Hoppa till huvudinnehåll

Mays brexitavtal står inför ett avgörande vägskäl: Ordnat, kaotiskt eller ingen brexit alls – här är alternativen

Storbritanniens premiärminister Theresa May.
Theresa May har lyckats få till stånd ett avtal om utträde, men det kan bli snubblingar på slutrakan. Hennes egna parti kan lägga krokben för ett ordnat utträde ur EU. Storbritanniens premiärminister Theresa May. Bild: EPA-EFE/JULIEN WARNAND Theresa May,Brexit,Europeiska unionen,Storbritannien

Med knappt fem månader kvar till Storbritanniens officiella EU-utträde har regeringen May och EU nått ett avtal om brexit. Svenska Yle listar fyra alternativa vägar som britterna kan välja. En av de vägarna leder tillbaka in i unionen.

Efter många om och men finns det nu ett avtal mellan EU och Storbritannien. Avtalet ska reglera det brittiska utträdet ur unionen.

Theresa May har ändå ännu kanske den svåraste kampen i hela processen framför sig. Hon måste få avtalet igenom det splittrade och grälsjuka brittiska parlamentet.

Storbritannien står inför det avgörande EU-vägskälet och måste nu välja vilken väg landet ska välja för att gå ut ur EU.

Ingen av vägarna kommer att vara lätt, varken för britterna eller för EU, men britterna har i stort sett fyra alternativ att välja mellan.

1. Ordnat utträde - Mays avtal godkänns

Det kommer inte att bli någon lätt match för May att ro iland avtalet i parlamentet.

Hennes parti Tories saknar majoritet och May är beroende av nordirländska DUP:s stöd för att hålla regeringen flytande.

DUP har sagt att partiet inte kan stöda ett avtal som innehåller särlösningar för Nordirland, som de som har diskuterats för att hålla gränsen på Irland öppen.

Arlene Foster, ledaren för DUP.
Arlene Foster som leder DUP har lovat att rösta ner ett avtal om det innehåller särlösningar för Nordirland. Arlene Foster, ledaren för DUP. Bild: EPA-EFE/PAUL McERLANE Arlene Foster,Democratic Unionist Party

En öppen gräns är nödvändig för att undvika att äventyra det fredsavtal som innebar ett slut på The Troubles (våldsamheterna i Nordirland).

Dessutom motsätter sig många ledamöter, både inom det egna partiet och inom Labour, avtal som inte i tillräckligt hög grad kopplar loss Storbritannien från EU:s institutioner och regler.

Regeringen May och hennes lojala ledamöter hoppas ändå att motståndet ska avta då det äntligen finns ett avtal.

- Det kommer inte längre att vara frågan om ett hypotetiskt avtal. Ledamöterna kommer att tvingas ta ställning till något konkret och fråga sig vad som är bäst för de människor som har gett dem mandat. Jag hoppas och tror att det ger oss en majoritet bakom avtalet, sade en av Mays närmaste bundsförvanter i parlamentet David Lidington.

2. Kliv ut i det okända - utträde utan avtal

Om avtalet förkastas av parlamentet och britterna lämnar EU utan avtal kan resultatet beskrivas med ett ord: Kaos.

Alla de regler och överenskommelser som britterna i och med medlemskapet har varit delaktiga i slutar gälla.

Europeiska och brittiska flaggan med Big Ben i bakgrunden
Hur nära förhållande Storbritannien och EU i fortsättningen ska ha avgörs i parlamentet. Europeiska och brittiska flaggan med Big Ben i bakgrunden Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Storbritannien,Europeiska unionen,Storbritanniens flagga,Europeiska flaggan,eu:s flagga

Mycket är okänt, men i värsta fall skulle det innebära att största delen av alla flyg slutar lyfta och landa, att det bildas långa köer vid alla gränsövergångar och att transport och handel totalförlamas.

Det skulle skada många EU-länders export till Storbritannien, och värsta fall innebära en total ekonomisk kollaps i Storbritannien.

Många storbolag har redan flyttat eller planerar att flytta en stor del av sin verksamhet och sina högkvarter till EU-länder.

Många fler har långtgående planer som sätts i verket om ett avtal inte blir av.

Det skulle också innebära ovisshet för EU-medborgare bosatta i Storbritannien och vice versa eftersom deras fortsatta rättigheter är inbakade i avtalet.

Tullen i Dover.
Tullen i Dover. Trafiken löper idag smidigt i en av världens största färjehamnar, men bara en fem minuters fördröjning i kontrollerna kommer att leda till att långtradare står i köer på tiotals kilometer, varnar myndigheterna. Tullen i Dover. Bild: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA Storbritannien,Dover,gränskontroller

Den brittiska regeringen har dessutom ritat upp planer för att handskas med brister på både mat och mediciner.

I interna rapporter sägs det ändå att det i princip redan är försent att sätta alla de här planerna i verket.

De här frågorna kunde lösas var och en för sig på sikt, och det skulle också i normala fall ta tid.

Om det blir en hård brexit - utan avtal - kommer det knappast att råda normala förhållanden i Storbritannien.

Om Mays avtal får ett nej överlever hennes regering knappast smällen.

Det skulle leda till nya regeringssonderingar eller till och med nyval, alltså till en period där beslutsfattandet är lamslaget då snabba beslut troligen kommer att behövas som mest.

3. Sista-minuten-lösning - ett avtal trots allt

Det är inte sagt att en hård brexit besannar alla de värsta farhågorna.

Vad ekonomin beträffar är ändå själva osäkerheten nog att orsaka skrämselhicka.

De finns därför en hel del tyckare som tror att ett avtal till slut blir av även om Mays regering inte lyckas få igenom sitt förslag i parlamentet på första försöket.

Utsikt mot Canary Wharf från Leadenhall Building i hjärtat av London City.
Den brittiska finanssektorn med säte i London City tros vara bland de näringsgrenar som flyttar största delen av sin verksamhet, och sina skattepengar, ur Storbritannien om utträdet blir ofördelaktigt. Utsikt mot Canary Wharf från Leadenhall Building i hjärtat av London City. Bild: EPA / WILL OLIVER London,London City

Logiken de tyr sig till är att de omedelbara ekonomiska följderna av ett nej till avtalet skulle skrämma skeptiska ledamöter till att stöda ett ja.

Redan då det blev klart att ett avtal är färdigt steg det engelska pundets värde i relation till både dollarn och euron. Om avtalet förkastas blir reaktionen den motsatta.

De första konsekvenserna skulle troligen vara att pundet störtdyker, att de brittiska statsobligationernas värde sjunker och att börsen följer dem stadigt nedåt.

Flera storbanker räknar med att det räcker för att regeringen ska kunna föra ett avtal, kanske med kosmetiska förändringar, till en ny omröstning.

- Våra prognoser gör gällande att det blir ett avtal. Vi ger det en sannolikhet på 70 procent, skrev Goldman Sachs i ett brev till sina kunder.

4. Tillbaka till valurnorna – folket får avgöra

Det finns också en liten men växande falang som tänker sig att brexitkaoset kan ge en öppning att dra tillbaka hela utträdet.

De tänker sig en ny folkomröstning under parollen Peoples Vote - ungefär folkets omröstning - där britterna nu skulle kunna ta tillbaka sitt beslut från sommaren 2016.

Demonstration mot brexit.
Demonstration i London krävde en andra omröstning i oktober. Uppskattningsvis 700 000 britter deltog i marschen. Demonstration mot brexit. Bild: EPA-EFE/VICKIE FLORES Brexit

En andra omröstning stöds av samtliga före detta premiärministrar och en rad andra höjdare.

Det finns ändå mycket lite stöd för det bland sittande parlamentariker.

De som driver ”folkets omröstning” räknar med att stödet för en helomvändning ökar då kaoset börjar bryta ut.

Försöken att sätta stopp för hela brexit fick också nyligen mer vind i seglen då Jo Johnson avgick ur Mays regering och krävde en folkomröstning.

Storbritanniens före detta kommunikationsminister Jo Johnson.
Jo Johnson hoppade av Mays regering och krävde en ny folkomröstning. Han lovade också att rösta mot hennes EU-avtal. Storbritanniens före detta kommunikationsminister Jo Johnson. Bild: EPA-EFE/WILL OLIVER EPA-EFE/WILL OLIVER Storbritannien,Jo Johnson

Storbritanniens avtal med EU som då var fem före klart fick kritik av Jo Johnson. Han beskrev avtalet som något som tvingar britterna att välja mellan att bli en vasallstat under Bryssel eller totalt kaos.

- Att ge britterna ett val mellan två motbjudande alternativ är för den brittiska statsmannatraditionen ett misslyckande vars like vi inte har sett sedan Suezkrisen, sade Johnson.

Utöver att en majoritet av de folkvalda är emot en andra omröstning, är det oklart hur omröstningen ska se ut.

Hur många alternativ ska det finnas på valsedeln, vilka ska de vara och vad händer om det inte blir någon majoritet för något alternativ?

En andra omröstning befaras också kunna få de redan heta brexittongångarna att koka över.

Enligt de senaste mätningarna är nu en majoritet av britterna mot brexit, men bägge sidor har gott om riktigt inbitna anhängare.

Myndigheterna befarar därför att en andra omröstning skulle kunna leda till massiva oroligheter, till och med storskaligt våld.

Parlamentet röstar i december, fyra månader före brexit

Det avtal May och hennes brexitminister Dominic Raab nu har nått ska först manglas igenom den brittiska regeringen.

De alla sista detaljerna ska sedan kammas igenom under ett sista toppmöte i Bryssel i slutet av november.

En brittiska flagga i EU-parlamentet i Strasbourg i juli 2016.
En brittisk flagga i EU-parlamentet. Också den försvinner den 29 mars 2019. En brittiska flagga i EU-parlamentet i Strasbourg i juli 2016. Bild: PA/PATRICK SEEGER Brexit,Storbritannien

Därefter ska avtalet, tillsammans med en stor mängd andra dokument, skickas till parlamentet för genomgång.

Parlamentet beräknas kunna rösta om avtalet tidigast i slutet av december, strax före jullovet som börjar den 20 december.

Om avtalet faller innebär det att britterna har knappt fyra månader på sig att ro iland något annat alternativ, eller att ta det stora klivet ut i det okända utan en överenskommelse med den union de då lämnar.

Brexit inträffar klockan 11 brittisk tid, den 29 mars 2019.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes