Hoppa till huvudinnehåll

Svenska supertalangen skrällde och förlorade endast mot överlägsna Kalla – men nobbas av landslaget: ”Det är vår policy”

Charlotte Kalla i farten.
Charlotte Kalla var i en klass för sig på lördagen (arkivbild). Charlotte Kalla i farten. Bild: Pontus Orre / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / All Over Press Charlotte Kalla

19-åriga Frida Karlsson är namnet på Skidsveriges läppar. Det efter en panginsats på 10 kilometer klassiskt. Endast Charlotte Kalla var snabbare än Karlsson, som ändå inte ska vänta sig en plats i världscupen. De tar inte med juniorer innan junior-VM, förklarar talangen.

På basis av den svenska skidpremiären har vårt västra grannland en enastående skidgeneration på kommande.

På fredagen lyckades 21-åriga Ebba Andersson slå storfavoriten Charlotte Kalla på fem kilometer klassiskt och på lördagen var det 19-åriga Frida Karlssons tur att skrälla.

Den här gången var Kalla ändå i en klass för sig. Den svenska skiddrottningen var en knapp halv minut snabbare än tvåan – som ändå stal rubrikerna.

– Nästa stora svenska skidåkare som får sitt genombrott på seniornivå, löd hyllningen i SVT.

– Det är jätteglädjande se att henne åka så fort så här redan i inledningen av säsongen. Frida är verkligen ett framtidsnamn, det ska bli jättespännande att följa hennes framfart, det är mycket möjligt att jag kommer få fajtas med henne flera gånger den här vintern, säger i sin tur Charlotte Kalla.

Själv var Karlsson väntat nog nöjd.

– Det är jättetroligt att många tror på mig. Det känns väldigt bra i dag, ett väldigt fint kvitto på träningen och väldigt motiverande för att fortsätta i framtiden, säger hon till SVT.

"Blir inte en sämre åkare"

Men Karlsson kommer inte att få tävla i världscupen. Det berättar damlagets tränare Magnus Ingesson för Expressen.

– Vi vill att de ska få skynda i den åldersgrupp de hör hemma i. På sikt kommer hon inte att bli en sämre åkare om ett par år även om hon åker i juniorklass den här säsongen, förklarar han.

Enligt tidningen är riktlinjen tydlig. Unga åkare får inte tävla i världscupen förrän de deltagit i ett junior-VM. 2019 avgörs JVM på skidor i Lahtis i slutet av januari.

– De har sagt att de inte tar med några juniorer i världscupen innan junior-VM, säger Frida Karlsson själv försiktigt till tidningen.

Halfvarsson imponerade och pikade Northug

På herrarnas 15 kilometer klassiskt var det Calle Halfvarsson för hela slanten. 29-åringen kom i mål 39,1 sekunder före tvåan Viktor Thorn. Både Halfvarsson och Thorn stod över fredagens tävling i Bruksvallarna.

– Jag tyckte det var jobbigt i dag, man är inte vad vid det här än, men det är bara att göra jobbet, säger vinnaren till SVT.

Calle Halfvarsson.
Calle Halfvarsson. Calle Halfvarsson. Bild: All Over Press Calle Halfvarsson

Halfvarsson fick också ta ställning till Petter Northugs uppmärksammade kommentarer. Norrmannen jämförde tidigare det svenska herrlandslaget med en dålig godispåse.

– Norge är väl också som en gott & blandat-påse, bara att det finns en dålig godis, och det är Petter, säger han.

– Som det ser ut nu ligger det väldigt långt borta att han ska få åka i världscupen. Han har ju sagt det själv, att han är i dålig form, och det har han ju varit i några år nu, fortsätter Halfvarsson.

Sprint på schemat i Beitostölen

Petter Northug tog sig inte vidare från kvalet i lördagens sprint i norska Beitostölen. Tävlingens seger gick föga överraskande till Johannes Hösflot Kläbo.

Kläbo var så överlägsen så att han i praktiken kunde sluta köra på upploppet.

– Lite kontrollerat, lite arrogant, konstaterar NRK:s längdåkningsexpert Jann Post.

Maiken Caspersen Falla knep i sin tur segern i damsprinten. Therese Johaug deltog inte i tävlingen.

Här hittar ni samtliga resultat från de svenska damernas och herrarnas tävlingar i Bruksvallarna samt de norska damernas och herrarnas sprinter i Beitostölen.

Artikeln uppdaterad. kl 17.24, segermarginalen i damernas 10 km rättad.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport