Hoppa till huvudinnehåll

Studentkåren vid Åbo Akademi letar nytt folk till topposter: ”En tillfällighet att flera jobb är lediga nu”

Bildcollage med Kåren i Åbo och Havtornen i Vasa.
Kåren i Åbo och Havtornen i Vasa administreras av studentkåren. Bildcollage med Kåren i Åbo och Havtornen i Vasa. Bild: ÅAS, Yle Åbo Akademis Studentkår,Kåren,havtornen

Studentkåren vid Åbo Akademi håller som bäst på att anställa ny personal både i Åbo och Vasa.

Kårens verkställande direktör avgick i höst och också den serviceansvariga vid studentkåren i Vasa har slutat.

Rekryteringen av ny vd sköts av en utomstående konsult och man hoppas kunna fatta ett beslut om vem det blir före årsskiftet.

- Vi söker en som har ett starkt ekonomiskt kunnande eftersom studentkåren har en rätt stor ekonomisk verksamhet med fastigheter i Vasa och Åbo, placeringsverksamhet och företagsverksamhet. Vi finns ju till för studenterna och vill vara en ansvarsfull 100-årig förvaltare av den egendom vi har, säger studerande Marina Stenbäck, ordförande för studentkårens ekonomidirektion.

Porträttfoto av Marina Stenbäck.
Marina Stenbäck, ordförande för ekonomidirektionen. Porträttfoto av Marina Stenbäck. Bild: ÅAS Åbo Akademis Studentkår,Marina Stenbäck

Snart ska också Marina Stenbäck själv avgå som ordförande för ekonomidirektionen vid studentkåren.

Har ni en större omorganisering på gång?

- Nej, det är en ren tillfällighet att det är mer ombyte än normalt i höst på de här posterna, allt råkade sammanfalla. Mitt eget mandat som ordförande för ekonomidirektionen är enligt stadgarna tvåårigt, så det var förutbestämt att jag ska avgå nu kring årsskiftet.

För tillfället är det en vikarie som sköter om servicen för studenterna i Vasa och i Åbo har studentkåren tillsatt en tillförordnad vd i väntan på att en ny ska väljas.

Hur oroliga är ni för kontinuiteten?

- Jag ser inga skäl för oro, kunskapen finns kvar. Ekonomidirektionen vid studentkåren har sex medlemmar med tvååriga mandat och det är högst hälften av medlemmarna i direktionen som byts per gång.

Ekonomin är i skick

Yle Åboland har låtit granska studentkårens bokslut för 2017 tillsammans med två experter. Enligt experterna ser ekonomin ut att vara i sin ordning.

- Vi gjorde en snabb översiktsanalys och allt ser normalt ut, vi hittar inget konstigt. Studentkåren har visserligen ett stort lån men det hänger ihop med renoveringen av deras stora fastighet på Tavastgatan i Åbo, säger Åsa Jakas och Jaana Aaltonen, lektorer i redovisning vid Åbo Akademi.

Studentkårens största intäkter består av medlemsavgifter av kårens cirka 5000 medlemmar och av hyresinkomster. Studentkåren har en balansomslutning på omkring 8 miljoner euro.

Enligt studentkårens Marina Stenbäck har ekonomin fortsatt att vara stabil under 2018.

- Ekonomin står på samma grund som tidigare. Som era granskare noterade var renoveringen 2017 en stor ekonomisk satsning för oss. Men vi har haft en långsiktig plan och visste att detta skulle komma. Har man stora fastigheter måste man också renovera.

Lunchkö vid Kåren.
Lunchrestaurangen på Kåren drivs av studentkåren. Lunchkö vid Kåren. Bild: Yle/Fredrik Häggman kåren

Studentkåren äger och förvaltar alltså två stora kårhus, Kåren på Tavastgatan i Åbo och Havtornen i inre hamnen i Vasa.

Kåren driver också ett restaurangbolag som serverar studentluncher vid fyra Kårkaféer i Åbo: Café Arken, Café Fänriken, Café Gadolinia och Café Kåren.

Utöver det här förvaltar studentkåren också en stor aktieportfölj som har ett marknadsvärde på över 5 miljoner euro.

Nästa år fyller Studentkåren vid Åbo Akademi 100 år och det ska firas stort.

- Jubileumskoordinator Kim Kronlund har ett tema för året och det är gemenskap. Temat passar jättebra eftersom det är gemenskap som har förenat oss mellan orter och ämnen under alla år. Vi inleder festligheterna i januari och februari med kick-off och årsfest och feståret fortsätter hela 2019!

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland