Hoppa till huvudinnehåll

Luciapengarna går till att stödja familjer där föräldraskapet känns alltför tungt

familjer på läger vid grillen
Folkhälsans FamiljeKraftläger familjer på läger vid grillen läger,friluftsliv,Natur,Picknick,Samfundet Folkhälsan

Tongåvan är också i år med i luciainsamlingen, som Folkhälsan arrangerar. Pengarna går till verksamhetsformer som stöder familjer där vardagen oväntat har börjat kännas övermäktig

Den pågående insamlingen har varit igång sedan 2014. I fjol samlades det in 164 000 euro.

Stöd luciainsamlingen

betala in på bankkonto
Aktia FI12 4055 1120 0450 79
Nordea FI64 1562 3000 1093 32
Danske Bank FI74 8000 1870 8920 73

via Mobile Pay: till numret 1312

Hjälp då vardagsrutinerna rubbas

Arbetslöshet, sjukdom eller brist på hjälpande nätverk är exempel på orsaker som kan göra att de vardagliga rutinerna känns övermäktiga i en barnfamilj.

Mamma och pappa kan bli så utmattade att föräldraskapet känns alldeles för tungt. Att inte orka är ingalunda ett tecken på dåligt föräldraskap, men trots det känner många skam över att be om hjälp.

För dessa familjer finns olika verksamhetsformer som delvis eller helt och hållet finansieras med pengar som kommer in via luciainsamlingen.

Verksamhetsformerna lappar på där det officiella systemet inte fungerar just nu.

en hög med barnböcker
en hög med barnböcker Bild: Folkhälsan barnböcker

Föräldrar får pusta ut på FamiljeKraft-läger

En form av stöd är FamiljeKraft-lägren som arrangeras tre gånger per år: vid höstlovet, sportlovet och i början av sommaren så att lägren inte ska störa barnens skolgång.

- Tack vare pengarna som kom in i fjol kunde vi arrangera ett fjärde läger, berättar Katarina Fagerström som är sakkunig inom familjarbete på Folkhälsan.

På lägren träffas familjer där de får vila, föräldrarna har diskussionsgrupper medan barnen under tiden är med lekledare.

För barnen har det i många fall gett ett livslångt minne av att ha fått ett aktivitetsfyllt lov, i synnerhet om familjen lever med ekonomiska svårigheter.

För att välja ut vilka familjer som får delta i lägren, samarbetar Folkhälsan med Semesterförbundet och dessutom väljer kommunerna ut vilka familjer som har det största behovet av att få åka på ett läger och vila ut.

På lägren får familjen träffa familjer i liknande läge och får dela med sig hur de känner.

Utöver lägren går luciapengarna till att arrangera FamiljeKraft-caféer. Ifjol fanns en FamiljeKraft-grupp i Österbotten som var riktat speciellt till invandrare. I år har det arrangerats ett Vardagskrafts-café för föräldrar till barn med neuropsykiatriska diagnoser.

Wivi Fontell och Katarina Fagerström från Folkhälsan
Wivi Fontell och Katarina Fagerström Wivi Fontell och Katarina Fagerström från Folkhälsan Bild: Yle/Camilla Andelin Samfundet Folkhälsan,Lucia,wivi fontell

Lekledarna viktiga hjälpredor

Wivi Fontell har varit med på några läger och är regelbundet med på caféet för ensamstående föräldrar, som arrangeras i Folkhälsans lokaliteter i Helsingfors.

- Jag leker och tar hand om barnen så att de vuxna ska få umgås. Eller också hjälper jag till med matbrickor och annat praktiskt.

Wivi studerar socialt arbete så att få vara med på lägren och i caféerna är bra praktik för henne.

- Vi vill möta barnen som individer så att de får prata om sin verklighet och personlighet.

Katarina Fagerström säger att lekledarnas roll är speciellt viktig på lägren för där finns de till hands så gott som dygnet runt och får en nära kontakt med barnen.

- Lekledarna är studerande inom socialt arbete och de kan ofta komma med olika synvinklar som är viktiga för oss ledare, funderar Fagerström.

Det ordnas både inomhus- och utomhusaktiviteter för barnen, och simmandet är överlägset populärast.

- Jag simmade minst fem timmar varje dag, skrattar Wivi.

Insamlingen startar fredagen den 16.11.2018 i Tongåvan kl 19.22 i Yle Vega.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje