Hoppa till huvudinnehåll

Dokumentaristen Peter "Speedy" Berndtson är död - "Han var en i själen god och rättvis människa"

Peter Berndtson var redaktör på Yle
Peter Berndtson var redaktör på Yle Bild: YLE redaktör,Yle,peter berndtson

Yles långvariga medarbetare Peter Berndtson har avlidit. Han fick en massiv hjärnblödning och avled på fredagen den 16 november i en ålder av 62 år.

Han var född den 27 juni 1956.

Peter Berndtson - eller Speedy som han kallades - är känd för sina otaliga dokumentärer och reportage.

Hans goda vän och kollega, Hans Sundquist skriver så här:

Speedy var en i själen god och rättvis människa. Han var väldigt noga med att allting var rätt och inte ditåt.

Han styrka var hans sinne för dramaturgi och nyanser i berättelsen. Han lyckades ofta locka fram oväntade sidor hos den han dokumenterade.

Speedys förmåga att hitta det vi andra inte direkt upptäcker hos mänskor gjorde honom inte enbart till en prisbelönt dokumentarist utan också till en ypperlig coach och mentor för många unga dokumentarister.

En intelligent människa med ett ständigt sug att lära sig mera.

En berättare och en klippa när det gällde dramaturgi

En annan kollega, Kati Grönholm, skriver så här om Speedy Berndtson:

Peter "Speedy" Berndtson var en berättare! Han hade alltid många berättelser på lager, oftast roliga sådana. Speedy hade också berättelser som sitt arbete. Som innehållsproducent för TV-dokumentärerna på Svenska Yle arbetade han i årtionden med regi, dramaturgi och berättargrepp.

Speedy gjorde många egna dokumentärer men efter att han startade serien Seportaget så arbetade han heltid med att dels beställa in dokumentärer från olika finlandssvenska produktionsbolag, dels med innehållsplanering tillsammans med redaktörerna vid Svenska Yles dokumentärredaktion.

Under senare år jobbade Speedy också som innehållsproducent för radiodokumentärer.

För mig var Speedy en klippa då det gällde dramaturgi. Många gånger då jag hade kört fast med mitt manuskript så satt jag i Speedys arbetsrum en stund för att sedan lättad nästan flyga ut därifrån, full av ny tillförsikt.

Speedy var som chef vänlig och förstående. Och rolig. Många gånger satt vi och andra från redaktionen efter arbetet och pratade om jobb, dokumentärer, märkliga händelser och upplevelser samt om intressanta människor.

På tumis pratade vi mycket om de svårare sakerna i livet, särskilt då Speedys fru insjuknade och sedan ifjol dog i cancer. Vi grät båda då Speedy visade de fina fotografierna från fruns sista dagar på sjukhuset. Bilder där deras första barnbarn sitter med i sjukhussängen bredvid farmor som var vacker som en egyptisk prinsessa utan sitt hår.

Speedy hade delade känslor till att han mitt i sitt livs största kris började dokumentera situationen med sin kamera men jag tröstade honom med att fotografierna kommer att vara mycket viktiga för honom, barnen och speciellt för det lilla barnbarnet där i farmors famn.

De närmast sörjande är dottern med sambo samt sonens familj med två barn i London.

Speedy fattas också oss som arbetar med dokumentärer för Svenska Yle, nu utan hjälp av den bästa inspiratören och berättaren.

I Arkivet kan du se dokumentärer av Peter Berndtson, bland dem Ior Bock och Bocks saga.

Läs också