Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet hävde fängelsedomen mot den finländska journalisten Ayla Albayrak

Ayla Albayrak i Kappadokien i Turkiet
Ayla Albayrak i Kappadokien i Turkiet Ayla Albayrak i Kappadokien i Turkiet Bild: Markku Värtö / Yle Ayla Albayrak,Kappadokien

Turkiet har hävt domen mot den finländska journalisten Ayla Albayrak, uppger tidningen Wall Street Journal som Albayrak arbetade för tidigare.

Albayrak dömdes förra året i sin frånvaro till ett två år och en månad långt fängelsestraff, för sina artiklar från kurdiska områden i Turkiet år 2015.

Hon ansågs ha spridit terroristisk propaganda, vilket både hon och Wall Street Journal förnekade.

Domen som ansågs vara politiskt motiverad, fick hård kritik och fördömdes bland annat av EU-parlamentet.

President Sauli Niinistö skickade ett brev till president Recep Tayyip Erdogan om domen och inrikesminister Kai Mykkänen tog också upp frågan med sin turkiska kollega förra månaden.

Påtryckningarna ledde tydligen till resultat och Albayrak säger nu att Turkiets beslut är positivt.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan talade inför parlamentet den 23 augusti 2018
Turkiets president Recep Tayyp Erdogan har inlett en pr-kampanj för att förbättra Turkiets skamfilade anseende vad gäller yttrande- och pressfrihet Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan talade inför parlamentet den 23 augusti 2018 Bild: EPA-EFE/STR Recep Tayyip Erdogan,Turkiet,Saudiarabien

Erdogans pr-kampanj

Ayla Albayrak hoppas ändå samtidigt att det inte överskuggar de fortsatta problem som journalister stöter på i Turkiet.

- Trots att detta är en lättnad efter tre års prövning, hoppas jag att beslutet inte är en del av Turkiets pr-kampanj vars syfte är att rädda landets image i väst, säger Albayrak.

Enligt organisationen Reportrar utan gränser har inget annat land i världens fängslat så många journalister som Turkiet.

Erdogan har under de senaste veckorna försökt förbättra landets skamfilade anseende, bland annat genom att lyfta upp mordet på den saudiarabiska journalisten Jamal Khashoggi, som mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul för drygt en månad sedan.

En turkisk domstol frigav också förra månaden den amerikanska pastorn Andrew Brunson och lät honom åka hem till USA.

Även det sågs som ett led i Erdogans pr-kampanj och försök att förbättra relationerna med USA.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes