Hoppa till huvudinnehåll

Den gemensamma ansökan närmar sig för niorna i Hangö: "Gör det du själv vill och följ inte efter dina vänner"

En ung flicka med blont hår och blå jacka står framför en vit vägg och ler.
Man ska våga gå sin egen väg, tycker Ellinor Nordman. En ung flicka med blont hår och blå jacka står framför en vit vägg och ler. Bild: Emma Ojala / Yle flickor,elev,tonåringar,Hangö,ellinor nordman

För niorna Ellinor Nordman, Axel Winberg och Sofia Eronen gäller det nu att fundera efter vad de ska göra efter grundskolan. De håller alla med om att det kan vara ett stressande beslut.

- Det ska bli kul att träffa nya människor och komma ut i ny miljö säger Ellinor Nordman, 15 år.

Årskurs tio är ett mindre vanligt alternativ

Den gemensamma ansökan är det system via vilket niorna söker vidare till fortsatta utbildningar.

- De vanligaste alternativen är förstås yrkesskola och gymnasium. Årskurs tio är ett mindre vanligt alternativ som kan vara bra bland annat för dem som känner att behöver höja sina vitsord, säger Johan Nilsson, studiehandledare vid Hangö högstadium och gymnasium.

En man med skägg iklädd i mörkblå tröja sitter på sitt kontor.
Studiehandledare Johan Nilsson påminner att tionde klass kan vara ett alternativ. En man med skägg iklädd i mörkblå tröja sitter på sitt kontor. Bild: Emma Ojala / Yle man,skolan (fenomen),studiehandledare,utbildning,Hangö,hangö gymnasium

Han säger att den gemensamma ansökan är en enkel process så man inte behöver kontakta skolor direkt, utan uppgifterna om vart man vill söka samlas in i ansökan och sedan sköts det som en central ansökning.

- Det är ett system som gör att man kan söka till flera platser på en gång. Man kan ju visserligen endast bli antagen till ett ställe, säger Nilsson.

Roligt med fortsatta studier

De elever som Yle Västnyland talat med har alla olika framtidsplaner. Alla tre går i nionde klass i Hangö högstadium.

Ellinor Nordman är intresserad av att flytta till Sverige nästa år för att studera på ett musikgymnasium.

- Det kommer bli jätte nervöst eftersom att jag flyttar vid en så ung ålder, säger hon.

Axel Winberg, 15 år, är också intresserad av musik och vill gå på ett musikgymnasium i Finland.

- Det ska bli helt roligt för jag tycker om musik och sysslar med det hemma. Jag inspireras också av andra artister, säger han.

Det är bra att man har tre åt tid på sig till att tänka och jag tror att de yrken som intresserar mig kräver gymnasieutbildning.― Sofia Eronen

Sofia Eronen,15 år, planerar också att studera i gymnasiet nästa år.

- Jag har kommit fram till det beslutet för att jag inte vet vad jag vill bli. Det är bra att man har tre år tid på sig till att tänka och jag tror att de yrken som intresserar mig kräver gymnasieutbildning, funderar hon.

En ung flicka med ljusbrunt hår och beige polotröja sitter vi en spegel och ler.
Sofia Eronen planerar att fortsätta med gymnasiestudier. En ung flicka med ljusbrunt hår och beige polotröja sitter vi en spegel och ler. Bild: Emma Ojala / Yle flickor,elev,tonåringar,Hangö,sofia eronen

Eronen menar att gymnasiestudier är bra just för att man då får tanketid gällande vad man vill göra i framtiden.

- Dåligt är det för att man inte kommer ut med ett yrke. Efter yrkesskolan har man å andra sidan inte lika många möjligheter, konstaterar hon.

Nordman och Winberg håller med.

- Gör det du själv vill och följ inte efter dina kompisar, tipsar Nordman dem som inte vet vad de vill göra efter årskurs nio.

- Tala med någon från skolan så att du får hjälp och vet vart du söker, tillägger hon.

"Det är inte viktigt att välja hundra procent rätt"

Studiehandledare Johan Nilsson påminner om att det inte är viktigt att genast träffa rätt.

- Tänk på att det viktigaste då man går ut nian inte är det att man väljer hundra procent rätt utan att man börjar med någon utbildning. Man testar ifall det är vad man vill hålla på med, säger han.

Elever i en klass.
Man måste inte träffa rätt direkt. Elever i en klass. Bild: Mostphotos / Matej Kastelic lärare,skolan (fenomen),studerande,inlärningsprocess,bildning,lektorer (lärare),klassrumsarbete,elever,Klassrum,undervisning,pedagog

- Om det är studentexamen eller yrkesutbildning har inte en så stor betydelse. Alla hittar nog förr eller senare det som de är intresserade av och vill hålla på med.

Stressande beslut

Eleverna som Yle Västnyland pratat med höll alla med om att ansökningsprocessen kan vara lite stressig.

- Det känns nervöst eftersom jag är så ung och inte vet vad jag vill göra hela min framtid, säger Nordman.

- Det kan vara stressigt för dem som inte vet hur de vill fortsätta sina studier, men för dem som drömmer om ett yrke kan ansökningsprocessen kännas lättare, säger Winberg.

Artikeln är skriven av Yle Västnylands praoelev Emma Ojala

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland