Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Det är svårt att se hur Theresa May ska få parlamentet på sin sida - samtidigt verkar ingen veta vad som händer om Westminster nobbar brexitavtalet

Storbritanniens flagga
Storbritanniens flagga Storbritannien

Den brittiska regeringen vacklar. I skrivande stund har fyra ministrar lämnat regeringen. Det är sannolikt att postiljonen får bära fler avskedsbrev till Downing Street 10, skriver Svenska Yles EU-korrespondent Rikhard Husu.

I sig var det väntat att enskilda medlemmar i Theresa Mays regeringen skulle dra slutsatser då innehållet i avtalet med EU slutligen uppdagades.

Att den ansvariga ministern för EU-utträdet Dominic Raab fanns med på listan torde ändå ha kommit som en kalldusch för May.

Raab har i egenskap av brexitminister varit en av de centrala gestalterna i förhandlingarna med EU.

I Bryssel frågar man sig vilken Raabs roll varit i förhandlingarna om han är beredd att kasta in handduken timmar efter att avtalet offentliggjorts.

Stor rotation i Mays regering

Raab blev inte långvarig på posten som brexitminister. Han tillträdde i juli efter att föregångaren David Davis lämnat regeringen i protest mot Theresa Mays förment släpphänta brexitlinje.

Fyra månader senare lämnar Raab regeringen med motiveringar som påminner om Davis.

Överlag har rotationen varit stor i Mays regeringen. Raab blir den adertonde ministern som ber om avsked.

Tillsvidare har Theresa May ändå lyckats hålla sig vid makten. Hennes kritiker har inte lyckats bygga upp ett tillräckligt momentum för att avsätta henne.

Läget kan ändå förändras.

Misstroende från de egna leden

I dag, torsdag, meddelade parlamentsledamoten Jacob Rees-Mogg att han försöker få till en misstroendeomröstning mot May inom den konservativa gruppen i det brittiska parlamentet.

Enligt Rees-Mogg som hör till den hårdföra brexitfraktionen inom de konservativa har Theresa May inte hållit vad hon lovat i fråga om brexit.

Hoppa över Twitterpostning

För att en omröstning mot May krävs att 48 Toryparlamentariker yrkar på det. Om May förlorar förtroendeomröstningen tvingas hon avgå som premiärminister.

En allmän uppfattning bland brittiska bedömare är att fler konservativa parlamentsledamöter kommer att följa Rees-Moggs exempel. Rees-Moggs tilltag kan också öppna för en maktkamp inom de konservativa.

Oberoende av utgången i en eventuell misstroendeomröstningen så är den interna kritiken en distraktion för May och hennes regering som är inne i den avgörande fasen av förhandlingar med EU.

Väcker frågor i Bryssel

Turbulensen i den brittiska regeringen ställer beslutsfattarna i Bryssel inför många knepiga frågor.

Den officiella linjen i Bryssel är att man förhandlar med Theresa May och hennes kabinett och att den brittiska regeringens sammansättning inte är en angelägenhet för EU.

Om hela Mays regering visar sig vara på fallrepet eller om May tvingas stiga åt sidan i en intern omröstning så ställs de övriga 27 medlemsländerna däremot inför ett svårare dilemma. Vem ska man förhandla med då och med vilket mandat?

Vad händer om parlamentet röstar ned avtalet?

Det kanske mest knepiga scenariot är ändå en situation där avtalet mellan EU och Storbritannien inte får det brittiska parlamentets godkännande. Hur ska man gå vidare i så fall?

Frågan som många journalister i Bryssel förgäves försökte få svar på i dag var om EU kan tänkas fortsätta förhandla med Storbritannien i ett sådant läge och på vilka villkor.

Kan det brittiska parlamentet kräva att avtalet justeras till vissa delar eller måste man gå tillbaka till ruta ett i förhandlingarna? Det senare alternativet skulle innebära att en hård brexit är ett faktum.

EU-kommissionens officiella linje är att man inte diskuterar några andra alternativ än det avtal som presenterades igår. Man vill inte trassla till förhandlingarna inför ett extra insatt brexit-toppmöte som kommer att ordnas söndagen den 25 november.

Samtidigt som EU-länderna betonar att man hoppas på ett avtal så pågår förberedelserna inför en oordnat brittiskt utträde ändå för fullt.

Så sent som i tisdags redogjorde kommissionen för sina planer inför en hård brexit.

Det här kan ses som en fingervisning till det brittiska parlamentet om att alternativen är betydligt sämre om det avtal som ligger på bordet inte duger.

Det här var också det huvudsakliga budskapet i Theresa Mays presskonferens som avslutades nyss.

Läs mera:

Theresa Mays regering i kaos efter att ministrar avgår på grund av brexitavtalet

Den brittiska premiärministern Theresa May har drabbats av ett hårt bakslag. Flera ministrar har meddelat att de avgår till följd av det förslag till brexitöverenskommelse som regeringen har sagt ja till.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes