Hoppa till huvudinnehåll

Den cannabis som säljs i Finland beräknas vara starkare än tidigare – "Avkriminalisering skulle möjliggöra tester för att förstå vad drogen består av"

Cannabisodling
Cannabisodling Bild: EPA / Abir Sultan marijuana

Cannabisen i Finland verkar bli starkare och användaren kan inte veta hurudana ämnen som används. Avkriminalisering av cannabis skulle tillåta tester.

Legalisering av cannabis har varit på tapeten i världen under den senaste tiden. Kanada blev exempelvis det första industrilandet där cannabis legaliserades för en månad sedan.

I Finland är cannabis fortfarande en olaglig drog. Nu uppskattar man att den cannabis som olagligt erbjuds i Finland är starkare än någonsin. Det här har både användare, myndigheter och forskare lagt märke till.

Eftersom cannabis är olagligt i Finland har användaren i praktiken inte någon möjlighet att förutse effekterna av drogen de köper.

Drogens styrka påverkar till exempel de omedelbara riskerna med att använda drogen och de känslor som drogen orsakar.

En vilja att ta reda på vad drogen består av

Cannabis har i årtionden klassats som en mild drog, men nu har den typen av cannabis som säljs i Finland blivit alltmer kraftig.

– Marijuna är inte längre detsamma som det var på 1960- och 1970-talet, säger forskningsprofessor Pekka Hakkarainen på Institutet för hälsa och välfärd THL.

Om cannabis avkriminaliserades, alltså att användning och innehav av drogen inte skulle vara straffbart, skulle det kunna leda till tester som i sin tur kunde bidra till mer information om vilka ämnen cannabis egentligen består av.

Det här kunde minska på drogens negativa effekter.

Aleksi Hupli, medlem i Human Narkotikapolitik HPP:s styrelse anser att det finns ett behov av testningstjänster.

– Till cannabiskulturen hör produktutveckling av olika sorter. Även om odlare känner till sina sorter så har användarna i praktiken inte samma möjlighet, säger Hupli.

I boken Kannabiskirja skriver Anton Vahna-Majamaa att drogens styrka är väsentlig då man reflekterar kring lagstiftning om rusmedel.

"De som är mot droger har förlorat"

Pekka Hakkarainen på THL säger att det dessutom skulle vara mycket viktigt att testa de hårda och livshotande drogerna.

Hakkarainen tycker inte att den nuvarande rusmedelslagen fört med sig bra resultat. Med kriminaliseringen av droger ville man hejda drogproblemet, men det har gått tvärtom.

– Användningen ökar, människor dör och den organiserade brottsligheten vinner på det, säger Hakkarainen.

Enligt Hakkarainen skulle det vara bra om de som är mot droger godkände att de förlorat kampen mot droger, så skulle användarna få möjligheten att fatta välgrundade beslut.

– Och så skulle de få veta vad cannabis egentligen består av, säger Hakkarainen.

Legalisering och avkriminalisering är två helt olika saker. Legalisering av cannabis skulle betyda att cannabisprodukter får säljas på samma sätt som exempelvis alkoholprodukter.

Avkriminalisering betyder däremot att användning och innehav av cannabis inte längre är straffbart.

Källa: STT, Yle Uutiset.