Hoppa till huvudinnehåll

Ödesmatchen slutade i tårar – U17-landslaget åkte på en tung förlust mot Ghana: ”Men ingen behöver skämmas”

Finlands U17-landslag.
Finlands U17-landslag. Finlands U17-landslag. Bild: Lehtikuva U17-världsmästerskapet i fotboll för flickor

Finland jagar fortfarande sina första poäng i U17-VM. Flicklandslaget åkte på fredagskvällen på den andra förlusten på lika många matcher i gruppspelet då storfavoriterna Ghana var starkare. Men de blåvita gav inte upp utan kamp.

För att Finland nu ska ta sig vidare från gruppspelet krävs det för det första att Uruguay slår Nya Zeeland. Efter det måste Finland ännu slå värdnationen i den sista gruppspelsmatchen samtidigt som Nya Zeeland förlorar mot Ghana.

Ghana, klara förhandsfavoriter, inledde matchen urstarkt. Efter bara fem minuter stod det 1–0. Före den första kvarten spelats klart stod det redan 2–0 på tavlan.

Finländskorna vägrade ändå ge sig. Bägge lagen radade upp flera farliga lägen, men fullträffarna uteblev. Siffrorna stod sig i halvtidspausen.

Kantanen spräckte Finlands nolla

I den andra halvleken pressade Finland frenetiskt. Med kvarten kvar på klockan kom utdelningen då Jenni Kantanen reducerade till 1-2.

Men det blev ingen kvittering. Istället var det Ghana som nätade en gång till och samtidigt spikade slutsiffrorna till 3-1.

Resultatet var en enorm besvikelse för de finländska landslagsspelarna. Flera av spelarna kunde inte stoppa tårarna efter slutsignalen och också ghananerna rusade fram för att trösta sina motståndare.

Chefstränaren Marko Saloranta hyllar laget.

– Det enda vi kan kräva av spelarna är att lyfta sin nivå, vilket jag tycker att alla gjorde. Mer än så kan jag inte begära. Resultatet är rått, men alla gav sitt allt. Alla lämnade allt på planen. Jag är otroligt stolt över alla spelare. Ingen behöver skämmas, säger en rörd Saloranta i Yles tv-intervju efter matchen.

Jenni Kantanen i farten.
Jenni Kantanen, här i farten mot Nya Zeeland. Jenni Kantanen i farten. Bild: Lehtikuva U17-världsmästerskapet i fotboll för flickor

– Det kändes bra, vi hade kämpaglöden men det räckte inte i dag. Deras inledning var en liten chock, men vi gav inte upp. Det är jag stolt över. Resultatet är en stor besvikelse, men jag är otroligt stolt över att få spela i det här laget, kompar i sin tur målskytten Jenni Kantanen.

Finlands nästa ”ödesmatch” mellan Nya Zeeland och Uruguay spelas med start vid midnatt i natt. Finlands match mot Uruguay väntar i sin tur på tisdag.

– Hoppas vi på hjälp från våra goda vänner i Uruguay. Vi kommer att gå för seger i den sista matchen oberoende. säger Saloranta.

Resultat, U17-VM i fotboll

Finland – Ghana 1–3 (0–2)
6' Millot Pokuaa 0–1
13' Mukarama Abdulai 0–2
75' Jenni Kantanen 1–2
86' Grace Animah 1–3

Läs också