Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Socialdemokraterna har fått upp självförtroendet och vallöftena duggar tätt

Analys av AG Karlsson
Socialdemokraternas partiordförande Antti Rinne lovade på veckoslutet 100 euro till för de fattigaste pensionärerna. Analys av AG Karlsson Antti Rinne

Socialdemokraterna har fått upp självförtroendet och siktar på att leda nästa regering. Kompromisser är ändå ett måste för alla parter, skriver Svenska Yles politiska reporter AG Karlsson.

Det är långt kvar till valet och för tidigt att spekulera. Den frasen upprepades ett antal gånger på Socialdemokraternas partifullmäktigemöte på veckoslutet.

Samtidigt är både fotfolket och ledarskapet väl medvetet om att regeringsansvar efter vårens riksdagsval börjar se allt mer möjligt ut.

Stödet för SDP kombinerat med det dåliga resultatet i det förra valet gör att partiet har en god chans att delta i regeringsförhandlingarna.

Ivern är stor och vallöftena duggar tätt. En del talar om ett blivande statsministerparti.

Dåliga minnen av spretig regering

Minnena från den förra regeringen där Socialdemokraterna var med är inte enbart goda. De ideologiska meningsskiljaktigheterna inom regeringen var stora.

Röster på partifullmäktigemötet höjdes för att man nästa gång borde försöka få till stånd en regering som är mer enhetlig ideologiskt, så att den egna politiken bättre kunde drivas. Frågan är bara hur det ska gå till.

Partiveteranen Folke Sundman sade på mötet att Vänsterförbundet och De gröna är de mest naturliga samarbetspartierna för Socialdemokraterna.

En regering med de tre och kanske Svenska folkpartiet är ändå knappast möjlig.

Två av de tre gamla stora måste samarbeta

Med stor sannolikhet behövs samarbete mellan två av de tre traditionellt stora partierna. Centern ser som statsministerparti ut att gå mot en förlust i valet, men frågan är var smärtgränsen går för partiet.

Speciellt äldre Socialdemokrater talar gärna om samarbete med Centern. De två anses av tradition ha en gemensam syn på många sociala frågor. Samtidigt ses dagens Centern som avlägset.

Det finns också frågor där Socialdemokraterna och Samlingspartiet kan komma överens, till exempel europapolitiken och synen på landskapspolitiken. Andra aspekter vållar dock problem.

Skratta inte åt Sverige

Just nu koncentrerar sig partierna på att föra kampanj och lyfta fram den egna samhällssynen. Alla hävdar att de är samarbetsvilliga och –kunniga.

Hur det går i valet och vilka samarbetsformer som blir aktuella efteråt återstår att se.

En del i Finland skrattar åt Sverige, som inte ser ut att få ihop en regering.

Det skulle ändå vara skäl att dämpa skrattet. Det kan hända att vi i Finland har en liknande situation efter vårt eget riksdagsval.