Hoppa till huvudinnehåll

ÅA-professorer får pris för framgångsrik forskning

Åbo Akademis logotyp på i en dörr.
Matti Laine och Dmitry Murzin har fått pris för framgångsrik forskning. Åbo Akademis logotyp på i en dörr. Bild: Yle/Adrian Perera Åbo Akademi

Professorerna Matti Laine och Dmitry Murzin har fått pris för framgångsrik forskning vid Åbo Akademi. Prissumman på 20 000 euro per professor går till de ämnen pristagarna representerar.

Kristinapriset 2018 går till Matti Laine, professor i psykologi vid fakulteten för humaniora, psykologi och teologi.

Gaddpriset 2018 går till Dmitry Murzin, professor i kemisk teknologi vid fakulteten för naturvetenskaper och teknik.

Kristinapriset till Matti Laine

Kristinapristagaren Laines forskning är inriktad på språk och minne samt deras mekanismer och neurala bakgrund.

Laine leder också forskargruppen Braintrain som är en av Åbo Akademis egna spetsforskningsenheter. Gruppen fokuserar särskilt på arbetsminnet och hur man kan träna det.

Kristinapriset har fått sitt namn efter drottning Kristina (1626–1689) som blev drottning vid mycket ung ålder. Hon var viljestark och envis med både vittra och vetenskapliga intressen, mycket språkkunnig och intresserade sig för historia och kultur.

Priset delas ut bland professorerna vid fakulteten för humaniora, psykologi och teologi, fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier samt fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi.

Gaddpriset till Dmitry Murzin

Gaddpriset delas ut inom fakulteten för naturvetenskaper och teknik. Priset har fått namn efter den första professorn i kemi vid Akademin i Åbo, Pehr Adrian Gadd (1727–1797).

Enlig Gadd borde alla kunna kemi. Han intresserade sig för sådant som gick att odla, förädla och sälja i Finland. Han värnade också om svenskan som för honom var ett fullgott vetenskapligt språk.

Vinnaren Dmitry Murzins specialområde är industriell produktframställning via kemiska processer. Det mest centrala forskningsområdet är heterogen katalys.

Katalysatorer är kemiska substanser som snabbar upp kemiska reaktioners hastigheter utan att bli konsumerade i dem.

Bättre katalysatorer utvecklas för rening av bilgaser och för att framställa kolesterolsänkande och antikarcinogena ämnen.

Pristagarna har tagits fram av en nomineringskommitté som består av kansler och fyra professorer, en från varje fakultet. Priset delades ut av Åbo Akademis kansler Ulrika Wolf-Knuts.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland