Hoppa till huvudinnehåll

Då mattan plötsligt dras undan fötterna finns Pargas krisgrupp där – nu vill gruppen nå fler med en öppen kristelefon

Person står på ändan av en brygga.
Arkivbild. Person står på ändan av en brygga. ensamhet,depression,kris

Krisgruppen i Pargas erbjuder invånare psykosocialt stöd vid akuta krissituationer. Nu kan gruppen kontaktas direkt av den som är i behov av krishjälp.

Krishjälp erbjuds i samband med plötsliga traumatiska olyckshändelser.

Det kan handla om trafikolyckor, självmord, drunkningsolyckor, självmord, bränder eller andra oväntade plötsliga dödsfall.

Person med liten vit hund i famnen.
Person med liten vit hund i famnen. ensamhet,sorg

Då krisgruppen kontaktas ordnar de en första träff inom några dagar, senast inom en vecka.

Krisgruppen hjälper till med att sätta i gång bearbetningen av det som skett, berättar gruppens ledare, hälsocentralpsykolog Ann-Sofie Nyberg-Ölander.

– Krisgruppen finns till för traumatiska, plötsliga stora händelserna, då livet så att säga vänder och mattan dras undan fötterna så att man får en existentiell kris.

– Man kanske har mistat någon av de nära och kära, har skadat sig allvarligt eller någon annan i ens närmaste krets har blivit allvarligt skadad.

Camilla Rautanen och Ann-Sofie Nyberg-Ölander.
Camilla Rautanen och Ann-Sofi Nyberg-Ölander. Camilla Rautanen och Ann-Sofie Nyberg-Ölander. Bild: Lotta Sundström / Yle person,camilla rautanen

Stöd genom diskussion och ett lyssnande öra

Under träffen diskuterar man kring det som inträffat tillsammans med de drabbade.

– Man vill att alla ska vara medvetna om vad som har hänt, man vill höra hur folk mår och hur de tänker gå vidare och hur de klarar av vardagen, berättar Camilla Rautanen.

– Tillika vill vi berätta vad som är normalt, hur man reagerar i en sådan situation. Och vad som inte mera kan räknas som normalt, i vilka situationer man behöver mera hjälp.

Ensam person vid strand.
Ensam person vid strand. ensamhet,depression,kris

Krisgruppen består av 22 frivilliga

Krisgruppen fungerar på frivillig basis.

De som är med är till yrket bland annat läkare, psykologer, präster, ungdomsarbetare, hälsovårdare och socialarbetare, en del pensionerade.

– Många av oss är anställda vid pargas stad men vi gör det här på sidan om vårt vanliga jobb, säger Nyberg-Ölander.

Två unga människor håller hand.
Två unga människor håller hand. Bild: Newscast Online hålla hand

Respekt är ett viktigt ledord i ett gott bemötande av en människa som råkat ut för en plötslig kris.

– Man behöver nog visa de drabbade väldigt stor respekt, de är ganska sköra när de kommer och träffar oss, säger Nyberg-Ölander.

– Vi ska vara psykiskt väldigt närvarande när vi talar med offer och anhöriga. Vi ska klara av att lyssna och bära lite den här sorgen och de starka känslorna de har.

25-årig verksamhet

Krisgruppen i Pargas har varit verksam sedan 1993.

Tidigare har krisgruppens hjälp erbjudits via hälsocentralen.

Att krisgruppen nu övergår till ett offenligt telefonnummer beror på att man vill nå fler som är i behov av stöd, säger Rautanen.

– Många har upplevt att det kanske är lite krångligt att få tag på oss. Därför provar vi med en öppen linje.

För den som själv finner sig i en situation där en medmänniska är i behov av stöd har Nyberg-Ölander och Rautanen några goda råd.

– Var inte rädd för att ta kontakt och fråga hur det går. Den anhöriga eller offret behöver ofta få känna att man inte undviker dem, utan att man tvärtom visar att man bryr sig, säger Nyberg- Ölander.

– Att man vågar finnas till och inte drar sig undan. Det finns sällan ord som man kan använda, det brukar hjälpa att bara finnas där, och lyssna, säger Rautanen.

Telefonnumret till Pargas stads krisgruppsjour är 040 488 6002. Ifall man ringer journumret och inte får svar direkt går samtalet till en telefonsvarare, där man kan lämna sina kontaktuppgifter. Krisgruppens dejourerande tar sedan kontakt så fort som möjligt, senast inom ett dygn.

Läs också