Hoppa till huvudinnehåll

Universitetstränare fick rycka in då Washington hade målvaktskris – blev hänförd av Ovetjkin under uppvärmningen: ”Hoppas ingen såg det”

Aleksandr Ovetjkin värmer upp
Aleksandr Ovetjkin fick en ny lagkamrat för en match. Aleksandr Ovetjkin värmer upp Bild: Brett Holmes/Icon ​Sportswire ishockey,NHL,Aleksandr Ovetjkin

Gavin McHale fick testa på hetluften i NHL då Washington Capitals mötte Winnipeg Jets under natten till torsdag. Washington stod plötsligt utan reservmålvakt och på kort tid blev universitetstränaren McHale inkallad. Det är något som jag aldrig trodde skulle hända, säger han.

Gavin McHale gjorde aldrig något större väsen av sig som ishockeymålvakt. Han höll till på längre nivå under hela karriären i serier som Alberta Junior Hockey League och Western Hockey League.

Drömmen om NHL hade sedan länge försvunnit då han lade av för ett decennium sedan och de senaste åren har i stället fungerat som målvaktstränare för University of Manitobas damlag. Men under natten till torsdag finsk tid fick han ett samtal av regerande mästarna Washington Capitals.

Washington hade målvaktskris inför matchen mot Winnipeg Jets och behövde hjälp. Laget hade endast Phoenix Copley tillgänglig och då fick McHale som bor i Winnipeg rycka in. Han fick samtalet två timmar innan nedsläpp och körde så snabbt han kunde till ishallen. McHale hann inte ens äta middag innan matchen.

– Jag försökte säga åt mina och nära och kära att de skulle komma till ishallen så snabbt som möjligt. Det här är något som jag aldrig trodde skulle hända. Det var en spännande upplevelse, säger han på NHL:s webbplats.

Hoppa över Twitterpostning

Räddade skott av Ovetjkin

McHale kom till hallen där han fick klä sig i Washingtons speltröja och gå ut på isen för att värma upp med NHL-laget. McHale och Copley turades om mellan stolparna under uppvärmningen. Det var också då som han blev hänförd av lagets stora stjärna Aleksandr Ovetjkin.

– Jag hoppas att ingen såg det. Det tog tre-fyra skott innan jag blev varm i kläderna och fick lite råd av killarna, säger han.

McHale räddade till och med ett skott av Ovetjkin under uppvärmningen.

Hoppa över Twitterpostning

Även klätt sig i Colorados tröja

Gavin McHale är en av fem målvakter i Winnipeg som lag kan kalla in om det blir kris som i det här fallet. I februari kallades han in av Colorado Avalanche till den sista perioden efter att Jonathan Bernier skadat sig.

– Det var lite annorlunda den gången. Då kom jag in sent, nu fick jag vara med på hela uppvärmningen och matchen, säger han.

Någon NHL-debut blev det ändå inte för McHale. Phoenix Copley spelade hela matchen och räddad 21 skott då Washington föll med 1–3. Men i första perioden kunde han ha fått hoppa in då Copley fick ett skott i huvudet.

– Jag tänkte bara att han skulle sätta på masken så snabbt som möjligt. Alla spelare var väldigt snälla mot mig och fick mig att må bra. Washington var väldigt framgångsrika förra säsongen så att komma in i laget var en fin känsla, säger McHale.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också