Hoppa till huvudinnehåll

Tidigare lokalpolitiker Saido Mohamed fick villkorligt fängelse för penningtvätt – använde barnbidrag som hennes syster fått genom bedrägeri

Årets flyktingkvinna Saido Muhamed
Saido Mohamed valdes till årets flyktingkvinna 2011. Årets flyktingkvinna Saido Muhamed Bild: Eva-Liisa Orupöld årets flyktingkinna 2011

Saido Mohamed, som tidigare varit aktiv inom lokalpolitiken i Helsingfors, dömdes på fredagen till villkorligt fängelse för grov penningtvätt. Enligt domen har hon använt pengar som hennes syster fått genom bedrägeri. Sammanlagt handlar det om över 44 000 euro under tio års tid.

Helsingfors tingsrätt dömde på fredagen Mohamed till ett år och två månaders villkorligt fängelse för grov penningtvätt som skedde mellan åren 2003 och 2013. Hon ska också enligt domen betala ersättning till Folkpensionsanstalten FPA på över 44 000 euro, varav omkring 36 000 ska betalas gemensamt med sin syster.

Åklagaren yrkade på minst tio månaders villkorligt fängelse för i första hand grov penningtvätt och i andra hand grovt häleri.

Helsingfors tingsrätt anser att Mohamed kände till att hennes syster fått barnbidrag, som systern inte hade rätt till. Systern dömdes för att ha bedragit FPA till sex månaders villkorligt fängelse i Helsingfors hovrätt i november 2017. Den domen har vunnit laga kraft.

Fick sin systers bankkort när systern flyttade utomlands

Mohameds syster flyttade till Storbritannien i juni 2003 och hade efter det inte längre rätt att få barnbidrag i Finland. Mohamed berättade i rätten att hon fick systerns bankkort i samband med flytten och att systern då bad henne sända pengar och vinterkläder till Storbritannien.

Enligt tingsrätten finns ändå inga bevis för att Mohamed skickat några pengar till sin syster. Systern berättade i rätten att hon inte fått några pengar av Mohamed.

Gav upp sin kandidatur i kommunalvalet

Saido Mohamed representerade tidigare Samlingspartiet inom lokalpolitiken i Helsingfors men flyttade över till De grönas fullmäktigegrupp 2016. Hon var suppleant i Helsingforsfullmäktige under den förra fullmäktigeperioden.

Efter att domen mot hennes syster fick publicitet drog hon tillbaka sin kandidatur från kommunalvalet 2017.

Efter att systern dömts för bedrägeri började polisen undersöka Mohameds roll i fallet och det resulterade nu i en dom för penningtvätt.

Domen mot Saido Mohamed har inte vunnit laga kraft.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen