Hoppa till huvudinnehåll

Rurik Ahlbergs beslut att tacka nej till lönepåslag väcker kritik

Rurik Ahlberg
Rurik Ahlberg Rurik Ahlberg Bild: Yle/Anna Ruda ahlberg

Korsholms kommundirektör Rurik Ahlbergs beslut att tacka nej till ett lönepåslag som kompensation för arbetet med fusionsutredningen väcker kritik. På sociala medier har hans beslut tolkats som otacksamhet. Jag vet att man aldrig vinner sådana här debatter i offentligheten, säger Ahlberg.

Koncernsektionen i Korsholms kommun beslöt vid sitt möte på onsdagen att kommundirektören och ett tiotal andra högre tjänstemän ska få ett lönepåslag som kompensation för arbetet med fusionsutredningen.

Kommundirektör Rurik Ahlberg nobbar ändå förslaget.

300-500 euro per månad och två veckor ledigt

Fusionsutredningen mellan Vasa och Korsholm är inget litet projekt och kräver mycket av såväl tjänstemän som förtroendevalda.

Därför ville kommunens koncernsektion ge kommundirektören och ett tiotal andra högre tjänstemän en extra ersättning om 300-500 euro per månad för tiden 1 augusti till 31 december i år.

Utöver det skulle de berörda också få två veckors betald tjänsteledighet att ta ut under 2019.

- Jag tackar nej till det här, säger kommundirektör Rurik Ahlberg.

- Den här ersättningen står inte på något sätt i proportion till det extra arbete som fusionsutredningen har inneburit, säger Ahlberg.

Har tagit upp till halva arbetstiden

Enligt Ahlberg har arbetet med fusionsutredningen tagit mellan 30 och 50 procent av arbetstiden.

- Det är utöver det ordinarie jobbet, inga arbetsuppgifter har ju försvunnit, säger Ahlberg.

Det är klart att det ska ingå mycket extra jobb i ett arbete som kommundirektör. Men det här är det i särklass största projektet som den här kommunen har tagit sig an genom tiderna. Det är inte som att ta i bruk ett nytt ADB-system.
― Rurik Ahlberg

Ahlberg poängterar att merparten av arbetet med fusionsutredningen utförs av förvaltningen i Korsholms kommun.

- Korsholms kommun gör största delen av jobbet, betydligt mer än Vasa, säger Ahlberg.

Kritiserar både summan och tidpunkten för ersättningarna

Trots allt det här tackar Rurik Ahlberg alltså nej till den extra kompensation som koncernsektionen beslutat om.

- Det handlar inte så mycket om summorna. Men ska man betala ut en extra ersättning tycker jag att den ska stå i någon sorts relation till det utförda arbetet.

Ahlberg opponerar sig inte bara mot storleken på ersättningen utan också på att ersättningen skulle betalas ut för tiden 1.8-31.12.

- Första augusti är ett helt konstgjort datum. Fusionsutredningen har medfört extra arbete för en betydligt längre tid, säger Ahlberg.

"Vi kom fram till att det här var en lämplig nivå"

Koncernsektionens ordförande Anita Sundman (SFP) tar Ahlbergs beslut med ro.

- Vi har diskuterat den här saken ett flertal gånger utanför protokollet i sektionen. Det var det här vi kom fram till att var en lämplig nivå på kompensationen, säger Sundman.

Anita Sundman, koordinator på Arbetsforum vid Åbo Akademi i Vasa.
Anita Sundman Anita Sundman, koordinator på Arbetsforum vid Åbo Akademi i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen åbo akademi i vasa,Åbo Akademi,Vasa

Sundman säger att man är medveten om att fusionsutredningen inneburit en hel del extra arbete.

- Därför lade vi till två veckors betald ledighet, just för att kompensera för de längre arbetsdagar och den minskade fritiden som det här har inneburit, säger Sundman.

"Ahlberg inte skyldig att ta emot ersättningen"

Anita Sundman säger att koncernsektionen inte har någon fortsatt plan för hur det här ärendet ska gå vidare. Om Ahlberg tackar nej till ersättningen så är det så.

- Han är inte skyldig att ta emot den här ersättningen.

Ahlberg har redan hunnit få en hel del kritik för sitt beslut att tacka nej till ersättningen. På sociala medier har hans beslut tolkats som ett tecken på otacksamhet.

- Jag vet att man aldrig vinner sådana här debatter i offentligheten, säger Ahlberg.

"Det största projektet kommunen har tagit sig an"

Det har också höjts röster för att en person i Ahlbergs ställning borde inse att till arbetsbilden hör perioder med extra mycket arbete.

- Det är klart att det ska ingå mycket extra jobb i ett arbete som kommundirektör. Men det här är det i särklass största projektet som den här kommunen har tagit sig an genom tiderna. Det är inte som att ta i bruk ett nytt ADB-system, säger Ahlberg.

Vasabladet var först med nyheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten