Hoppa till huvudinnehåll

Arajuuri redo att ta över kaptensbindeln då Finland går för gruppseger – Hradecky har segerreceptet mot Grekland: ”Ge bollen åt Pukki så avgör han i 97:e minuten”

Paulus Arajuuri och Lukas Hradecky jublar
Paulus Arajuuri och Lukas Hradecky är viktiga kuggar i laget som möter Grekland på torsdag. Paulus Arajuuri och Lukas Hradecky jublar Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll,Paulus Arajuuri,Lukáš Hrádecký

I skadade Tim Sparvs frånvaro lär det bli Paulus Arajuuri som får axla ansvaret som lagkapten i Nations League-avslutningen mot Grekland och Ungern. Finland kan säkra gruppsegern redan i den första matchen. Vi har spelat oss till ett bra läge, säger han.

Landslagshösten har varit en succé för Finlands fotbollsherrar. Laget har gått obesegrat genom de fyra första matcherna och har gruppsegern i egna händer då Nations League avslutas denna vecka.

Finland kan säkra förstaplatsen i gruppen redan i torsdagens match mot Grekland. Kryss och saken är klar men även en uddamålsförlust ger gruppseger. I fall två lag slutar på samma poäng är det inbördes möten som avgör och Finland besegrade Grekland med 2–0 på hemmaplan.

– Vi måste vara stolta. Vi har spelat oss till ett bra läge. Det är två matcher kvar och gruppsegern är målsättningen. Vi kommer att gå in matchen med samma inställning och känsla som tidigare. Det är fina matcher kvar, vi leder gruppen och har mycket att spela för, säger mittbacken Paulus Arajuuri på förbundets webbplats.

Paulus Arajuuri gestikulerar
Paulus Arajuuri. Paulus Arajuuri gestikulerar Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll,Paulus Arajuuri

Flera viktiga spelare saknas

Sedan matchen i Tammerfors i oktober har Grekland hunnit med att byta tränare. Nu är det Angelos Anastasiadis som leder laget i stället för Michael Skribbe.

Finland har rest till Grekland utan några viktiga spelare. Lagkaptenen Tim Sparv och backen Jukka Raitala är skadade medan mittfältaren Rasmus Schüller är borta på grund av sjukdom. Anfallaren Joel Pohjanpalo har ännu inte gjort comeback efter sin skada.

I Sparvs frånvaro lär det bli Arajuuri som får ta över kaptensbindeln. Han var lagkapten i den första matchen mot Ungern då Sparv var skadad.

– Det är synd att vi har många spelare borta och det är en stor förlust för oss. Vi har ändå haft spelare skadade tidigare och vi har visat att vi har en bred trupp. Det är en stor ära att vara lagkapten för Finlands landslag och jag är tacksam om det blir så, säger Arajuuri.

Teemu Pukki har varit glödhet under hösten och avgjorde själv de två matcherna mot Estland och hemmamötet med Ungern. Hemma mot Grekland skadade han sig men då klev istället Pyry Soiri och Glen Kamara fram och gjorde målen.

Hradecky litar på Pukki

Bakåt har Finland spelat stabilt och målvakten Lukas Hradecky har hållit nollan i 360 minuter. Han ser framför sig hur man ska spela hem gruppsegern i matchen mot Grekland.

– Det är viktigt att vi klarar oss utan baklängesmål. Vår taktik blir säkert att ge bollen åt Teemu Pukki så gör han det avgörande målet i den 97:e minuten.

– Vårt kontringsspel har fungerat och samma gäller för fasta situationer. Jag är säker på att vi kommer att skapa några chanser och då blir det förhoppningsvis också mål. Vi ska göra det svårt för Grekland, säger Hradecky.

Lukas Hradecky
Lukas Hradecky har hållit nollan i samtliga matcher i Nations League. Lukas Hradecky Bild: Jaakko Stenroos / All Over Press fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll,Lukáš Hrádecký

Pukki gjorde nyligen comeback efter sin skada men lär vara given på topp åtminstone mot Grekland. Om förbundskaptenen Markku Kanerva väljer att inte ändra ett vinnande lag kommer Jasse Tuominen att gå in bredvid Pukki.

– Det har varit kul att spela och förhoppningsvis får jag fortsätta. Det har fungerat bra med Teemu, vi har klara roller och kan läsa av varandras rörelser, säger Tuominen.

Finlands avslutar Nations League på söndag då man möter Ungern.

Gruppvinnarna i Nations League får en extra chans att spela till sig en EM-biljett om man inte går till mästerskapet via det riktiga kvalet. Lagen går till ett slutspel som avgörs våren 2020.

EM 2020 spelas i på tolv olika orter mellan den 12 juni och 12 juli.