sidor och den här gången kolliderade de.

Glenn Lindholm vid OS i Pyeongchang.
Glenn Lindholm. Glenn Lindholm vid OS i Pyeongchang. Bild: Yle Glenn Lindholm

Ifall Pärmäkoski skulle ha slutfört loppet och kört i mål som etta – och först sedan avbrutit – skulle en startplats i hennes semifinalheat ha lämnats tom. Med facit på hand skulle det ha varit rätt väg att gå, menar Lindholm.

– Det var onödigt av henne. Så här ska det inte gå till på en tävling, oberoende av gren. Hon kunde helt bra ha kört i mål och sedan sagt att hon inte kan fortsätta, säger han.

"Väntar mig ett gult kort"

Skidförbundets chef Mika Kulmala bekräftade på måndagskvällen för Yle att skidförbundet i dag kommer att behandla fallet. I värsta fall kan Pärmäkoski stängas av, men det tror inte Lindholm på.

– Jag tror inte att skidförbundet vill straffa en idrottare som tar tre OS-medaljer allt för hårt. Någon varning, ett gult kort, väntar jag mig. På basen av vad Kulmala sagt i medier så tror jag inte att det är aktuellt med hårdare straff. Om det inte kommer något från högre makter, alltså, påpekar han.

– Den här diskussionen skulle aldrig ha uppstått om det inte skulle ha varit vadslagning involverat. Men Krista kunde ha agerat på ett annat sätt. Jag tror bara att hon inte visste hur kroppen skulle reagera, och nu reagerade den inte på rätt sätt. Hon ville säkert testa in i det sista, avslutar Lindholm.

Läs mera:

Pärmäkoski riskerar avstängning efter söndagens trick – skidförbundet utreder finska cupens händelser

Krista Pärmäkoski valde att låta två åkare passera henne på upploppet i finska cupens sprint på söndagen. Nu tar förbundet en titt på fallet som kan leda till sanktioner.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport