Hoppa till huvudinnehåll

Joonas Räsänen försöker rädda Finlands ära: ”Fick åtminstone lov att en äta pannkaka med lunchen”

Joonas Räsänen siktar på att ta sina första världscuppoäng i Levi i november 2018.
Finländarna försöker ta världscuppoäng i Levi efter en paus på fem år. Joonas Räsänen siktar på att ta sina första världscuppoäng i Levi i november 2018. Bild: AOP/Jussi Saarinen alpint,alpin skidsport,Joonas Räsänen,Levi

På lördagen försökte fem finländska damer ta världscuppoäng utan att lyckas. På söndag försöker herrarna med Joonas Räsänen i spetsen sätta punkt för en fem år lång väntan.

Tanja Poutiainen var den senaste damen att vara bland de 30 främsta i Levi då hon var tvåa 2012. För fem år sedan knep Santeri Paloniemi några världscuppoäng med sin 24:e plats men efter det har ingen blåvit åkare tagit sig till den andra omgången. Enligt Finlands för tillfället mest rutinerade åkare hjälper det inte att stirra sig blind på den dystra statistiken.

– Det är bara att knäppa fast pjäxorna, sätta glasögonen på näsan och gasa på hela vägen från start till mål. Då är det helt möjligt att ta sig vidare till den andra omgången, säger Joonas Räsänen till Yle Sporten inför sin 26:e VC-start.

Finländarnas höga startnummer gör inte uppgiften enklare, men i Levi är chanserna bättre än i de flesta andra deltävlingarna.

– Tidigare tävlingar har bevisat att det är fullt möjligt att avancera även med ett högre nummer på bröstet. Arrangörerna i Levi är väldigt proffsiga och ser till att det blir jämlika förhållanden för alla deltagare.

Formkurvan pekar åt rätt håll

Precis som de övriga landslagen har de finländska landslagsåkarna lidit av de milda förhållandena under hösten.

– Försäsongen har inte varit någon höjdare men det har blivit bättre dag för dag. På torsdagen gav min lagkompis Jens Henttinen till och med lov att äta en bit pannkaka med lunchen så det går framåt, säger Räsänen inför sin sjätte VC-start i pisten som han kallar för sin hemmabacke.

– Visst känns Levi som ett andra hem för mig. Jag brukar vara här mycket under våren och hjälper till med att ordna juniorläger. Men annars är det en slalomtävling som alla andra.

Du debuterade i väldscupen 2009 just här i Levi. Hur skiljer du dig som åkare från den tiden?

– Jag är nog mycket bättre nu. Jag har lärt mig en massa och behöver inte pissa i byxorna inför banbesiktningen, säger Räsänen med ett smil på läpparna.

Via Europacupen mot VM

Precis som de övriga åkarna har Räsänen siktet inställt på VM som ordnas i Åre i februari.

– Nu satsar jag på att klara mig här och därefter ligger fokus på Europacupen. Sen är det meningen att antingen jag eller Henttinen åker i varje världscupdeltävling då Finland har en startplats per tävling.

– Sen hoppas jag även att få delta i VM för tredje gången, säger Räsänen om säsongens höjdpunkt som avgörs i grannlandet efter en paus på tolv år.

Vem är snabbare på söndag, du eller Jens Henttinen?

– Så klart är det jag. Men om båda tar sig till det andra åket spelar det inte så stor roll vem som är högre i resultatlistan. Men jag hoppas vara den snabbaste finnen, avrundar Räsänen som tror att de bekanta namnen Henrik Kristoffersen och Marcel Hirscher gör upp om segern i herrarnas första slalomdeltävling för säsongen.

Förutom Räsänen och Henttinen representerar Juho Handolin samt debutanterna Miikka Mankinen och Marlon Sjöberg de blåvita färgerna i söndagens tävling.

Första åket startar klockan 11.15 och sändningen i TV2 och på Arenan en kvart tidigare. Andra åket startar klockan 14.15. Kristian Karlsson refererar slalompremiären på svenska.