Hoppa till huvudinnehåll

Stefan Strömborg återvänder till Pargas IF: "Jag har ett perfekt jobb"

Spelarna lyssnar noga då Stefan strömborg håller sitt första träningspass.
Spelarna lyssnar noga då Stefan Strömborg håller sitt första träningspass. Spelarna lyssnar noga då Stefan strömborg håller sitt första träningspass. Bild: Oskar Karlsson / Yle fotboll,Pargas IF,Pargas,Stefan Strömborg

Fotbollstränaren Stefan Strömborg har återvänt till fostrarklubben Pargas IF. Han tar över både som tränare för Piffens herrlag och träningschef för hela fotbollssektionen.

- Det känns jättebra att vara här. Jag har väntat på den här stunden, säger Stefan Strömborg.

Strömborg är nöjd över att det nu bara tar fem minuter för honom att ta sig till jobbet, istället för fem timmar som de kunde ta till Seinäjoki.

Strömborg har under de senaste åren fungerat som chefstränare och assisterande tränare i Mariehamn, Åbo och Ekenäs. Senast var han en del av tränarstaben i ligalaget SJK i Seinäjoki.

Till SJK gick Strömborg som assisterande tränare och en del av chefstränare Tommi Kautonens tränarstab.

I och med att Kautonen fick sparken efter bara sju ligamatcher och Alexei Eremenko tog över som chefstränare, blev hans roll i laget mindre. I september meddelade han att han inte kommer att fortsätta där.

Stefan Strömborg tränar Pargas IF:s fotbollslag.
Stefan Strömborg förbereder sitt första träningspass. Stefan Strömborg tränar Pargas IF:s fotbollslag. Bild: Oskar Karlsson / Yle fotboll,Stefan Strömborg,Pargas IF,Pargas

För tidigt att prata om målsättningar

- Nu är det Piffen som gäller och jag är mycket motiverad för det här. Jag ser tydligt vilken roll jag har, vad jag ska göra och vad jag tillför klubben. Det känns rätt och jag är fokuserad på Piffens fotbollsutveckling, säger Strömborg.

- Jag tycker att jag har ett perfekt jobb. Jag får träna småknattar, herrar och eventuellt också damer. Vad är bättre än det, säger Strömborg.

Piffen ska definitivt stiga tillbaka till tvåan

Enligt Strömborg är det för tidigt att prata om herrlagets målsättningar inför den kommande säsongen, men han siktar på en bättre placering än i år då Piffen slutade på en femte plats i trean.

Pargas IF:s fotbollstränare Stefan Strömborg.
Stefan Strömborg Pargas IF:s fotbollstränare Stefan Strömborg. Bild: Oskar Karlsson / Yle Stefan Strömborg,Pargas IF,fotboll

En fråga som Strömborg ofta får svara på i Pargas är: ”När ska Piffen stiga till tvåan?”

- Piffen ska definitivt stiga tillbaka till tvåan någon gång. Det återstår se om det blir nästa år eller senare, säger Strömborg.

Som en av de tuffaste motståndarna nästa säsong håller Strömborg bland annat Åbo IFK som var nära att åka ur divisionen i år.

- Jag väntar speciellt mycket på derbyt mot Åbo IFK. Jag tror och hoppas att ÅIFK kommer att visa sitt rätta jag och blanda sig i toppstriden efter en svår säsong. Masku, lagen från Pemar och SoVo ser också riktigt starka ut, säger Strömborg.

Stommen består av spelare från Pargas

Enligt Strömborg har Pargas IF en mycket stark stomme med spelare från pargas.

- Vår stomme består av ungefär 15 unga killar från Pargas. Vi kommer också att krydda laget med förstärkningar utifrån. Jag förväntar mig att vi snart ska kunna publicera några starka nyförvärv.

- Våra målsättningar är att vi ska jobba som ett lag, vara tillräckligt bra fysiskt tränade för att orka vara intensiva i 90 minuter och kunna underhålla vår publik med bra fotboll, säger Strömborg.

Enligt Strömborg kan Piffen locka till sig nya spelare tack vare Pargas IF:s starka varumärke, fina faciliteter med inomhushall och konstgräsplaner.

Förutsättningarna på en helt annan nivå

Strömborg spelade själv i Piffen som junior. Enligt honom är förutsättningarna för att spela fotboll i Pargas nu på en helt annan nivå.

Stefan Strömborg och juniormålvakten Alex Aaltonen.
Stefan Strömborg och juniormålvakten Alex Aaltonen. Stefan Strömborg och juniormålvakten Alex Aaltonen. Bild: Oskar Karlsson / Yle fotboll,Stefan Strömborg,Pargas IF

- Det här är en helt annan värld nu. Då jag började spela i Pargas knatteliga tränade vi på den gamla Bantis-planen. Vi var fem åldersgrupper i samma grupp och som bäst kunde vi ha tre bollar på träningen samtidigt, säger Strömborg.

Det här är en helt annan värld nu

- Senare fick vi en bättre grusplan och ibland fick vi till och med träna på gräs, men nu har vi både gräs och konstgräs och inomhushall. Jag tror att de här juniorerna aldrig har sprungit med fotbollsskor på en grusplan, säger Strömborg.

Öppna träningar ger alla chansen att representera Piffen

Under slutet av året kommer Pargas IF att hålla öppna träningar både för damerna och för herrarna. Målet är att ge alla en möjlighet att komma och pröva på Piffens träningar.

- Om man tror att man har vad som krävs för att representera Piffen är man mycket välkommen att delta. Det gäller våra egna juniorer men också spelare från de andra klubbarna i trakten, säger Strömborg.

- För oss tränare gäller det att se hurudant material vi har och hur vi kan bygga vidare på laget, men vi har tid och vi ska ta det lugnt i början. Alla är definitivt välkomna, säger Strömborg.

Pep Guardiola, Manchester City
Pep Guardiola är Strömborgs förebild. Pep Guardiola, Manchester City Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press Pep Guardiola,Manchester City FC

Strömborgs egna mål i tränarkarriären är att lära sig av alla som han jobbar med och snappa upp de goda bitarna. Som tränarförebilder nämner han Pep Guardiola i Manchester City och Mauricio Pochettino i Tottenham Hotspur.

- Just nu är jag en ytterst motiverad fotbollstränare. Min hobby har blivit mitt yrke, jag är jättenöjd och tar ödmjukt emot det här jobbet, säger Strömborg.

Läs också