Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Ulf Kristersson blir inte statsminister i dag - här är fyra scenarier för vad som kan hända nu

Ulf Kristersson.
Moderatledaren Ulf Kristersson kör idag sin politik ända in i kaklet. Ulf Kristersson. Bild: EPA Ulf Kristersson

Det är givet på förhand att Moderatledaren Ulf Kristersson kommer att röstas ner som statsminister i Sveriges riksdag i dag. Talmannen har då minst fyra olika möjligheter att agera för att Sverige ska få en ny regering, skriver Svenska Yles Nordenkorrespondent Linda Söderlund.

Det är första gången någonsin som Sveriges riksdag inte godkänner talmannens första förslag till statsminister. I dag klockan 10 finsk tid röstar riksdagen om Ulf Kristerssons minoritetsregering, som skulle bestå av Moderaterna och Kristdemokraterna.

De politiska blocken i Sverige

Rödgröna blocket: Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet
Borgerliga Alliansen: Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna
Sverigedemokraterna har blivit ett nytt tredje block i svensk politik

Det rödgröna blocket med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer att rösta nej till Ulf Kristersson. Också de borgerliga partierna Centerpartiet och Liberalerna röstar nej, eftersom de inte vill att Sverigedemokraterna ska få inflytande över regeringen.

På tisdagen meddelade Sverigedemokraterna att de kommer att rösta ja till Kristerssons regering, men deras röster räcker inte för att Kristersson ska bli statsminister.

Efter omröstningen kommer talmannen Andreas Norlén att inleda en ny talmansrunda med alla partiledare. Efter det ska han meddela hur processen går vidare och vem som blir följande nyckelperson.

1. Omröstning i riksdagen om Stefan Löfven

En möjlighet är att Socialdemokraternas Stefan Löfven får ett liknande uppdrag som Ulf Kristersson. Då skulle Löfven få ungefär en veckas tid på sig att ta fram ett förslag till ny regering och sedan skulle riksdagen få rösta om den.

Stefan Löfven.
Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven. Stefan Löfven. Bild: EPA Stefan Löfven

Löfven fick redan tidigare ett sonderingsuppdrag och gav upp då han inte lyckades, men det blev aldrig någon omröstning i riksdagen. Löfven skulle antagligen på nytt försöka få till ett blocköverskridande samarbete med Centerpartiet och Liberalerna, även om Annie Lööf (C) på tisdagen upprepade att hon inte vill sitta i en regering med Stefan Löfven.

En nackdel för Stefan Löfven är att hans regering röstades bort efter valet och det är svårt att se hur han nu ska lyckas få ihop en regering som riksdagen kan tolerera.

2. Annie Lööf får ett sonderingsuppdrag

Centerledaren Annie Lööf har meddelat att hon är intresserad av att sondera en regering och hon var besviken då Moderaterna stoppade det i en tidigare talmansrunda.

Annie Lööf.
Centerpartiets ledare Annie Lööf. Annie Lööf. Bild: EPA Annie Lööf

Lööf vill sondera en regering med borgerliga Alliansen och Miljöpartiet, men Moderaterna säger nej till det och Miljöpartiet vill inte heller - om Ulf Kristersson ska vara statsminister. Om Lööf trots allt skulle få ihop en regering med de här fem partierna, så skulle den ändå sannolikt röstas ner i riksdagen, eftersom S och SD tillsammans kan stoppa den.

Det spekuleras också om Annie Lööf själv vill bli statsminister, men hon har sagt att det inte behövs fler statsministerkandidater och att hennes kandidat är Ulf Kristersson.

Jag vill inte sitta i en regering med Stefan Löfven och jag vill inte ge Sverigedemokraterna inflytande. Mitt fokus ligger på en Alliansregering med stöd över blockgränsen, sa Lööf på tisdagen, då hon meddelade att C kommer att rösta nej till Kristersson.

3. Jimmie Åkesson får ett sonderingsuppdrag

Det är inte särskilt sannolikt, men inte omöjligt att sonderingsuppdraget går till Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Med tanke på att SD är det tredje största partiet kunde man tänka sig att det skulle vara rimligt att Åkesson får försöka, då både Kristersson och Löfven har misslyckats.

Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. Jimmie Åkesson. Bild: EPA Jimmie Åkesson

Men det finns mycket som talar mot det här. Åkesson skulle inte få med sig något annat parti i sin regering och de övriga partierna skulle med all säkerhet inte låta Åkesson bli statsminister.

Man kan tänka sig att Åkesson skulle lyckas skaka om politiken och få in nya komponenter i regeringsprocessen, men samtidigt kan det ses som bortkastad tid, då sonderingarna så tydligt inte kommer att leda till en ny regering.

4. Har talmannen ett äss i ärmen?

Eftersom Sverige brukar bilda sina regeringar snabbt, så brukar talmannens uppdrag för det mesta vara ganska enkelt. Den här gången är allt mycket mera komplicerat och det finns ingen rutin för hur talmannen ska göra då läget är så här låst.

Andreas Norlén.
Talmannen Andreas Norlén. Andreas Norlén. Bild: EPA Andreas Norlén

Det här innebär att talmannen Andreas Norlén kan hitta på någonting alldeles nytt, även om han nyligen beklagade sig över att hans verktyg i verktygsbacken håller på att ta slut.

Just nu är det svårt att förutse vad det skulle kunna vara, men om sonderingspersonen inte behöver vara den som ska bli statsminister, så kunde Norlén vaska fram någon helt annan person som får sondera.

Den personen behöver i så fall ha utmärkta kunskaper i konfliktlösning.

Läs mera:

M-ledaren Ulf Kristersson: “Det här är på allvar, det här är inget spel” - vill ha regering med Kristdemokraterna

Moderatledaren Ulf Kristersson föreslår som väntat en regering tillsammans med Kristdemokraterna. De flesta förväntar sig ändå att Kristersson röstas ner som statsminister i riksdagen på onsdag.

Läs också