Hoppa till huvudinnehåll

Nu satsas det på flickjuniorer – fotbollsakademin HFA bjuder på en enastående möjlighet och spel i pojkserien

Under det senaste årtiondet har man börjat satsa allt mer på flick- och damfotboll, framförallt i Europa. Finland har halkat efter men nu sker det framsteg här också.

Under 2000-talets första årtionde höll Finlands damlandslag bra europeisk nivå. År 2005 spelade Finland i EM-semifinal och var som bäst världens 14:e bästa lag enligt Fifa-rankingen.

Sedan 2010 har resultaten och rankingkurvan ändå pekat nedåt. År 2013 spelade Finland ännu i EM men 2017 tog den tre turneringar långa EM-sviten slut.

Det senaste VM-kvalet bjöd inte på några stora glädjestunder och Finland ligger nu på 31:a plats i Fifas ranking, lägre än någonsin förr.

Orsaken är inte att Finlands damlandslag plötsligt skulle ha blivit avsevärt mycket sämre på att spela fotboll, utan att många andra länder blivit bra mycket bättre.

– Det har hänt väldigt mycket i damfotbollen. För tio år sedan var det många stora fotbollsländer som inte satsade på damfotbollen, säger Marianne Miettinen som nyligen blev utnämnd till toppfotbollschef vid Finlands bollförbund.

Marianne Miettinen.
Marianne Miettinen har jobbat länge med flickfotbollen. Marianne Miettinen. Bild: Jarno Kuusinen / AOP Marianne Miettinen,damfotboll,fotboll

– Nu har man börjat satsa i till exempel England och i Spanien, också klubblagen i de länderna sätter pengar på damfotbollen, till exempel Manchester City, Chelsea, Arsenal, och Paris Saint-Germain i Frankrike.

Då länder som redan har en massa fotbollskunnande börjat satsa på damer har utvecklingen har varit snabb, tävlingen i damfotbollen har blivit mycket tuffare under det senaste årtiondet.

– Då damerna kommer in i det systemet som redan existerar så tar det inte länge, grunden finns ju redan där, säger Miettinen.

Stora ambitioner i HFA

I Finland finns det givetvis inte likadana resurser som i de största fotbollsländerna och därför har man tagit exempel av koncept i Nederländerna och Österrike.

Med dessa länder som förebilder har fotbollsakademin HFA (Helsinki Football Academy) grundats i Helsingfors.

Olympiska kommittén, Bollförbundet, Backasbrinkens idrotssgymnasium och idrottsakademin URHEA ligger bakom satsningen där lovande och ambitiösa flickjuniorer samlats in under samma tak.

De 2001 och 2002 födda flickorna studerar vid Backasbrinkens idrotssgymnasium och tränar både före och efter skoldagarna. Till paketet hör också en proffsig miljö som erbjuder allt från kostlära till mental träning.

Nästa år ska det grundas en akademi i Tammerfors och målet är att det i framtiden ska finnas fyra fotbollsakademier på olika håll i Finland.

I HFA-laget spelar totalt 17 flickor varav 16 hör till landslagsringen, meningen är att HFA-programmet ska förbereda dem för en kommande proffskarriär.

– I mitt gamla lag kunde det hända att alla inte orkade satsa för fullt och det kunde vara väldigt få som kom träningarna. Men här arbetar alla för fullt. Nivån är jättehög och det är bra för utvecklingen, berättar målvakten Ella Kelloniemi.

Ella Kelloniemi och Katariina Kosola.
Ella Kelloniemi och Katariina Kosola. Ella Kelloniemi och Katariina Kosola. Bild: Janne Karinkanta fotboll,hfa

Katariina Kosola som för tillfället spelar i U17-VM i Uruguay flyttade från Tavastehus till Helsingfors för att vara med i HFA.

– Först tvekade jag en aning och var inte säker på om jag ville flytta hemifrån ännu. Men sedan kom jag fram till att det här är något som inte erbjuds på annat håll, säger Kosola.

– Här finns motiverade spelare som har stora ambitioner. Det känns som att jag fattat rätt beslut.

Ska spela mot pojkar

Då den nya säsongen startar på våren kommer HFA-flickorna att spela mot ett år yngre pojkar. Meningen är att erbjuda tuffare motstånd i en serie där speltempot är högre än på flicksidan.

– Det ska bli roligt att spela i pojkarnas serie. Där måste man göra allting snabbare. Tempot är hårdare, de är starkare och vi kommer att få kämpa helt på allvar, säger Kosola.

Målvakten Kelloniemi är inte rädd för pojkarnas reaktion.

– Någon tycker kanske att det är konstigt att flickor kommer och spelar mot pojkar men jag tycker att det är en jättebra grej. Det kan ju hända att pojkarna först tänker att ”äsch vi måste spela mot flickor” och att de inte behöver spela för fullt. Men de kommer nog att märka att de måste göra det om de vill klara sig mot oss, säger Kelloniemi med ett självsäkert leende.

Mer om HFA i Sportmagasinet som också handlar om simmaren Mimosa Jallow och om Winnipeg Jets-tränaren Paul Maurice. Yle Fem onsdag klockan 19.00 och på Yle Arenan.