Hoppa till huvudinnehåll

Fortfarande sämre filmutbud och dyrare nätbutiker i Finland - trots EU:s nya regler fortsätter geoblockeringen ställa till det för kunder

Person handlar på nätet.
Person handlar på nätet. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press näthandel,nätbutiker

Från och med den 3 december är så kallad geoblockering förbjuden i EU. Tanken är att man då fritt ska få köpa varor från näthandlar i EU oberoende av vilket land man själv bor i. Ändå kvarstår många problem. Svenska Yle svarar på de viktigaste frågorna om näthandeln i framtiden.

Näringslivets forskningsinstitut Etla har undersökt den geoblockering som finländska konsumenter har råkat ut för.

Det är ganska vanligt att finländare blockeras i näthandlar. Ofta tvingas finländare betala mer än kunder i mindre förmögna länder. Det orsakar extra kostnader för oss.

Svenska Yle har intervjuat Hertta Hartikainen som är jurist vid Konkurrens- och konsumentverket om de nya reglerna för näthandel.

Förordningen förbjuder diskriminering enligt köparens hemort eller nationalitet. Så här berättar Hertta att förbudet mot geoblockering är tänkt att fungera.

Hertta Hartikainen är jurist vid Konkurrens- och konsumentverke
Hertta Hartikainen är jurist vid Konkurrens- och konsumentverket. Hertta Hartikainen är jurist vid Konkurrens- och konsumentverke Bild: yle/ Patrik Schauman Konkurrens- och konsumentverket,näthandel,nätbutiker,Europeiska unionen,Konsumentverket,Hertta Hartikainen

Kommer nätbutiker i EU att sälja alla typer av varor till oss?

Problemet:
För dem som ofta köper på nätet är det ingen nyhet att näthandlar ofta vägrar leverera varor till Finland. En del varor skickas till Finland, andra inte.

Ofta får man då ett meddelande att tillverkaren inte levererar varor till Finland. Det är irriterande då det begränsar möjligheterna att handla på nätet.

Blir det bättre?
Nej. En näthandel kan också i fortsättningen bedöma vilka länder den vill leverera till. Finland är ett avlägset land och frakten kan vara komplicerad om det handlar om större varor.

I Europa har kunderna dessutom rätt att returnera en köpt vara. Näthandlarna måste som helhet bedöma hur de sköter returnerade varor, reklamationer och så vidare.

På grund av detta har alla näthandlar inte velat leverera till Finland, och det behöver de inte i framtiden heller.

Kommer vi att kunna köpa lika billiga varor som resten av Europa?

Problemet:
För tillfället är det vanligt att kunder hindras från att gå in på vissa sidor eller dirigeras om till andra webbsidor där priserna är högre. Ofta sker det utan att kunden märker någonting.

Det här gör näthandlarna för att kunna sälja varor dyrare till vissa länder än andra. Oftast är priserna för kunder i Norden högre än för kunder i många andra länder.

Blir det bättre?
Inte egentligen, men i fortsättningen måste näthandeln öppet be kunden om lov innan kunden dirigeras till en webbsida med högre priser.

Det är alltså inte förbjudet att begära ett högre pris av en del kunderna, så länge de högre priserna inte grundar sig på köparens nationalitet. Näthandlarna ska ändå i framtiden inte mera få ta högre priser i smyg.

Kommer vi att kunna se europeiskt Netflix i Finland?

Problemet:

De som köper tjänster av bolag som erbjuder video-on-demand i Finland kan i regel se ett mycket smalare utbud av filmer och tv-serier än de som köper motsvarande tjänster i Centraleuropa. Till exempel Netflix har ett mycket större utbud i Tyskland än i Finland.

Blir det bättre?
Nej, det blir det inte. Den här typen av tjänster som omfattas av upphovsrätter berörs inte av de nya reglerna om geoblockering. De regleras redan i ”förordningen om gränsöverskridande portabilitet för innehållstjänster online” som trädde i kraft 1.4.2018.

Enligt den får du inte se filmer eller tv-serier, läsa e-böcker och så vidare som inte uttryckligen erbjuds i den tjänst du har betalat för i Finland.

Däremot får finländare i framtiden köpa digitala tjänster inom EU om de inte omfattas av upphovsrätter. Ett exempel på det här är molntjänster.

Kommer vi att kunna se finländsk Netflix i Europa?

Problemet.

De som har köpt digitala finländska tjänster som omfattas av upphovsrätter har ofta inte kunnat se dem då de tillfälligt vistats utomlands.

Blir det bättre?

Det borde det redan ha blivit. Om du har köpt till exempel HBO Nordic i Finland och väljer att semestra i Grekland, eller studera en månad i Frankrike, borde du kunna se samma filmer och tv-program som i Finland. Du borde också få höra Spotify på samma sätt.

Kommer europeiska nätbutiker att acceptera finländska betalkort?

Problemet:
I vissa fall har europeiska näthandlar vägrat godkänna finländska betalkort.

Blir det bättre?
Ja. Enligt de nya reglerna får det inte vara en grund att vägra sälja till en kund från Finland för att kunden har ett finländsk betalkort.

Näthandlarna får inte heller kräva olika typer av betalning eller olika betalningsvillkor av sina kunder om skillnaderna baserar sig på kundens nationalitet eller hemland.

Men som det framgår ovan tvingar det inte näthandeln att skicka varan till Finland. Om man till exempel köper något från en näthandel i Tyskland kan man tvingas hämta produkten i Tyskland.

Kommer nätbutiker att stoppa finländska personnummer?

Problemet:
Det har uppstått problem i vissa fall då finländare har försökt köpa till exempel biljetter till ett museum från en näthandel som har bett om deras personnummer. I samma ögonblick som näthandeln har uppfattat att köparen har en annan nationalitet har försäljningen stoppats.

Det har också funnits fall då beställningar i näthandlar har annullerats med hänvisning till köparens IP-adress då näthandeln har upptäckt att kunden är i ett annat land.

Blir det bättre?
Ja. Allt det här är förbjudet i framtiden eftersom diskriminering på grund av köparens hemort inte är tillåtet.

Varför är reglerna så urvattnade?

Många skulle gärna se att reglerna skulle göra det möjligt att köpa samma varor och tjänster och betala samma låga priser för dem som resten av européerna. En öppen marknad är ju ett av EU:s mål. Men reglerna är en kompromiss.

- Vi kan inte reglera allt. Ingen webbutik kan åläggas att leverera varor överallt i EU, säger Hertta Hartikainen.

Hon tror ändå att näthandeln kommer att fungera allt bättre i framtiden.

- Det har jag också egna erfarenheter av. Jag handlar ofta på nätet och sökte efter en viss typ av dyra vinterskor i en utländsk näthandel. Tidigare levererades de inte alls till Finland. Jag fortsatte söka dem i samma näthandel och efter något år började den leverera dem till Finland, men priset var fortfarande betydligt högre än i näthandelns hemland.

- Nu, några år senare, har priserna till kunder i Finland sjunkit till en fördelaktig nivå, och jag har köpt de här vinterskorna från nätbutiken. Jag vet inte om det beror på förordningen, men något har förändrats.

Vad ska jag göra om jag diskrimineras?

Även om de nya reglerna träder i kraft i EU den tredje december har Finland inte riktigt hunnit med i svängarna.

Geoblockningsförordningen är en del av EU:s lagstiftning som ska ratificeras i Finland. Men regeringen förbereder ännu sitt förslag till hur den ska tillämpas här.

Riksdagen förväntas kunna behandla förslaget under våren, och Hertta Hartikainen väntar sig att förordningen ska träda i kraft i Finland i april.

Den ska stipulera vem som ska övervaka geoblockeringen i Finland. Hartikainen tror att det blir Konsumentombudsmannen och Konsumenteuropa i Finland som i samarbete med Jämlikhetsombudsmannen ska informera kunder och utreda tvister.

- Ansvaret för att övervaka diskrimineringen i handeln kommer sannolikt att fördelas på alla dessa tre myndigheter, men tills vidare är det oklart hur.

Vad händer med näthandlar utanför EU?

Näthandlar som har verksamhet i EU borde följa EU:s regler, men i praktiken är det ofta svårt för EU:s myndigheter att övervaka näthandlar i tredje länder.

Till exempel kinesiska näthandlar kan följa sina egna principer.

EU-kommissionen överväger att slopa den undre gräns för momsplikt på 22 euro som finns i dag.

På det sättet vill man komma åt till exempel näthandlar i tredjeländer som kringgår omsättningsskatten genom att uppge betydligt lägre priser på de varor de levererar än varornas egentliga värde.

Läs mera:

Finländska nätbutiker må fungera väl - men det är de utländska som drar bäst

De inhemska nätbutikerna står sig hyggligt i konkurrensen med de stora utländska i fråga om användbarhet, visar en utredning från Finsk handel. Finländska nätköpare placerar flera av de inhemska sajterna i topp. Men mest handlar de via utländska sajter i alla fall.

Läs mera:

EU:s stopp för geoblockering går framåt – snart kan du köpa produkter från vilket land du vill

Europaparlamentet och Europeiska rådet har enats om att förbjuda vissa fall av geoblockering inom EU-området. I fortsättningen ska du till exempel kunna välja det land där produkten är billigast när du nätshoppar inom EU.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes