Hoppa till huvudinnehåll

Tekniska problem i Ömossa vindkraftpark – hälften av möllorna går på tomgång

Vindkraftverk bredvid ett högspänningsnät.
Ömossa vindkraftpark är störst i Finland. Vindkraftverk bredvid ett högspänningsnät. Bild: Yle/Juho Karlsson vindkraftverk,vindkraft,elnät,elektricitet,Österbotten,ömossa

Produktionen av el haltar vid Ömossa vindkraftpark i Kristinestad på grund av tekniska problem. Fel har hittats i hälften av vindkraftverken som nu står stilla på grund av problemen.

- Situationen är den att vi har hittat fel eller abnormaliteter i rotorbladen under kontroller. Därför har ungefär hälften av turbinerna lagts på tomgång medan vi analyserar problemen, säger Frans Liski, vd för EPV vindkraft.

Vd:n Frans Liski framför en eltransformator vid vindkraftparken i Ömossa.
Frans Liski Vd:n Frans Liski framför en eltransformator vid vindkraftparken i Ömossa. Bild: Yle/Jukka Tyni Kristinestad,Österbotten,vindkraftverk,ömossa

På plats har man också en lyftkran för att underlätta undersökningarna av rotorbladen. Ett rotorblad har lyfts ner för noggrannare analys.

- Det är klart att det påverkar produktionen. Just nu kör vi på ungefär halv kapacitet.

Problemen uppdagades under hösten

Enligt Liski upptäckte man de första problemen under hösten och vid vidare kontroller för ett par veckor sedan hittades liknande fel i flera vindkraftverk.

- Då produkterna hela tiden utvecklas är det möjligt att det uppstår problem. Så här är det ibland med tekniken.

Vad tycker ni om att problem uppdagas i så här pass nya vindkraftverk?

- Det är ingen orsak att dra några förhastade slutsatser. Det viktigaste är att vi märker problemen och åtgärdar dem. Det är inget dramatiskt med det här.

Mörka moln hopar sig ovanför ett vindkraftverk.
Mörka moln hopar sig ovanför ett vindkraftverk. Bild: Yle/Juho Karlsson vindkraftverk,vindkraft,Österbotten,elektricitet,ömossa

Medför inga större kostnader

Liski påpekar att det här inte medför några större kostnader för bolaget, eftersom vindkraftverken har i princip livslång garanti.

Hur länge vindmöllorna kommer att vara ur produktion är ännu oklart.

- Jag vet inte hur länge det tar att åtgärda problemen. Vi jobbar på hela tiden, men det är ganska långsamt arbete.

Vindkraftparken i Ömossa började producera el förra sommaren och invigdes officiellt för ett par månader sedan. Vindkraftparken är Finlands största.