Hoppa till huvudinnehåll

HIFK-anfallaren Anton Lundell visar mogna tag i Ligan: "Målet är att komma med i VM"

Anton Lundell är redan en av HIFK:s viktigare spelare.
Anton Lundell hoppas på en plats i JVM. Anton Lundell är redan en av HIFK:s viktigare spelare. Bild: Tomi Natri/All Over Press Anton Lundell,HIFK Hockey,ishockey

Junior-VM i ishockey närmar sig och det betyder att många under 20-åriga hockeyspelare runt om i landet sitter och hoppas på en plats i VM-truppen. Så också Anton Lundell som gjort starkt ifrån sig i Ligan.
– Så klart är målet att komma med i VM. Tror att jag har en bra chans om jag fortsätter lika bra som i IFK, säger Lundell till Yle Sporten.

Juniorlejonen har spelat sin sista träningsturnering före vinterns VM och det slutliga JVM-laget börjar säkert småningom formas i chefstränaren Jussi Ahokas huvud. HIFK-centern Anton Lundell har visat fina och sällsynt mogna tag under sina 12 ligamatcher i höst, och ligger nära en plats i VM-truppen.

Ishockeywebbplatsen Jatkoaika vill hjälpa Ahokas på traven genom att göra jobbet och välja laget. I deras VM-trupp axlar Anton Lundell ett tungt ansvar.

– Lundell har absolut en plats i VM-truppen. Han spelar ett mognare spel än mången rutinerad räv. Jag skulle inte tveka att sätta honom i en mer defensiv roll, om det visar sig att det inte finns en anfallande roll för honom, skriver Asko Huuki på Jatkoaika.

Missade träningsturneringen på grund av skada

Den nyss 17 år fyllde Lundell var inte med i träningsturneringen i Tjeckien, men det berodde inte på att han inte skulle ha rymts med i laget som vann fyranationsturneringen där de övriga länderna var gamla bekanta Sverige, Ryssland och Tjeckien.

– Jag fick nog en inbjudan men kunde inte vara med på grund av en skada i höftböjarmuskeln som jag måste sköta, säger Lundell som hoppas att han platsar i det slutliga VM-laget.

– Nog skulle det vara jättefint! Det är mitt mål och jag vet att jag har bra chanser.

Ett JVM skulle naturligtvis vara hans första – de flesta spelarna i kommande JVM torde vara födda 1999 eller 2000, men världsmästerskap har den 2001 födde Lundell erfarenhet av: han hörde till de tongivande spelarna i Finlands U18-lag som vann VM-guld i våras.

Spelet löper i Ligan

Under landslagspausen blev han kvitt sina höftproblem och spelade i HIFK:s 2–3 förlustmatch mot Ässät på onsdagskvällen.

– Jag är nog helt i skick nu, säger Lundell.

Lundell fick inga poäng i matchen men hans fjärdekedja med Juha Jääskä och Teemu Engberg på kanterna var HIFK:s stabilaste.

– Vi fick pucken till andra ändan och hade många chanser. Vi hittar varandra bra på planen och är annars också bekanta som kedjekompisar.

– Jag tycker att vi spelade helt bra. Det var nära att vi skulle ha gjort några mål.

Anton Lundells kedja spelade piggt i förlustmatchen mot Ässät.
Anton Lundells kedja spelade piggt i förlustmatchen mot Ässät. Anton Lundells kedja spelade piggt i förlustmatchen mot Ässät. Bild: Matti Raivio/All Over Press Anton Lundell,ishockey,HIFK Hockey

På tolv ligamatcher har Lundell stått för poängen 3+2=5, men framför allt har han imponerat med sitt stabila, smarta och ovanligt mogna spel på centerposition.

Innan eventuella juniorvärldsmästerskap står ligaspel med ett HIFK, som går väldigt trögt för tillfället, på agendan. Fem förluster i rad har gjort att den anrika Helsingforsklubben rasat ner till tionde plats i tabellen. Följande chans att vända skutan är redan på fredag mot Lukko från Raumo – ett annat lag som haft det motigt i höst.

– Det är bara att fokusera på hur man bäst kan hjälpa laget. Vi måste göra små saker bättre, men annars behöver vi inte ändra på så mycket. Men vi måste vara noggrannare och göra mera mål. Det borde räcka, säger Lundell.

En titt framåt i den berömda glaskulan skulle i bästa fall hitta Lundell på andra sidan Atlanten.

– Drömmen är att få spela i NHL i något skede. Det är det man jobbar för varje dag.