Hoppa till huvudinnehåll

Plats i nämnderna ska föra Helsingfors ungdomar närmare beslutsfattandet i staden

I Helsingfors pågår som bäst valet av medlemmar till Ungdomsrådet. Nytt för i år är att ungdomsrådet växer i storlek och att de unga ska få större möjligheter att påverka politiken.

I år är det 30 unga i åldern 13-17 som väljs in till Helsingfors ungdomsråd. Det är tio fler än i fjol, och nu ska de invalda dessutom få närvaro- och yttranderätt i stadens sektornämnder.

- Jag hoppas det här innebär en rak kontakt med beslutsfattare och att vi på riktigt ska få våra röster hörda, säger Sigrid Autio, ungdomsrådsmedlem sedan i fjol och kandidat också i årets val.

Jag hoppas det här innebär en rak kontakt med beslutsfattare och att vi på riktigt ska få våra röster hörda

Hennes kollega i ungdomsrådet Kasper Rautalinko, också han kandidat i år, är också glad över utvecklingen.

- I dag kan vi förstås föra fram våra åsikter till någon beslutsfattare på gatan eller via Facebook, men det är ändå inte lika effektivt som att faktiskt sitta med där besluten fattas, säger han.

Sommarsedlar och gratis preventivmedel

Att städer och kommuner ska ha ett ungdomsråd eller fullmäktige bestämdes i kommunallagen för tre år sedan. Också i en del andra kommuner har ungdomsrådsmedlemmarna rätt att närvara på nämndernas möten, men det är ovanligt.

I både Esbo och Vanda har ungdomsrådsmedlemmarna rätt att närvara och uttala sig i alla stadens nämnder samt i stadsfullmäktige.

Vid Helsingfors stad hoppas man nu att förändringen ska leda till bättre möjligheterna för de unga att påverka besluten. Ungdomsrådet i Helsingfors har arbetat mycket med att försöka få de unga stadsbornas röster hörda via sin initiativkanal på webben.

Konkreta förändringar vi gjort är till exempel för niondeklassare

Genom den kan unga i Helsingfors lämna in förslag på hur huvudstaden kan förbättras. Förslagen förs sedan vidare av ungdomsrådet till beslutsfattarna.

- Konkreta förändringar vi gjort är till exempel sommarsedeln för niondeklassare, där staden betalar 300 euro till arbetsgivare som tar en ungdom på sommarjobb, säger Rautalinko.

Autio tar upp Helsingfors stads beslut att ge gratis preventivmedel åt unga under 25.

- Det hände inte bara tack vare vårt initiativ men jag tror definitivt det hjälpte till, säger Autio.

Påverkningsmöjlighet för 13-17-åringar

Ungdomsrådsvalet pågår till slutet av november i skolor och på ungdomsgårdar.

Sigrid Autio och Kasper Rautalinko är två av 60 kandidater. De har suttit med i rådet redan i år.

- När jag först hörde om det visste jag inte riktigt vad det gick ut på. Men hela grejen att en 15 åring kan förändra Helsingfors var sjukt coolt för mig, säger Autio.

- Vi har år till år haft helt jättebra gäng som på riktigt med sina initiativ gör en skillnad, säger Rautalinko.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen