Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals ute på gatorna i Oslo i protest: ”Statsminister Erna Solberg sysslar med abortflirt"

Demonstrationer mot förändring i abortlagen.
Demonstrationer mot förändring i abortlagen. Demonstrationer mot förändring i abortlagen. Oslo,Norge

Över 8 000 människor samlades i dag utanför stortinget i Oslo för att protestera mot ändringar i aborträtten. Demonstrationer arrangerades i över 30 norska städer.

Statsminister Erna Solbergs regering och Kristelig folkeparti (KRF) har diskuterat en åtstramning av abortlagen. Norrmännen reagerar nu på Solbergs "abortflirt" med KRF.

Demonstrationer mot förändring i abortlagen.
Demonstrationer mot förändring i abortlagen. Oslo,Norge

- Regeringen vill ta oss 40 år tillbaka i tiden, sade en av talarna vid demonstrationen, rapporterar NRK.

- Erna Solberg och KRF har valt att lägga regeringsförhandlingarna in i vår livmoder. Vi är här för att ge dem budskapet att de inte är inbjudna, sade en annan talare.

Demonstrationer mot förändring i abortlagen.
Demonstrationer mot förändring i abortlagen. Oslo,Norge

Kristelig Folkeparti som är regeringens stödparti har hotat med att byta sida vilket i sin tur kan leda till att Erna Solbergs minoritetsregering faller. För att hålla kvar de kristligas stöd har Solberg visat sig beredd att diskutera en skärpning av abortlagen.

Det handlar om en paragraf som tillåter abort efter den tolften graviditetsveckan om det föreligger en stor fara för att barnet kan få en allvarlig sjukdom.

En opinionsundersökning som tidningen VG har låtit göra visar att 68 procent av norrmännen är emot ändringar i abortlagen medan 16 procent stöder en ändring.

Källor: NRK, VG

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes