Hoppa till huvudinnehåll

Svagt intresse för att bli lucia – föreningen Brage i Vasa: "Vi måste fiska efter kandidaterna"

Finlands lucia 2017.
Finlands lucia 2017. Bild: Marcus Rosenlund Lucia,Finlands Lucia,Finlands lucia 2017

I år ställde endast en kandidat upp för att bli Brages lucia. Eftersom det inte kan ordnas någon luciaomröstning blir det ingen vanlig insamling i år.

Sofia Lillgäls, som är med och arrangerar Brages lucia, säger att föreningen ville ordna lucia i år även om luciainsamlingen inte blir på samma sätt som tidigare. Hur de gör med insamlingen i år är fortfarande inte helt klart.

- Att kasta in handduken bara för att vi inte kan ha en penninginsamling känns ju dumt, säger Lillgäls.

Besök eller insamling?

Om man jämför med till exempel Finlands lucia samlar Brage in en avsevärt mindre summa pengar.

- Vår luciainsamling handlar om tusen euro. Det är klart att den här tusenlappen gynnar dem som får den på något sätt, säger Lillgäls.

Sofia Lillgäls tycker det är fint då lucia besöker sjukhus och gör hembesök.
Sofia Lillgäls tycker det är fint då lucia besöker sjukhus och gör hembesök. Sofia Lillgäls tycker det är fint då lucia besöker sjukhus och gör hembesök. Bild: Caroline Ek Lucia,Brage,sofia lillgäls

Lillgäls säger ändå att om hon måste välja mellan att lucia åker runt på besök eller penninginsamlingen, så blir det besöken. Insamlingen är inte det viktigaste enligt henne.

Intresset att ställa upp som lucia minskar

Brage har ordnat lucia ända sedan år 1936, med undantag av en femårig paus under krigsåren. Det är femte året som Lillgäls är med och ordnar lucia.

De senaste fem åren har föreningen haft mellan fyra och åtta luciakandidater.

- Nu får man fiska efter kandidaterna, säger Lillgäls.

Alla luciaarrangörer vi har talat med säger att intresset att ställa upp som kandidat har minskat under de senaste åren. Två av fyra arrangörer kommer inte att ordna lucia i år eftersom de inte fick kandidater.

För vissa arrangörer är insamlingen det viktigaste. Medan andra, precis som Brage, lyfter upp att det är viktigt att kunna föra luciatraditionen vidare.

Ett kort besök gör stor skillnad

På Brages Lucia försöker man rikta in sig på de som inte själva kan ta sig till stan den 13 december. Lillgäls tycker det är viktigt att lucian ger av sin tid åt sjuka barn och äldre människor.

- På sjukhus kan dagarna och minuterna vara väldigt långa. Bara ett litet besök på två minuter kan förgylla deras dag otroligt mycket, säger Lillgäls.

Lucias besök har betydelse

De senaste två åren har pengarna från Brages luciainsamling gått till Projekt Liv. Susanna Back är viceordförande i Projekt Livs styrelse och hon var med på besöken hos långtidssjuka barn förra året.

Susanna Back i gul tröja.
Susanna Back från föreningen Projekt Liv. Susanna Back i gul tröja. Bild: Yle/ Malin Hulkki Förening,projekt liv

- På ett av besöken träffade vi en mamma till ett ganska litet barn med en långtidssjukdom. Mamman berättade att en av sångerna som lucia sjöng hade en stor betydelse för henne. Det var samma sång som hon hade gått omkring och sjungit för sitt nyfödda barn på sjukhuset, säger Back.

Text: Caroline Ek och Ida Hammarström. Mediestuderande vid Åbo Akademi i Vasa.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten