Hoppa till huvudinnehåll

Skidskytte utan skidor och patroner - spännande, tyckte Kvabaelever i Borgå

Skidskytteövning i Kvarnbackens skola i Borgå
Skidskytteövning i Kvarnbackens skola i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,skidskytte

Det är full fart i Kvarnbackens skolas gymnastiksal. Fältchef Lauri Elo från Finlands skidskytteförbund förklarar hur övningen ska gå till och klasslärare Jon Brunberg försöker se till att eleverna uppfattat ordern rätt.

Alla elever ställer sig i fyra led och så går startskottet. De fyra första i leden springer iväg runt en bana, gör mellan varven armhävningar för att sist och slutligen andfådda komma fram till gevären.

Det är förstås meningen. Så är det också i riktigt skidskytte. Utmaningen består i att träffa rätt trots den häftiga andhämtningen.

Om den röda lampan tänds innebär det bom, om den gröna lampan tänds betyder det att ”skottet” träffat.

Kenttäpäällikkö Lauri Elo, suomen ampumahiihtoliitto
Fältchef Lauri Elo från Finlands skidskytteförbund säger att det i Finland finns cirka 350 juniorer med licens inom skidskytte. Kenttäpäällikkö Lauri Elo, suomen ampumahiihtoliitto Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,skidskytte

Inga skott - inga laserstrålar

Gevären ser förvånansvärt riktiga ut men piporna är tomma på skott. Det handlar inte ens om lasergevär.

- De här gevären är optiska, det vill säga de fungerar med kamerateknik vilket betyder att de är ännu säkrare än lasergevär, säger Elo.

Vilken grej! Det syns verkligen att eleverna uppskattar det här ...― Klasslärare Jon Brunberg

Lauri Elo reser årligen omkring i södra Finland till mellan 40 och 50 skolor för att väcka intresse för skidskytte.

Du fick tydligen inte VM-stjärnan Kaisa Mäkäräinen med dig till Borgå?

- Nej, det passade henne inte, skrattar Elo. Men hon brukar faktiskt delta i liknande evenemang som hennes förening Kontiolahden Urheilijat arrangerar. Visst skulle det ju ha gett lite mera färg om jag skulle ha haft en toppförmåga med mig här, säger Elo.

Skidskytteövning
Skidskytteövning Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,skidskytte
Skidskytteövning i Kvarnbackens skola i Borgå
Tre träffar, en bom och ett skott ännu oskjutet. Skidskytteövning i Kvarnbackens skola i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,lysdioder

Spännande med gevär och teknik

Trots att Finlands stora kvinnliga skidskyttestjärna lyser med sin frånvaro är skoleleverna i Kvarnbackens skola eld och lågor.

Knappast någon av dem har tidigare fått prova på sporten, låt vara att det sker utan skidor på fötterna och utan patroner i gevärspipan.

- Det här är en så annorlunda sportgren och skoleleverna brukar nog vara entusiastiska över att få prova på någonting nytt. Lärarna för sin del brukar säga att också de tröga eleverna lever upp när de får prova en ny sportgren, säger Elo.

Klasslärare Jon Brunberg
Klasslärare Jon Brunberg. Klasslärare Jon Brunberg Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Jon Brunberg

Bara bollar och klubbor i redskapsförrådet

Klasslärare Jon Brunberg medger att eleverna verkligen levde upp inför presentationen av skidskytte.

- Vilken grej! Det syns verkligen att eleverna uppskattar det här. Kanske har det att göra med att det är spännande detaljer involverade som vapen och teknik, funderar Brunberg.

Brunberg anser att det är bra att olika idrottsföreningar tar initiativ till att besöka skolor och presentera sina idrottsgrenar.

I synnerhet om det handlar om sådana grenar som man i skolan inte kan utöva på grund av att det saknas redskap är de mer än välkomna.

- Visserligen har också lokala föreningar som Akilles handbollssektion och Tarmo basket besökt oss och sådana bollar har vi ju i redskapsförrådet, men det blir ju ändå på ett annat sätt när riktiga sportstjärnor är involverade på gymnastiktimmen, säger Brunberg.

Skidskytteövning i Kvarnbackens skola i Borgå
Skidskytteövning i Kvarnbackens skola i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,gevär

Hellre skidor utför och utan gevär

När man sprungit sig svettiga och skjutit mot måltavlorna, är det dags för en nypa frisk luft innan de mera allvarliga lektionerna tar vid.

På skolgården får Yle Östnylands reporter en pratstund med eleverna Alex Lindström och Lauri Turpeinen, som nu hunnit svalna och börjat andas normalt.

- Det var nog ganska kiva. Det var roligt att sikta. Ibland gick skottet förbi och ibland träffade det, säger Alex.

Är det här en ny hobby eller sportgren som ni kunde tänka er att börja med?

- Nä, jag åker så mycket slalom på vintern, så jag skulle nog inte hinna, säger Lauri.

Alex är inne på samma linje.

- Jag åker också slalom och har mycket träningar, förklarar Alex.

Kvabaeleverna Alex Lindström & Lauri Turpeinen
Kompisarna och slalomåkarna Alex Lindström (t.v.) och Lauri Turpeinen. Kvabaeleverna Alex Lindström & Lauri Turpeinen Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,kvaba

Närmaste skidskytteförening finns i Lovisa

Trevligt att prova på men ingenting som åtminstone Alex Lindström och Lauri Turpeinen skulle kunna tänka sig att övergå till.

Backen lockar mera och inte ens spänningsmomenten med att få skjuta skulle få dem på andra tankar.

- Det händer nog att en del unga fastnar på kroken men kanske inte så mycket tack vare besöken i skolorna. Idrottsföreningarna och Finlands skidskytteförbund brukar arrangera läger där man presenterar grenen och där brukar den gå bättre hem, säger Elo.

I slutet av lektionen tackar fältchef Lauri Elo eleverna för visat intresse och önskar dem en fortsatt bra skoldag.

Han berättar också att det inte i Borgå finns någon idrottsförening med skidskytte på programmet, men om skidskytteflugan bitit ska man söka sig till Lovisa där Lovisa Tor har en skidskyttesektion.

- Också Voimaveikot i Tusby har skidskytteverksamhet för juniorer, så fråga gärna era föräldrar om det är så att ni tycker att det verkar intressant och om ni vill prova på skidskytte på riktigt, avslutar Elo.

Ännu på fredag fortsätter fältchef Lauri Elo från Finlands skidskytteförbund sin presentation i Kvarnbackens skola i Borgå.

Skidskytteövning i Kvarnbackens skola i Borgå
Skidskytteövning i Kvarnbackens skola i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,skidskytte

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland