Hoppa till huvudinnehåll

Therese Johaug tog ny övertygande seger – blickar nu framåt mot det första riktiga testet: ”Blir spännande att möta Kalla och Pärmäkoski”

Therese Johaug firar.
Therese Johaug firar i Beitostölen. Therese Johaug firar. Bild: Marius Gulliksrud / Stella Pictu / All Over Press Therese Johaug

Den norska skidpremiären i Beitostölen avrundades med ytterligare en uppvisning av Therese Johaug. Norskan slog allt motstånd på 10 km fritt och väntar nu ivrigt på att få mäta sig mot den internationella eliten i Ruka.

Om en vecka kör världscupen på skidor igång. Den norska generalrepetitionshelgen har dominerats av en och samma damåkare: Therese Johaug.

Johaug, som tidigare i år avtjänade sin dopningsavstängning var tillbaka i tävlingssammanhang på riktigt på fredagen. Efter veckoslutets första seger deltog norskan inte i lördagens sprint – men på 10 km fritt ställde hon sig i startfältet igen.

Resultatet? Ytterligare en seger – med ytterligare en bred marginal.

Den enda åkaren som kom nära att utmana Johaug var Ingvild Flugstad Östberg, som kom i mål 26 sekunder efter Johaug. Trean, USA:s Sadie Bjornsen, var en minut och knappa 46 sekunder långsammare än Johaug.

Efter fredagens tävling medgav Johaug att hon varit riktigt nervös innan starten, men skakigheten var ett minne blott på söndagen.

– Jag var lugnare i dag. Allt fungerade väldigt bra. Det är inte ofta jag leder redan vid den första mellantiden, säger Johaug till NRK efter loppet.

"Då får jag veta var jag står"

Några av de absolut största norska utmanarna saknades ändå i Beitostölen på söndagen. Både Ragnhild Haga och Heidi Weng valde nämligen att stå över tävlingen.

Johaug berättar också att hon följt med tävlingarna i Sverige och Finland under hösten. Hon väntar ivrigt på världscupspremiären i Ruka nästa helg.

– Det blir spännande att möta Charlotte Kalla, Jessica Diggins och Krista Pärmäkoski. Då får jag se var jag står. Samtidigt finns det många norska damer som kommer att kunna utmana oss, säger hon.

I herrarnas 15 km fritt gick segern till Sjur Röthe, som tampats med allvarliga ryggproblem de senaste säsongerna. I december i fjol klarnade det att skidlöparen drabbats av reumatism.

På söndagen var Röthe ändå snabbast. Han slog Simen Hegstad Krüger och Martin Johnsrud Sundby med elva sekunder. Lika som i skiathlonen i Pyeongchang slog Krüger sin landsman Sundby – den här gången med sju tiondelssekunder.

Sprint på schemat i Sverige

I svenska Bruksvallarna tävlade Sveriges skidstjärnor i sprint. Damtävlingen vanns av Hanna Falk, medan Maja Dahlqvist tog andraplatsen och Stina Nilsson slutade trea.

Segern i herrsprinten gick till Teodor Peterson. Karl-Johan Westberg slutade tvåa och Viktor Thorn kom i mål som trea.

Här hittar ni samtliga resultat från damernas 10 km fritt och herrarnas 15 km fritt i norska Beitostölen samt damernas sprint och herrarnas sprint i svenska Bruksvallarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport