Hoppa till huvudinnehåll

Åländska Jenny Fellmans panghelg i Kontiolahti: Dubbla segrar och plats i världscupen i skidskytte

Jenny Fellman, junior-VM 2017.
Jenny Fellman, junior-VM 2017. Bild: imago/Aleksandar Djorovic/All Over Press skidskytte,jenny fellman

Två gp-tävlingar i D22-klassen i Kontiolahti – lika många segrar. Nu är Jenny Fellman från IF Åland dessutom uttagen till världscupspremiären. Det känns superkul, säger skidskytten själv till Nya Åland.

Jenny Fellman blev uttagen till A-landslaget redan i våras och samtidigt vågade hon börja drömma om världscupsdebut. Nu står det klart att Fellman är en av fyra blåvita damer som tävlar i Pokljuka i början av december.

Skidksytteförbundet meddelar nämligen att Fellman tillsammans med Kaisa Mäkäräinen, Mari Eder (tidigare Laukkanen) och Venla Lehtonen utgör damtruppen i världscupspremiären.

Beskedet kommer strax efter att gp-helgen i Kontiolahti avslutats. För Jenny Fellman blev veckoslutet minst sagt en fullträff.

Fellman, som tävlade i D22-klassen, tog hem segern i både lördagens sprinttävling och söndagens jaktstart. Närpes Krafts Heidi Kuuttinen slutade tvåa på lördagen och fyra i dagens tävling i samma klass.

Heidi Kuuttinen och Jenny Fellman.
Heidi Kuuttinen och Jenny Fellman poserar efter lördagens tävling. Heidi Kuuttinen och Jenny Fellman. Bild: Lehtikuva skidskytte,jenny fellman

– Jag har hela tiden haft det som mål, att få tävla på världscupen. Och nu får jag äntligen chansen. Det känns superkul, konstaterar Fellman för Nya Åland.

Mäkäräinen och Seppälä imponerade

I damtävlingarna gick segrarna väntat nog till Kaisa Mäkäräinen. Den regerande världscupsvinnaren tog hem segern i både sprinttävlingen och jaktstarten.

– Tre bommar, men skyttet kändes bra. Det höjer på självförtroendet. Framförallt det stående skyttet kändes säkert, säger Mäkäräinen till STT.

I herrtävlingarna var Tero Seppälä bäst av finländarna. I sprinttävlingen blev det en andraplats bakom ryska Dimitrij Malyskjo och i jaktstarten var Seppälä snabbast. Det blev två bommar för Seppälä under dagens tävling.

– En lyckad helg, konstaterar han lugnt.

Samtliga resultat från lördagens sprinttävlingar och söndagens jaktstarter hittas här.

Läs mera:

Här är första åländska landslagsåkaren i skidgrenar – Jenny Fellman får ofta frågan om det finns snö på Åland

Jenny Fellman valdes i våras till A-landslaget i skidskytte. Hon blev därmed den första från Åland att ingå i A-landslaget i skidgrenar. Går allt som smort åker hon världscup redan den här säsongen. Jag har sett vad som krävs för att nå toppen, säger Fellman i Sportmagasinet.

Läs mera:

Multitalangen från Kåtnäs vill bli lika bra som idolen Kaisa Mäkäräinen: "Det blir ju inte så att det plötsligt bara händer över en natt"

Skidskytte, skidåkning, friidrott och tidigare även orientering. Närpesbördiga Heidi Kuuttinen är defintivt för mångsidig träning och tävlingsverksamhet, speciellt i unga år. Just nu laddar 20-åringen för en vinter då hon satsar fullt ut på skidskyttet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport