Hoppa till huvudinnehåll

Världsbanken drar tillbaka lån på 300 miljoner dollar till Tanzania - landet hindrar gravida flickor från att gå i skolan

Tanzanias president John Magufuli.
President John Magufuli. Tanzanias president John Magufuli. Bild: Wikimedia commons John Magufuli,Tanzania,presidenter

De strikta bestämmelserna i Tanzanias administration har lett till att landet förlorar ett lån på hundratals miljoner dollar. Lånet dras tillbaka eftersom Tanzania hindrar gravida flickor från att gå i skolan.

Världsbanken hade planerat att låna 300 miljoner dollar till landet, men meddelade på torsdagen att de drar tillbaka lånet. Enligt The Guardian var lånet avsett för att stödja grundutbildningen i landet.

Tidigare under dagen drog Danmark tillbaka sitt bistånd till landet.

Enligt Guardian har landets president John Magufuli också meddelat att flickor inte får återvända till skolan efter graviditeten. Tidigare rapporterades det också att guvernören Paul Makonda driver en kampanj mot hbtq-personer i Tanzania.

Landet kritiseras av människorättsorganisationer

Människorättsorganisationen Human Rights Watch uppskattar att 8000 flickor årligen måste hoppa av skolan på grund av graviditet.

Tidigare under hösten har president John Magufuli uttalat sig om att han vill sätta stopp för användningen av preventivmedel, eftersom han tycker att det inte finns tillräckligt med befolkning i Tanzania. Enligt FN:s uppskattning är befolkningstillväxten i Tanzania bland det högsta i världen.

Internationella människorättsorganisationer har länge kritiserat Magufuls stänga linje.

Källor: Yle, Reuters, AFP, BBC, The Guardian