Hoppa till huvudinnehåll

Demokratiaktivister inför rätta i Hongkong – "Odemokratiskt Kina hot mot hela världen"

Professor Chan Kin Man som grundade ockupationsrörelsen år 2014 fick stöd av ett hundratal aktivister med gula paraplyer då han kom till domstolsbyggnaden i Hongkong
Professor Chan Kin Man som grundade ockupationsrörelsen år 2014, fick stöd av ett hundratal aktivister med gula paraplyer då han kom till domstolsbyggnaden i Hongkong Professor Chan Kin Man som grundade ockupationsrörelsen år 2014 fick stöd av ett hundratal aktivister med gula paraplyer då han kom till domstolsbyggnaden i Hongkong Bild: EPA-EFE/ALEX HOFFORD Hongkong,Chan Kin-man

En internationellt uppmärksammad rättegång mot ledande demokratiaktivister har inletts i Hongkong.

Tre äldre aktivister som stod i spetsen för rörelsen Ockupera Central (Ockupera affärsdistriktet) år 2014, förnekade i den första rättegångsförhandlingen att de skulle ha gjort sig skyldiga till offentligt obehag eller konspiration, som de åtalas för.

Demokratiaktivisterna ockuperade för fyra år sedan de viktigaste trafiklederna i Hongkong, vilket lamslog staden i nästan tre månader.

Aktivisterna som ställdes inför rätta i dag riskerar upp till sju års fängelse om de anses skyldiga.

Vi utgör bara ett exempel, som visar hur ett framstigande, odemokratiskt Kina, kan hota resten av världen― Chan Kin Man, demokratiaktivist

Ytterligare sex andra aktivister åtalades samtidigt, vilket ledde till att rättegången hölls i en större domstolsbyggnad än planerat.

Totalt har över 200 aktivister redan åtalats eller kommer att åtalas, misstänkta för olika brott.

Över 100 lokala aktivister som bar på gula paraplyer som symboliserar demokratirörelsen i Hongkong, demonstrerade utanför domstolsbyggnaden då rättegången inleddes.

- Vi vill ha allmän rösträtt, skanderade demonstranterna, medan en av dem bar en banderoll med texten "Makt år folket."

Ockupationsrörelsen omdöptes till paraplyrevolutionen

Sociologiprofessorn Chan Kin Man, juridikprofessorn Benny Tai samt baptistpastorn Chu Yiu Ming som hör till den äldre generationen av demokratiaktivister, anser att rättegången är politiskt motiverad.

De hör till sammanlagt nio aktivister som idag ställdes inför rätta på grund av ockupationsrörelsen som grundades av Chan Kin Man.

Chan Kin Man grundade rörelsen för att ge eftertryck åt kraven på att Hongkongs ledare väljs i direktval och inte av ledarna i Peking.

De tre männen medger att de organiserade protesterna år 2014, men anser att åtalen mot dem strider mot grundlagen.

Krav på demokrati i Hongkong
Tiotusentals Hongkongbor med gula paraplyer eller hjälmar ockuperade gator och torg i nästan tre månader år 2014, men protesterna ledde inte till resultat Krav på demokrati i Hongkong Bild: Alex Hofford / EPA hongkong,demonstration

Aktivisterna säger att rättegången väcker frågan om huruvida det 50 år långa avtalet om det demokratiska styrelseskicket i Hongkong fortfarande är i kraft, 21 år efter att Hongkong blev en särskild administrativ region inom Kina.

Avtalet som förhandlades fram mellan den forna kolonialmakten Storbritannien och Kina löper ut år 2047, men redan nu har demokratin försvagats på ett kritiskt sätt, anser Chan Kin Man.

- Orsaken till att vi organiserade protesterna var att Kina inte respekterade sitt löfte om att låta Hongkong ha sin demokrati.

- Vi utgör bara ett exempel, som visar hur ett framstigande, odemokratiskt Kina, kan hota resten av världen, varnar Chan Kin-Man.

Hongkongs grundlag (Basic Law), talar om att utvecklingen mot demokrati och fria val skall ske i "en gradvis och ordnad process", men förhoppningarna om ökad demokrati har enligt aktivisterna kommit på skam, gång på gång.

Nio ledande aktivister åtalades på måndag, bland dem Chung Yiu-Wah, Tommy Cheung Sau-Yin, Chan Kin-Man, pastorn Chu Yiu-Ming, Benny Tai, samt parlamentsledamoten  Tanya Chan
Nio ledande aktivister åtalades på måndag, bland dem Chung Yiu-Wah, Tommy Cheung Sau-Yin, Chan Kin-Man, pastorn Chu Yiu-Ming, Benny Tai, samt parlamentsledamoten Tanya Chan Nio ledande aktivister åtalades på måndag, bland dem Chung Yiu-Wah, Tommy Cheung Sau-Yin, Chan Kin-Man, pastorn Chu Yiu-Ming, Benny Tai, samt parlamentsledamoten Tanya Chan Hongkong,Kina,Chan Kin-man

Protesterna för fyra år sedan ledde ingen vart och över 200 aktivister har sedan dess redan åtalats eller kommer att åtalas.

Många har förpassats till fängelse och sex oppositionella ledamöter har av domstolar avskedats från det lokala parlamentet.

Dessutom förbjöds det lilla Nationalistpartiet, som driver på självständighet, i somras. Det var första gången som ett parti har bannlysts i Hongkong, enligt nationella säkerhetslagar.

- Det är en snöbollseffekt på gång här. Unga är särskilt upprörda över hur man urholkar yttrandefriheten. Läget blir allt mer riskfyllt för folk som uttrycker sin åsikt, säger Amnesty Internationals forskingsledare Joshua Rosenzweig, som stationerad i Hongkong.

Benny Tai som var den första som kom på idén om att man skulle ockupera trafikleder som centrala vägar och broar, ser rättegången som en chans att tala ut om hur demokratin och det fria ordet försvagas i Hongkong.

- Det som vi vill uppnå med rättegången, är att fortsätta vår civila olydnadskampanj. Vi måste visa detta för dem som inte har gett upp hoppet om demokrati, säger Benny Tai.

Källor: Reuters, AFP, Guardian, South China Morning Post