Hoppa till huvudinnehåll

Kuba i gräl med Brasiliens tillträdande president - kallar hem över 8 000 läkare som arbetar bland fattiga

Kubanska läkare deltar i hälsovårdsprojekt i 67 länder i världen, och programmet i Brasilien hörde till de största och viktigaste
Kubanska läkare deltar i hälsovårdsprojekt i 67 länder i världen och programmet i Brasilien hörde till de största och viktigaste Kubanska läkare deltar i hälsovårdsprojekt i 67 länder i världen, och programmet i Brasilien hörde till de största och viktigaste Bild: EPA-EFE/Yander Zamora Kuba,Brasilien

Kuba kommer att ta hem över 8 000 läkare från Brasilien, där de har arbetat för ett statligt hälsoprogram för fattiga brasilianare.

Kuba stoppar biståndsprojektet "Mas Medicos" eller "Fler läkare" i Brasilien eftersom relationerna mellan länderna har urartat sedan högerpopulisten Jair Bolsonaros seger i presidentvalet nyligen.

Bolsonaro som tillträder vid årsskiftet har sagt att det kubanska hälsovårdsprojektet kan fortsätta enbart om de kubanska läkarna får sina löner direkt av Brasilien och om de får ta med sig sina familjer till orter där de arbetar.

Bolsonaro har också kallat programmet för slavarbete, trots att det överses av världshälsoorganisationen WHO.

Kuba behåller största delen av läkarnas löner och de får vanligtvis inte heller ta med sig familjemedlemmar, eftersom det skulle öka risken för att de emigrerar för gott.

Över 8 000 kubanska läkare arbetar i Brasilien som bäst, det är tills vidare oklart när de tas hem
Över 8 000 kubanska läkare arbetar i Brasilien som bäst. Det är tillsvidare oklart när de tas hem Över 8 000 kubanska läkare arbetar i Brasilien som bäst, det är tills vidare oklart när de tas hem Bild: EPA-EFE/Yander Zamora Kuba,Brasilien

20 000 läkare arbetade i Brasilien

Programmet kördes igång för fem år sedan under den vänsterorienterade presidenten Dilma Rouseffs styre.

Enligt Kuba har omkring 20 000 läkare som har deltagit i projektet, hjälpt miljoner fattiga brasilianare i fattiga regioner som Amazonområdet, som lider av brist på sjukhus och hälsovårdspersonal.

Det finns för närvarande över 8 300 kubanska läkare i Brasilien, som betalar nästan 3 000 euro per person och månad för deras arbete och uppehälle.

Alla kubanska läkare arbetar för den kubanska staten för löner klart under 100 euro i månaden. Läkare får i motsats till de flesta andra kubaner inte resa utomlands utan statens tillstånd.

Läkare som skickas utomlands inbringar flera miljarder euro till staten, eftersom läkarna själva endast får en bråkdel av lönen.

Jag vill inte medverka i slavarbete― Jair Bolsonaro

Kuba har liknande projekt i 67 andra länder, främst i Sydamerika och Afrika, men "Mas Medicos" var ett av de största och viktigaste.

- Kubaner har erbjudit en värdefull tjänst till det Brasilianska folket med värdighet, djup sensitivitet, professionalism och hängivenhet, skrev Kubas president Miguel Diaz-Canel på Twitter, då beslutet kungjordes.

- Sådan humanitär verksamhet borde respekteras och försvaras, skrev Diaz-Canel, i en uppenbar pik mot den blivande brasilianska presidenten.

Bolsonaro har kontrat med att Brasilien gärna skulle bevilja kubanska läkare asyl.

- Det här är slavarbete, jag vill inte medverka i det, säger Bolsonaro.