Hoppa till huvudinnehåll

Världscupdebuterande Mathilda Lassenius: ”Stort att få mäta sig med stjärnor som Shiffrin”

Mathilda Lassenius inför världscupdebuten i slalom i november 2018.
Mathilda Lassenius hoppas kunna njuta av karriärens första start i världscupen. Mathilda Lassenius inför världscupdebuten i slalom i november 2018. Bild: Skisport Finland alpin skidsport,alpint,Levi,slalom,grifk alpine

Den alpina världscupens slalomspecialister har samlats i Levi igen. Grankullaåkaren Mathilda Lassenius medger att debuten orskar lite fjärilar i magen men att hon är redo att tackla utmaningen.

På lördag inleder damerna slalomcupen för tionde gången i Levi. Senast en finländska tog världscuppoäng på hemmaplan var 2012 då Tanja Poutiainen slutade tvåa efter Tysklands Maria Höfl-Riesch och före en då 17-årig Mikaela Shiffrin.

Finlands lag består den här gången av Nella Korpio, Erika Pykäläinen, Kia-Emilia Hakala, Julia Toiviainen och debutanten Mathilda Lassenius.

18-åriga Lassenius är ivrig men samtidigt realistisk inför en av säsongens höjdpunkter.

– Att komma i mål ligger högst på min önskelista. Troligtvis tar jag mig inte till det andra åket men visst skulle topp-30 vara fantastiskt, säger Lassenius till Yle Sporten inför världscupdebuten.

Lassenius har inte heller några Europacupstarter på sitt konto. Därför är det förståeligt att hon känner en viss nervositet inför lördagen.

– Det blir stort att få mäta sig med stjärnor som Mikaela Shiffrin. För mig är det viktigaste att veta hur långt ifrån världstoppen jag är just nu. Jag är både glad och nervös att få tävla mot de bästa.

Lassenius: Jag gillar branten i Levi

Att ta sig in bland de 30 snabbaste efter det första åket kommer att bli en utmaning för alla fem finländare. För Lassenius som representerar Grankulla IFK Alpine finns säsongens huvudmål annnastans än i världscupen.

– Mitt stora mål att få delta i Europacuptävlingarna, vilket jag inte ännu gjort. Sen siktar jag på att vara bland de tio främsta i junior-VM, säger Lassenius.

JVM ordnas i Val di Fassa i Italien i medlet av februari. Redan förra året deltog Lassenius i världsmästerskapen för juniorer men slalomtävlingen i schweiziska Davos resulterade i en uråkning i den första omgången.

Levi Black-backens brantaste parti har under årens lopp orsakat en hel del problem för de blåvita åkarna. Lassenius verkar inte ta någon extra stress öven den.

– Jag tycker jättemycket om branten. Början av backen är jag däremot inte så förtjust i då det är är så flackt.

Lassenius som börjat hitta den rätta slalomformen precis inför Levi tror inte på några överraskningar vad täten beträffar.

Mikaela Shiffrin vann slalomtävlingen vid Levi 2016.
Shiffrin vann 2016 och döpte sin prisren till Sven. Mikaela Shiffrin vann slalomtävlingen vid Levi 2016. Bild: /All Over Press Mikaela Shiffrin,alpint

– Jag hoppas och tror på att Shiffrin tar det men även Frida Hansdotter såg vass ut på träningarna då jag såg henne i Saas-Fee, avrundar Mathilda Lassenius.

Shiffrin, Hansdotter, Lassenius och de övriga damerna inleder lördagens tävling klockan 11.15. Sändningen i TV2 och på Yle Arenan börjar klockan 11. Det andra åket startar 14.15.

Herrarna tävlar på söndag med samma tidtabell. Kristian Karlsson refererar helgens slalomtävlingar på svenska.

Uppdatering: damernas slalomstart på lördagen flyttad från 11.15 till 12.00.