Hoppa till huvudinnehåll

Titta – såhär krattar vi skogen! Finländarna nappade på Trumps uttalande om finländskt skogsbruk

Krattor och skottkärror i orange på grönt gräs.
Krattor och skottkärror i orange på grönt gräs. Bild: Minna Aula / Yle gräsmattor,Skottkärra,Kratta,grässtrån,vårväder,vår,årstider

Folk har under söndagen gett sig ut i skog och mark, inte enbart på grund av det vackra vädret, utan också för att skämta med USA:s president Donald Trump. I bakgrunden finns Trumps konstiga uttalanden om krattande finländare.

Det var i samband med ett besök i det skogsbrandsdrabbade Kalifornien på lördagen som Trump sade att man borde ta efter Finland, där man krattar och städar, och inte har några problem.

Uttalandet har sannolikt att göra med att Trump nyligen träffade bland andra Finlands president Sauli Niinistö i Paris, i samband med ceremonierna till minne av första världskrigets slut för hundra år sedan.

I det sammanhanget ska man även ha talat om skogsbränderna i Kalifornien. Då ska Niinistö ha berättat om hur skogsvården i Finland är arrangerad.

På söndagen meddelade ändå presidentens kansli att Niinistö aldrig sade något om att kratta skogarna.

Trumps uttalande har ändå väckt förundran både hos experter på skogsvård och vanliga finländare.

Andra menar att det helt uppenbart rörde sig om en felöversättning och ett missförstånd, och att Trump med verbet "rake" avsåg insamlingen av hyggesrester för energibruk, inte vanlig krattning. Det påpekade bl.a. Naturresursinstitutets forskningschef på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Hur som helst - de med en ledig söndag och lite humor begav sig sig ändå ut för att visa hur vi riktigt krattar skogen här hos oss.

Här några plock under beteckningarna #raking och #RakeAmericaGreatAgain på twitter:

Hoppa över Twitterpostning

"Skynda er att kratta innan det blir mörkt", skriver Jenny Murray och hänvisar till polarnatten.

Hoppa över Twitterpostning

"Befinner mig på trendtoppen idag" konstaterar för sin del Kirsi Leskelä-Kelkka.

Hoppa över Twitterpostning

Samu Salmi bedyrar att han gör sitt bästa för att förebygga skogsbränder.

Hoppa över Twitterpostning

Mikko Rapila har knåpat ihop en bild där han kombinerar Trump, Sauli Niinistö och en kratta. I bakgrunden till hela härvan fanns alltså spekulationerna om president Niinistö skulle ha berättat om skogskrattande i Finland - något som presidentens kansli alltså förnekat.

Hoppa över Twitterpostning

Iida Korhonen har för sin del lagt ut en video på vilken flitiga finländare krattar för brinnkära livet. Allt för att förebygga skogsbränder.

Anders Furu meddelar att även små barn deltar i krattalkot.
Hoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning

Kari Savolainen visar upp hur en finländsk brandman ser ut.

Tom Pierce har gjort sig lustig genom att kombinera Trumps ansikte med en bild skissad av den världskända konstnären Tom of Finland. På den uppträder en synnerligen muskulös brandman med bar överkropp - och en kratta i handen.

Hoppa över Twitterpostning

Och även signaturen Memeditorialist har fixat till en bild där Niinistö ser ut att erbjuda Trump en kratta som nödhjälp

Hoppa över Twitterpostning

Artikeln uppdaterad kl.16.30 och 16.55 med fler inlägg och en förklaring om varifrån missförståndet kan tänkas härstamma.

Läs också