Hoppa till huvudinnehåll

Timo Soini: Möte på måndag med Rysslands ambassadör om GPS-störningen i Lappland

Utrikesminister Timo Soini och USA:s utrikesminister Mike Pompeo efter ett möte i USA 16.11.2018.
Utrikesminister Timo Soini och USA:s utrikesminister Mike Pompeo efter ett möte i USA 16.11.2018 Utrikesminister Timo Soini och USA:s utrikesminister Mike Pompeo efter ett möte i USA 16.11.2018. Bild: AFP / Lehtikuva Timo Soini,Mike Pompeo,USA

Finland har kallat in Rysslands ambassadör Pavel Kuznetsov för samtal om gps-störningen, säger utrikesminister Timo Soini (Blå).

Enligt Soini sker mötet på måndag då statssekreterare Matti Anttonen träffar Kuznetsov.

Soini presenterar själv utredningen närmare för riksdagens utrikesutskott på torsdag.

- Inte har vi någonting att hemlighålla. Störningar är allvarliga och de stör civilt flygande, konstaterade Soini i dag i samband med en presskonferens i Washington.

- Vi har riktat oss till Ryssland, vi förhandlar och förväntar oss svar.

UM: GPS-störningarna kom från Ryssland

Störningar förekom i GPS-systemet över Lappland samtidigt som Natos Trident Juncture-övning ägde rum i Norge.

Finlands utrikesministerium anser att de norska uppgifterna om GPS-störningar från ryskt håll kan betraktas som tillförlitliga.

Förra veckan varnade den finska flygtrafiktjänsten ANS Finland piloter för en störning som gjorde GPS-signalen opålitlig i norra och nordöstra Finland.

Finlands president Sauli Niinistö har krävt att störningen utreds.

- Vi måste få veta hur och av vem GPS-systemet stördes, och vi måste i skarpa ordalag upplysa den eller de skyldiga om att det här inte går för sig.

Ryssland: Vi störde inte GPS-signalen

Kreml har avfärdat insinuationer om rysk medverkan. President Vladimir Putins talesman Dimitrij Peskov sade i måndags i Moskva att han inte har någon som helst information om att Ryssland skulle ha stört GPS-systemet.

- Ryssland anklagas ofta för olika kriminella handlingar, för det mesta helt utan orsak, sade Peskov.

Vad är GPS?

GPS eller Global Positioning System är ett system för satellitnavigering som utvecklades under 1970-talet men som började användas först på 1990-talet.

Ett trettiotal satelliter ger möjlighet för alla med en GPS-mottagare att bestämma sin position (longitud, latitud och altitud), oavsett väder och tidpunkt på dygnet - var som helst.