Hoppa till huvudinnehåll

Mörkret gör att man syns dåligt i trafiken - trots det kommer Borgåbor lättare ihåg hundens reflexväst än sin egen

Tanja Michelsson och Johan Sundbäck
Johan Sundbäcks jacka har reflekterande sömmar. Tanja Michelsson kommer alltid ihåg hundens reflexväst. Tanja Michelsson och Johan Sundbäck Bild: Yle / Leo Gammals Borgå,reflexer (reflektorer),Intervju,johan sundbäck

En stor del av Borgåborna vet att en reflex på rockärmen gör det lättare för bilister att se en som fotgängare. Trots det är det många gånger lättare att komma ihåg hundens reflexväst än sin egen.

Den här årstiden är både morgnarna och kvällarna mörka, i synnerhet när marken är snöfri. Som bilist blir sikten dessutom dålig om det regnar och gatubelysningen reflekteras i asfalten.

I Yle Östnylands morgonsändning den 14.11 poängterade bilskoleläraren Helen Högström vikten av att bära reflexer under årets mörkaste tid.

Vindruta i regn
Vindruta i regn Bild: Mikael Crawford/Yle Regnigt väder,trafik,trafiksäkerhet,dåligt körväder

Varken mörkklädda fotgängare utan reflexer eller cyklister utan lyktor syns i trafiken, menar Högström. Ibland ser man hundar med led-lampor i remmarna som är bättre upplysta än sina ledsagare.

- Det är redan bra om man har en liten reflex. Om man riktigt vill göra det så bra som möjligt så hänger man lite flera reflexer runt sig, på rocken och väskan. Huvudsaken är att man har reflexer, säger Högström.

Bilskolelärare Helen Högström
Bilskollärare Helen Högström. Bilskolelärare Helen Högström Bild: Yle/ Stefan Paavola Trafikskola,helen högström

Har man bara en reflex så ska man hänga den på höger sida, lite ovanför knähöjd.

Borgåborna Tanja Michelsson och Johan Sundbäck besöker köpcentret Lundi. De är klädda i mörka jackor utan synliga reflexer.

- Lite, helt för lite. Nog har jag funderat på att ha fler fasthängande i fickan men tyvärr använder man dem för lite, säger Sundbäck.

Tanja Michelsson och Johan Sundbäck
Tanja Michelsson och Johan Sundbäck. Tanja Michelsson och Johan Sundbäck Bild: Yle / Leo Gammals Borgå,Intervju,reflexer (reflektorer),johan sundbäck

Han pekar på de smala insydda reflexbanden eller sömmarna på jackans bröst. Just nu reflekterar de varken i ljuset från lysrören eller dagsljuset som strimmar in genom takfönstren.

- Jag försöker nog komma ihåg att använda och på kvällarna har hunden alltid reflex på sin väst så den syns bra i alla fall. Det är på något sätt lättare att komma ihåg att sätta reflex på den än på sig själv, säger Michelsson.

Michelsson och Sundbäck medger att de har många reflexer hemma men att de inte kommit sig för att sätta dem på ytterkläderna. Men det ska åtgärdas, lovar Michelsson.

När jag är ute på landsvägen så använder jag nog reflex i rocken

I centrum står Håkan Ek och Christer Sandberg. Även de i mörka jackor utan synbara reflexer.

- Nå hördu jag är nog lite försiktig med dom där (reflexerna). Jag är så sällan ut så här. När man bor på landet så behöver man inte just några reflexer på. Det är så sällan jag är ute och går. Jag rör mig vanligtvis med bil, säger Ek.

- När jag är ute på landsvägen så använder jag nog reflex i rocken som hänger här ner vid sidan, men inte nu på dagen mitt inne i Borgå stad, säger Strandberg.

Fotgängare utan reflex
Man kan inte lita på gröna ljuset eftersom någon bil kan svänga in på övergångsstället trots grönt ljus Fotgängare utan reflex Bild: Yle/ Stefan Paavola Reflex,Fotgängare,utan reflex

Fast vädret den här onsdagen i november är mulet, grått och regntungt.

- Det är mulet jo, men det är ändå ljust. Om en bilist inte ser mig så är han blind och då får han inte köra, säger Strandberg med ett leende.

I Strandbergs familj hänger reflexerna med på promenaderna.

- Min fru använder nog också. När vi är ute och går så använder vi nog också reflexer. Och tack vare att man kör så mycket med bil så då märker man ju hur bra det är när människor använder dem i mörkret.

Reflex i mörkret.
Skolbarn med reflexer i mörkret. Reflex i mörkret. Bild: Trafikskyddet/Credinet/Juha Tuomi reflexer (reflektorer),Reflexväst,trafik,barn (åldersgrupper),mörker

Både Ek och Strandberg tycker att det är viktigt att i synnerhet ortsbor på landsbygden bär reflexer där det kan saknas gatubelysning.

Nadina Vihinen och Charlotta Eriksson jobbar i kulturhuset Grand. De bär alltid reflexer men har båda reagerat på att förvånansvärt många inte bär reflex i trafiken.

- När jag är ute och går med hunden så har jag reflexväst och så här till vardags när jag går till och från jobbet så har jag en runt armen på den ena rocken och en som hänger på den andra, säger Vihinen.

Charlotta Eriksson och Nadina Vihinen.
Charlotta Eriksson och Nadina Vihinen. Charlotta Eriksson och Nadina Vihinen. Bild: Yle / Leo Gammals Borgå,Luckan,kulturhuset grand

Eriksson har en enklare sorts reflexväst som påminner om en sele, armband och reflex på ryggsäcken.

- Jag är litet orolig av mig, säger Eriksson.

Den förstärkta försiktigheten bottnar också i att hon väntar barn.

Speciellt situationen bakom ratten när någon plötsligt dyker upp framför bilen är bekant för båda. I synnerhet med cyklande barn och unga som i många fall saknar respekt för andra trafikanter.

Fotgängare utan reflex
Utan reflex syns man knappt alls Fotgängare utan reflex Bild: Yle/ Stefan Paavola Reflex,Fotgängare,utan reflex

- På landsbygden tycker jag att människor är bättre på att ha reflex och synas, kanske just därför att det är sämre upplyst. Det är sämre i stan. Speciellt barn och unga som tidigt på morgnarna är på väg till skolan på cykel. De syns ganska dåligt. De bär inte reflex som man skulle önska, säger Vihinen.

Vihinen och Eriksson pekar ut området kring Sibeliusbulevarden och Buntmakaregatan som en mycket besvärlig plats vid åtta-tiden på morgonen.

- Då är där mycket trafik. Där är bilister, cyklister, fotgängare och folk som rastar hundarna. Alla är där samtidigt ute i trafiken då och det är svårt att se, säger Eriksson.

En dagisgrupp i reflexvästar som går över ett övergångsställe.
Med reflexväst syns man också dagtid när det är mulet. En dagisgrupp i reflexvästar som går över ett övergångsställe. Bild: Mostphotos barn,trafik,Reflex,Reflexväst,Övergångsställe,daghem,dagvård,trafiksäkerhet,trafiksäkerhet

- Många elever är på väg till skolan och de kommer hårt cyklande när det är mörkt. Bilisterna kör relativt hårt från Rönnvägen och sikten är ganska dålig. Det känns ibland litet skrämmande i det hörnet.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland