Hoppa till huvudinnehåll

Estlands storskräll innebar att Ungern blev grupptvåa – belåten Kanerva tar förlusten i Budapest med ro: "Vi var ute efter information om spelarna"

Markku Kanerva är chefstränare för herrlandslaget.
Markku Kanerva är chefstränare för herrlandslaget. Markku Kanerva är chefstränare för herrlandslaget. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari Markku Kanerva

Grupp 2 i Nations Leagues C-liga är färdigspelad och Finland toppar gruppen före Ungern. I söndagskvällens match bestod Finlands insats av möjligheten att förbättra positionerna inför kvalslutspelet, vilket laget ändå misslyckades med. Förbundskapten Markku Kanerva möblerade om i startelvan och säger att han var intresserad av att se spelare som har stått i skuggan av de mer etablerade pjäserna.

Inför Nations League-avslutningen mot Grekland och Ungern på bortaplan behövde Finland helst ta minst en poäng för att säkra gruppsegern.

Uddamålsförlusten mot Grekland i torsdags visade sig ändå vara tillräcklig för att vinna gruppen. Då Estland skrällde och bortabesegrade Grekland med 1–0 på söndagskvällen vann Finland faktiskt gruppen med två poängs marginal till Ungern och inte på inbördes matcher mot Grekland.

Resultat söndagen den 18 november

Liga A
England – Kroatien 2–1 (0–0)
Schweiz – Belgien 5–2 (3–2)

Liga B
Nordirland – Österrike 1–2 (0–0)

Liga C
Grekland – Estland 0–1 (0–1)
Ungern – Finland 2–0 (2–0)

Liga D
Moldavien – Luxemburg 1–1 (0–0)
San Marino – Vitryssland 0–2 (0–1)

# Lag Saldo (mål) Poäng
1. Finland 4–0–2 (5–3) 12
2. Ungern 3–1–2 (9–6) 10
3. Grekland 3–0–3 (4–5) 9
4. Estland 1–1–4 (4–8) 4

Förbundskapten Markku Kanerva var trots förlusterna belåten och konstaterade att resultatet räknas.

– Vårt mål var att säkra gruppsegern och det lyckades vi med. Vi tog flest poäng i gruppen. Jag är stolt över hela laget, ett stort tack till hela gruppen.

– Vi visste att vi får möjligheter att kontra. Teemu Pukki fick chansen tre gånger. Skillnaden var att Ungern gjorde mål på sina chanser, fortsatte Kanerva.

Pukki som spelade i 90 minuter var besviken.

– Jag borde ha fått till bättre avslut.

Teemu Pukki är frustrerad.
Teemu Pukki är frustrerad. Teemu Pukki är frustrerad. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari Teemu Pukki,Finlands herrlandslag i fotboll,fotboll

Paulus Arajuuri var i Tim Sparvs frånvaro lagkapten och han hade hoppats på betydligt mer.

– Vi visade hur man ska spela om man inte vill vinna.

– Det här var en dålig match. Det grämer att landslagsåret avslutas så här. Första halvlek var värdelös.

Paulus Arajuuri var kapten.
Paulus Arajuuri var lagkapten. Paulus Arajuuri var kapten. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari Paulus Arajuuri,fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll

Målvakten Hradecky vilade

Kanerva gjorde fyra förändringar i startelvan i jämförelse med Greklandsmatchen.

– Vissa förändringar blev vi tvingade till. Pyry Soiri skulle kanske ha startat men hans lårskada från matchen mot Grekland möjliggjorde inte det, sade Kanerva.

  • Jesse Joronen (Lukas Hradecky)
  • Sauli Väisänen (Joona Toivio)
  • Thomas Lam (Joni Kaukko)
  • Robert Taylor (Pyry Soiri)

– Vi var ute efter information om spelarna. Sådana som länge har varit med i landslaget men som har fått sparsamt med speltid. Vi ville se hur de tar för sig i en tuff omgivning.

– Jag har betonat att spelarna ska våga ta för sig och det kommer jag att fortsätta med. Vi kan ta risker men vi ska överväga var på planen de tas. En dålig passning eller en dålig mottagning kan fälla avgörandet.

Kvalet börjar i mars

Nations League-gruppspelet avslutas på tisdag. I Finlands C-liga är det fortfarande öppet vem som far i väg med de övriga gruppsegrarna.

Grupp A
Skottland (6 poäng) eller Israel (6 poäng). Lagena möts på tisdag i Glasgow. Skottland behöver vinna med 1–0, 2–1 eller med minst två måls marginal. Annars vinner Israel gruppen.

Grupp B
Norge (10 poäng) eller Bulgarien (10 poäng). Den totala målskillnaden kommer i andra hand att fälla avgörandet. Norges målskillnad är 5–2 och Bulgariens 6–4. Måndagens kvarvarande matcher är Bulgarien–Slovenien och Cypern–Norge.

Grupp C
Serbien (11 poäng) eller Rumänien (9 poäng). Serbien behöver vinna hemma mot Litauen för att säkra gruppsegern. Vid lika poäng vinner Rumänien som spelar i Montenegro.

Finlands landslagssäsong fortsätter i januari då ett läger väntar för ett B-betonat lag.

– Alla spelare kommer inte att vara med eftersom klubblagen spelar matcher då, sade Kanerva.

Före det ska EM-kvalgrupperna lottas (den 2 december). I slutet av mars inleds EM-kvalet som är färdigspelat i november 2019.

Källa: Yle Urheilu.