Hoppa till huvudinnehåll

Metsä Board investerar miljoner i fabriken i Kaskö

Metsä Boards fabrik i Kaskö.
Metsä Boards fabrik i Kaskö. Metsä Boards fabrik i Kaskö. Bild: Per Ågren / Media-Bild, Sweden Metsä Board,Kaskö

Metsä Board i Kaskö tar snart i bruk sin nya balningslinje och flaskhalsproblem i produktionen kan minska. Den nya linjen tas i bruk i månadsskiftet november-december i år.

Produktionen av blekt kemotermomekanisk pappersmassa, BCTMP-massa, ökar därmed från 340 000 ton per år till 370 000 ton i Kaskö.

Sex miljoner euro har investerats

Den största delen av investeringen gäller balningslinjen men också andra mindre åtgärder har vidtagits.

- Investeringsbeslutet togs för ett år sedan och arbetena startade i somras, säger fabrikschef Timo Rissanen på Metsä Board i Kaskö.

Kontrollrummet vid Metsä-Board i Kaskö
Kontrollrummet vid Metsä Board i Kaskö Kontrollrummet vid Metsä-Board i Kaskö Bild: Metsä-Board Metsä Board,Kaskö,kontrollrum

Den största delen av produktionen går till Metsä Boards egna fabriker. Resten av massan går till marknaden och säljs till andra fabriker. Metsä Board i Kaskö har 80 anställda men investeringen påverkar inte den siffran.

Vasabladet och tidningen Sydösterbotten var först med nyheten.

Läs mera:

10 år sedan beskedet om Metsä-Botnias nedläggning kom: "Det var nog en katastrof helt enkelt, det kom ju så överraskande"

Kari Häggblom var en av de flera hundra som i november för tio år sedan plötsligt fick beskedet att han inte mer skulle ha en arbetsplats att gå till, då ortens största arbetsgivare Metsä-Botnia lade ner sin fabrik. Hur ser han tillbaka på åren som gått sedan maskinerna tystnat, och på ortens framtid just nu?