Hoppa till huvudinnehåll

Håller skorna inte? Fördubbla livslängden med 5 enkla tips

En leende man putsar skor.
Janne Lax har studerat skoformgivning i Tavastehus och England. En leende man putsar skor. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),skor,Janne Lax

November är en tuff månad, både för själen och för skorna. De utsätts för växlande temperaturer, regn, slask, snö, sand och salt.

Nu kan du ändra på det här missförhållandet och skona dina skor. Skodesigner Janne Lax har nämligen en rad tips som gör att dina skor håller betydligt längre.

1. Skoblock

Skoblock är inte endast för prydliga gentlemän i Oxford. Janne Lax talar för skoblocket – en billig attiralj för alla, inte bara lyxlirare.

– Använd skoblock också när det inte regnar ute. Skorna är ändå fuktiga på insidan.

Ett par skoblock i trä.
Du får ett block i trä för några tiotals euro. Skoblocken i plast är billigare. Ett par skoblock i trä. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Skoblock

Skoblocket motverkar skrynklor, veck och sprickor i skon. Då lädret torkar tappar skon inte formen med ett skoblock. Låt skorna torka över natten.

Den som lägger mockaskor på sig i regnväder ser korkad ut.

Även om nätet och e-tidningarna vinner fotfäste finns det fortfarande användning för papperstidningen.

En del fyller skorna med tidningspapper, men det stöder inte skon lika mycket som ett skoblock. Lägger du skorna i vinterförvar fungerar tidningspappret bra.

– Ett skoblock trycker skorna lite väl hårt om det står länge i skon.

2. Rotation

Ett ishockeylag roterar sina kedjor så att spelarna får återhämta sig inför nästa heroiska insats på isen. Samma sak gäller skor.

– Även en sko behöver vila.

Två skohorn på en träbänk.
Med ett skohorn undviker du att trycka sönder bakre lästen. Två skohorn på en träbänk. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),skor,Skohorn

Låter du skorna vila ger du dem också en chans att göra sig av med lukten av mögelost.

– Speciellt sportskor är bra att lägga ut på balkongen.

3. Regelbunden skötsel

Finns det tid för att följa med främmande människors morgonmål på sociala medier finns det också tid för att putsa skorna. Satsa på regelbundenhet, säger Janne Lax.

– Redan skoputs en gång i månaden gör under.

Själva putsandet är enkelt. Ta av skosnören, torka av skorna med en fuktig trasa och lägg på ett tunt lager skoblank. Det finns förstås olika krämer, vax och fetter. Sedan polerar du skorna med en borste.

En hand som putsar en lädersko med borste.
De som har gjort sin militärtjänst har en felfri teknik. En hand som putsar en lädersko med borste. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),skor

För att undvika torkade vita saltränder på skorna ska du torka av dem med en fuktig trasa då du kommer hem. Skon blir på det sättet jämnt fuktig och då undviker du vita saltränder.

Fungerar olivolja som skydd för skorna?

– Precis vad som helst som håller lädret mjukt fungerar.

Smutsig svart lädersko.Putsade läderskor med ett skoblock i sig.
Före och efter skoputs. Dammet och en del av risporna är borta. Lädret i skon skulle vara helt i fall ägaren använt ett skoblock. Nu har lädret spruckit och risken finns att det uppstår ett hål som inte går att reparera. Bild: Yle / Carina Ahlskog

Som en konstnär och hantverkare är Janne Lax skeptiskt inställd till skoputsautomaterna som hittas i hotell och på flygplatser. Själv har han aldrig vågat sätta sina skor i en sådan.

– Jag har för mycket respekt för mina skor. Jag vet inte om det kommer svart kräm på mina bruna skor.

4. Använd bondförnuft

Välj alltså skor enligt väder, hur tråkigt det än låter. Janne Lax skulle inte ta gummistövlar till en första dejt eller en arbetsintervju, men vädret får avgöra valet av sko.

– Den som lägger mockaskor på sig i regnväder ser korkad ut.

Två män ler på en soffa.
Så här glad blir du efter att du putsat dina skor. Två män ler på en soffa. Bild: Yle / Carina Ahlskog Jonas Sundström,Strömsö (tv-program),Janne Lax

Galoscher fungerar också i fall du inte vill ta med dig bytesskor.

5. Besök skomakaren i tid

Ett besök kostar, men blir billigare i längden. Kom ihåg att föra skorna till skomakaren innan det blir hål i bottnen.

Kvalitetsskor är förstås dyrare, men de går också att reparera.

Det är inte lätt att identifiera en kvalitetssko, säger Janne Lax. Även billiga skor kan vid första anblick se välgjorda ut.

– Dofta på skon. Doftar den äkta läder eller luktar hela affären plast?

Fyra par läderskor och -kängor.
Skor och kängor designade av Janne Lax. Fyra par läderskor och -kängor. Bild: Yle / Carina Ahlskog skor,Strömsö (tv-program),Janne Lax

Billigare skor går ofta tyvärr inte att reparera och blir därmed slit- och slängprodukter. I längden är det ett dyrare alternativ. Både ekonomiskt och ekologiskt.

– Vi har inte längre råd att köpa skor som slängs i soporna efter att de gått sönder.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • Filmkvällssnacks – tre godingar för en skön kväll i soffan

  Allting blir så mycket godare när man gör det själv.

  Allting blir godare när man gör det själv från grunden. När det gäller snacks blir de dessutom mer hälsosamma eftersom man vet exakt vad man lägger i dem och det inte finns ett spår av tillsatsämnen.

 • Sy enkla och fina saker av korktyg och pappersläder

  Lee gör en korg, en väska och ett bokfodral.

  Så här kan du använda korktyg och pappersläder, även kallat veganläder. Lee visar hur du lätt syr en korg till förvaring, en väska, ett fodral till en bok eller kalender och egna örhängen.

 • Bästa burken är återanvänd

  Zero waste med konstnärliga burkar.

  Nu när julen är slut och pyntet åker ut kan det kännas tomt på hyllorna. Nya dekorationer behövs och det är här plåtburken kommer in.

 • Sticka en poncho med mosstickning

  Ett värmande plagg som även nybörjaren kan göra själv.

  Ponchon är ett härligt och mysigt plagg som passar alla årstider. Lees variant är lätt att sticka och kan även användas som sittunderlag om du inte vill dra den på dig.

 • Sticka Lees benvärmare

  Så här gör du benvärmare i Lees egen design.

  Mönster och beskrivning till hur du kan sticka Lees benvärmare.

 • Sticka strömsövantar med snickarglädje

  Lee gjorde ett eget strömsömönster.

  Lee har utarbetat ett nytt och eget stickmönster för ett par vantar. Inspirationen står att finna i snickarglädjen på Strömsös veranda.

 • Föröka dina krukväxter - ta sticklingar och få nya plantor helt gratis

  Läs våra steg för steg-instruktioner för sticklingar.

  När ljuset återvänder sätter krukväxtern igång att växa igen. Då är det dags att se över alla sina plantor efter vintern. Det här är den ultimata tiden att ta sticklingar, dela plantor och helt enkelt få sin inomhusdjungel att växa. Här får du Owes tips på hur du lyckas med det.

 • Brodera ett eget strömsöcitat med korsstygn

  Hetaste hantverkstekniken just nu är lekande lätt.

  Lee bjuder på ett nytt korsstygnsmönster med ett citat från Strömsö. Låt dig inspireras av det och Pernilla Vikströms moderna broderier och gör din egen politiska, feministiska eller humoristiska väggbonad.

 • Strömsös bästa ekologiska kosmetika - här hittar du alla tips

  Recept på allt från deodorant till shampo.

  Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här. Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

 • Byt ut engångsplasten mot en hållbar bivaxduk

  Gör bivaxduken själv av tyg och bivax.

  En bivaxduk är ett stycke ekologiskt bomullstyg som är impregnerat med bivax och som blir helt vattentätt. Duken använder du istället för plastfolie för att slå in en smörgås eller för att täcka över en skål med matrester.

 • Allt om stickning från Strömsö

  Gratis stickmönster, bara att välja din favorit.

  Här har Lee samlat alla stickrelaterade artiklar som producerats på Strömsö. Lätt att botanisera och se om du kanske missat något trevligt mönster.

Nyligen publicerat - Strömsö