Hoppa till huvudinnehåll

Invånarna i Calgary har sagt sitt – röstade nej till OS

Olympiska ringarna med snö
Olympiska ringarna med snö Bild: /All Over Press olympiska vinterspelen,Olympiska ringarna

Calgary kommer troligtvis att dra sig ur kampen om vinter-OS 2026. I den folkomröstning som staden genomförde valde 56,4 procent att rösta nej.

Tre städer fanns kvar i kampen om vinter-OS 2026: Stockholm, Milano-Cortina och Calgary. Nu talar ändå mycket för att Calgary kommer att begrava sitt OS-projekt.

Staden har genomfört en folkomröstning om OS och enligt nyhetsbyrån AFP röstade 56,4 procent nej. Enligt rapporter ska över 300 000 personer ha röstat.

Resultatet är inte bindande men staden har tidigare meddelat att man kommer att respektera valresultatet då man fattar beslut om att gå vidare med sin ansökan eller inte.

– Invånarna har talat. Det är nu väldigt klart i vilken riktning vi ska gå, säger borgmästaren Naheed Nenshi till Global News.

Debatten om OS i Calgary 2026 har stundtals varit väldigt infekterad. Mycket har handlat om hur kostnaderna kommer att skena i väg och hur stor del som skattebetalarna ska stå för. Man har bland annat jämfört med Vancouver som stod värd för OS 2010 där staden gick tiotals miljoner på minus.

Kanada har ordnat vinter-OS två gånger tidigare, Calgary 1988 och Vancouver 2010. Även då ordades folkomröstning som gav jakande resultat.

Internationella olympiska kommittén kommer att välja värdstad för OS 2026 i juni nästa år. Tidigare har också Sion och Gratz dragit sig ur kampen om OS.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också