Hoppa till huvudinnehåll

Röda khmerernas ledare dömdes för massdödandet i Kambodja – första folkmordsdomarna någonsin i FN-tribunalen

Röda Khmerernas andre man, Noun Chea, i rätten i Phnom Phen.
92 år gamla Noun Chea tog stoiskt emot sin folkmordsdom i rätten i Phnom Phen. Enligt vittnen röde han inte en min under rättegångens sista session. Röda Khmerernas andre man, Noun Chea, i rätten i Phnom Phen. Bild: EPA-EFE/NHET SOK HENG / ECCC Kambodja,folkmord,Noun Chea

Massmord, tvångsäktenskap och kulturutrotning mot minoriteter under Röda khmerernas välde var folkmord, slog FN-tribunalen i Phnom Phen fast. Domarna ses som symboliskt viktiga, men befaras också bli den hårt kritiserade tribunalens sista någonsin.

De två männen, Noun Chea, 92 år, och Khieu Samphan, 87 år, såg bräckliga och ofarliga ut då de satt i försvarets bås och hörde domen läsas upp.

De två männen som blev de första att dömas för folkmord i FN-tribunalen i Kambodja ledde ändå i flera år Khmer Rouge, alltså Röda khmerernas, brutala regim.

Shea var regimens andre man, ledaren Pol Pots vice, medan Sampan agerade statschef för regimen.

- Rätten anser att Noun Chea utövade den högsta makten tillsammans med Pol Pot och anser därför att han bär skulden för brotten som helhet i egenskap ledare, sade huvuddomaren Nil Nonn.

Röda khmerernas ledare är vid det här laget gamla män.
Khieu Samphan (tv.) lider av hjärtproblem och fick höra domen i enrum. Röda khmerernas ledare är vid det här laget gamla män. Bild: EPA-EFE/NHET SOK HENG / ECCC HANDOUT Kambodja,Röda khmererna

- Det innefattar brottet folkmord, som begicks mot Cham-folket.

Samphan dömdes för folkmord på den vietnamesiska minoriteten i landet.

Enligt vittnen i rätten tog Chea emot domen utan att röra en min.

Båda är sen tidigare dömda för brott mot mänskligheten.

En fjärdedel av befolkningen dödades

Under Cheas och Samphans tid i maktens centrum mellan 1975 och 1979 dödades åtminstone 1,7 miljoner människor, men troligen hundratusentals fler.

Röda khmerernas ledare Pol Pot med barn
Pol Pot anses ha varit Röda khmerernas högsta ledare, men var inte ensam om att leda gruppen. Han dog 1998 efter att ha överlämnat sig till kambodjanska myndigheter och ställdes aldrig inför rätta. Röda khmerernas ledare Pol Pot med barn Bild: EPA röda khmererna

De avrättades, fick arbeta tills de dog, fick medvetet svälta eller dog i skador de hade fått under långa perioder av tortyr i ett av de många fånglägren runt om i landet.

Ungefär en fjärdedel av landets befolkning strök med under Röda khmererna.

Trots att inga av regimens brott är ifrågasatta, och den uppenbara mängden offer, är det här första gången någon döms för folkmord för massdödandet.

Lagtexten svår att tillämpa

Folkrätten definierar folkmord som ett försök att utplåna en hel folkgrupp, antingen helt eller i en specifik region.

Eftersom Röda Khmererna lät sitt brutala försök att införa ett slags agrarmarxistisk utopisamhälle, med kraftiga inslag av Khmer-nationalism, gå ut över hela befolkningen har det varit svårt att bevisa att någon specifik etnisk minoritet utsattes för folkmord.

Kaing Guek Eav står inför rätta i Kambodja
Dhuc, vars riktiga namn är Kang Kek Ieu, är den tredje ur Röda khmerernas ledarskap som har dömts i FN-tribunalen. Han ledde det ökända tortyrcentret S21 i Phnom Phen. Kaing Guek Eav står inför rätta i Kambodja Bild: EPA/Mak Remissa khmererna

Bevis som presenterades under rättegången visade ändå att den muslimska Cham-befolkningen utsattes för utrotningsförsök.

De antingen dödades eller, i många Cham-kvinnors fall, spriddes ut i khmer-byar.

Där tvingades de att gifta sig och skaffa barn med khmerer för att Cham-kulturen skulle försvinna från Kambodja.

De som vägrade dödades.

Ett tal där regimens ledare Pol Pot stolt deklarerar att det inte längre fanns en droppe vietnamesiskt blod kvar i landet användes också som bevis.

Offer nöjda med domen

Busslaster med både människor vars släktingar hade utsatts för folkmord och buddhistiska munkar hade anlänt till rätten för att höra domarna.

Los Sat, en 72 år gammal Cham, var en av åskådarna.

- Jag är mycket nöjd med domarna. De här männen förde med sig så mycket lidande för mig och mina släktingar, sade Sat till AFP.

Vem var Röda khmererna?

Till en början en agrarmarxistisk, kommunistisk rebellgrupp som grundades av kambodjanska universitetsstudenter i Paris på 50-talet. Pol Pot, som blev gruppens ledare, tog tidigt en ledande roll.

Namnet Röda khmererna syftar på att deras marxistiska ideologi betonade khmernationalism.

Trots deras egen utbildningsgrad ville de i praktiken föra landet tillbaka till vad de såg som en ren Khmer-kultur under marxistiska förtecken. Hela befolkningen skulle idka självförsörjande småjordbruk och frångå allt som sågs som yttre inflytande, inklusive högre utbildning.

Landets befolkning skulle också göras fritt från klasskillnader och religiösa indelningar.

Intellektuella, tjänstemän, lärare, läkare och andra utbildade sågs som folkfiender, främjade från den sanna Khmer-kulturen, som skulle omskolas eller dödas. Ofta räckte läskunnighet, eller till och med glasögon, för att någon skulle utsättas.

Då Khmer Rouge tog makten 1975 tömdes alla städer. Invånarna tvångsförflyttades till landsbygden eller sattes i fångläger, fängelser och tortyrcenter.

Alla företrädare och tjänstemän för tidigare regeringar, katolska präster, muslimska imamer och buddhistiska religiösa ledare avrättades genast.

Tvångsarbete, långa marscher, massavrättningar och tortyr krävde upp till 2,2 miljoner offer. Svält som orsakades av Khmer Rouges jordbrukspolitik krävde åtminstone ytterligare 300 000 liv.

Avsattes till slut av Vietnam år 1979. Vietnam invaderade Kambodjan efter att den kambodjanska armén hade gått över gränsen och massakrerat så gott som hela befolkningen i gränsstaden Ba Chúc.

Vietnam drog sig ur Kambodja år 1989 och installerade en regering som innehöll flera tidigare Khmer Rouge-ledare som hade hoppat av, bland dem nuvarande premiärministern Hun Sen.

Khmer Rouge fortsatte att föra gerillakrig fram till början av 1990-talet och upplöstes helt först år 1999.

Pol Pot dog 1998, ett år efter att han gav sig och försattes i husarrest.

FN-tribunalen EEEC grundades 2005 för att döma gruppens ledarskap för brott mot mänskligheten. Hittills har bara tre personer dömts av tribunalen.

Han berättade också att han hade förlorat många släktingar till Röda khmerernas skräckvälde.

- För många, sade Sat.

Också Sum Rithy, som överlevde tre års fångenskap och tortyr, var nöjd med domarna.

- Jag är mycket glad över att de båda dömdes. Det här var en tillräckligt rättvis dom i mina ögon.

- Igår natt kunde jag inte sova för jag var rädd att de skulle hinna dö före de fick sin dom i rätten, sade Rithy till AP.

Lättnad men också besvikelse

- Det här bekräftar offrens kollektiva mänsklighet och ger deras lidande det erkännande de förtjänar, sade Youk Chhang som leder en av utredningsorganisationerna som bidrog med bevis till rättegången.

- Det kan ge en känsla av den här hemska perioden i Kambodjas historia nu är ett avslutat kapitel.

Kvarlevorna efter offer för Khmer Rouge våld finns uppradade i Folkmordscentret utanför Phnom Phen.
Skallar som tillhör Röda khmerernas offer i Folkmordscentret utanför Phnom Phen. Centrets uppgift är att bevara minnet av skräckväldet. Kvarlevorna efter offer för Khmer Rouge våld finns uppradade i Folkmordscentret utanför Phnom Phen. Bild: EPA-EFE/MAK REMISSA Kambodja,folkmord

Men processen, och hela den FN-finansierade tribunalen, har också fått mycket kritik för att den har agerat långsamt och ineffektivt.

Tribunalen grundades år 2005 för att skipa rättvisa mot de personer som ansågs bära den huvudsakliga skulden för brotten mot mänskligheten som begicks under Khmer Rouge-regimen.

Tribunalen drivs i samarbete mellan kambodjanska och utländska domare och åklagare, och har åstadkommit bara en handfull domar.

Amnesty International kallade dagens dom för bitter rättvisa.

- Årtionden efter att brotten begicks och 13 år efter att tribunalen inrättades borde man ha åstadkommit mycket mer, sade Amnestys regionchef Nicholas Baquelin.

Ytterligare fyra röda khmerer står åtalade, men många tvivlar på att deras åtal någonsin kommer att avgöras i rätten.

Regeringen förhalar processen

Orsaken är att den kambodjanska regeringen under långvariga premiärministern Hun Sen, som själv är tidigare medlem i Röda khmerernas ledarskap, har förhalat processen.

Hun Sen, som hoppade av gruppen och installerades som ledare efter dess fall, har deklarerat att han inte tänker tillåta flera processer i domstolen.

Sen menar att rättsprocesserna hotar stabiliteten i landet.

Många observatörer och akademiker som har studerat både Röda khmererna och tribunalen har ansett att den borde läggas ner om de inte tillåts agera fria från politiskt inflytande.

Andra menar ändå att tribunalen, trots sina brister, har varit viktig.

- Internationella tribunaler är bättre än alternativet som är straffrihet. De kommer alltid att vara politiska till en viss grad och aldrig nå alla sina mål, sade professor Alexander Hinton vid Rutgers.

- Men rättvisa skipas för det mesta, även om rättvisan i det här fallet drar sig långsamt haltande över mållinjen.

Källor: Reuters, AP, AFP, BBC

Artikeln har uppdaterats klockan 15:57. En av arkivbilderna hade delvis en gammal bildtext på finska. Felet rättades.