Hoppa till huvudinnehåll

Israel tvekar om eldupphör som palestinier utlovade i går - försvarsministern är emot men Netanyahu har inte ännu sagt sitt

Det palestinska säkerhetsministeriet i Gaza totalförstördes då en israelisk missil träffade byggnaden
Det palestinska säkerhetsministeriet i Gaza totalförstördes då en israelisk missil träffade byggnaden Det palestinska säkerhetsministeriet i Gaza totalförstördes då en israelisk missil träffade byggnaden Bild: EPA-EFE/MOHAMMED SABER Gaza,Israel

Israel har inte ännu reagerat på palestiniernas besked om att man skulle ha kommit överens om eldupphör i Gaza med hjälp av Egypten.

Den hårdföre israeliska försvarsministern Avigdor Liebermann säger att han inte godkänner något eldupphör, men premiärminister Benjamin Netanyahu och arméledningen har inte ännu kommenterat avtalet offentligt.

- Egyptens ansträngningar har gjort det möjligt att uppnå eldupphör mellan motståndet och den sionistiska fienden, meddelade de enade väpnade grupperna i Gaza på tisdag kväll.

Palestinierna har i det förgångna många gånger meddelat om förmodade eldupphöravtal, som Israel sedan har avvisat.

Trots att regeringen i Israel inte har tagit ställning till eldupphöret så har civilförsvarsmyndigheter i södra Israel hävt alarmtillståndet som har rått i två dagar.

Skolor vid gränsen till Gaza har öppnat igen och folk tog sig till sina jobb i morse.

Två israeliska män nära gränsen till Gaza följer med palestinska raketattacker mot Israel och israeliska flygbombningar mot den palestinska enklaven
Två israeliska män nära gränsen till Gaza följer med palestinska raketattacker mot Israel och israeliska flygbombningar mot den palestinska enklaven Två israeliska män nära gränsen till Gaza följer med palestinska raketattacker mot Israel och israeliska flygbombningar mot den palestinska enklaven Bild: EPA EFE/ATEF SAFADI Israel,Gaza

Palestinierna har under de senaste dagarna avfyrat åtminstone 460 raketer mot södra Israel där 27 personer har skadats, tre av dem allvarligt.

Tiotusentals israeler har varit tvungna att söka sig still bombskydd medan Israel har svarat med massiva flygattacker mot Gaza, där minst en människa har dödats.

Flygbombningarna fortsatte trots att Egypten har krävt att Israel upphör med sin "militära operation" i Gaza.

Nytt krig befaras efter israelisk räd

Attackerna och motattackerna har varit de våldsammaste sedan kriget år 2014, vilket har lett till farhågor om ett fullskaligt krig mellan Israel och väpnade palestinska grupper i Gaza.

FN:s säkerhetsråd samlades till ett krismöte bakom lyckta dörrar sent i går kväll på Bolivias och Kuwaits begäran, men man lyckades inte nå någon enighet om en resolution.

De senaste våldsamheterna utlöstes av en hemlig, misslyckad israelisk räd i Gaza som ledde till en sammanstötning som krävde sju palestinska dödsoffer medan en israelisk soldat sårades.

De massiva israeliska flygattackerna i Gaza har lett till stor förödelse i den utarmade palestinska enklaven
De massiva israeliska flygattackerna i Gaza har lett till stor förödelse i den utarmade palestinska enklaven De massiva israeliska flygattackerna i Gaza har lett till stor förödelse i den utarmade palestinska enklaven Bild: EPA-EFE/MOHAMMED SABER Israel,Gaza

Palestinierna som genast hotade med vedergällning, började avfyra raketer mot södra Israel, där missilförsvaret lyckades förstöra minst 100 raketer innan de slog ner i marken.

De allra flesta raketer som nådde Israel slog ner på obebodda områden, även om en del träffade hus och andra byggnader.

Skolor och ämbetsverk har stängts både i södra Israel och i Gaza medan civila har sökt sig till skyddsrum.