Hoppa till huvudinnehåll

Hundratals protesterade mot "migrantkaravanen" i Tijuana – "Om USA stänger gränsen är det flyktingarnas fel"

Demonstranter drabbar samman med kravallpolis.
Kravallpoliser försökte hålla demonstranterna lugna. En liten motdemonstration för flyktingarna, från Honduras, El Salvador och Guatemala, hölls också i Tijuana. Demonstranter drabbar samman med kravallpolis. Bild: EPA-EFE protester,Tijuana,demonstrationer

Invånarna i mexikanska gränsstaden Tijuana samlades på söndagen för att demonstrera mot de "beväpnade" migranterna från Centralamerika. USA:s president Donald Trump var inte sen med att ta det som ett mandat för sitt kraftiga motstånd mot migranterna.

Karavanen, som den döpts till i media, bestod som mest av en, enhetlig grupp på tusentals latinamerikaner, främst från Honduras. Den nådde Tijuana under veckoslutet. Borgmästaren Juan Manuel Gastelum uppskattar att tiotusen flyktingar kan nå staden den här veckan.

- Tijuana är inte redo för den här lavinen, konstaterar Gastelum torrt.

Tijuana ligger knappt 20 kilometer söder om San Diego i södra Kalifornien.

Donald Trump twittrade Gastelums uttalanden, och skrev att migranterna kan skapa strukturella utmaningar som pågår i ett halvår.

- Också USA är oförberett på den här invasionen, och kommer inte att acceptera den. De förorsakar brott och stora problem i Mexiko, skriver presidenten.

Oroliga för gränsen

Demonstranterna, flera hundra, samlades vid en staty av Cuauhtémoc, den sista mexica-kejsaren i aztekhuvudstaden Tenochtitlan på 1500-talet, i centrala Tijuana. "Ut" och "Vi vill inte ha er i Tijuana" skanderades högt, medan kravallpolis övervakade massorna.

- De är inkräktare. De är beväpnade. Ut från vårt land, ropade de enligt Reuters.

Demonstranterna är delvis oroliga för affärerna med USA, bara en kort bilväg från staden. Gränsövergången är en av de livligaste mellan USA och Mexiko och den används av både näringsidkare och arbetstagare, samt turister. Trumpadministrationens migrantmotstånd gör Tijuanas företagare oroliga för att gränsen ska stängas ordentligt.

Protest mot invandring i Tijuana.
Demonstranterna höll plakat med texter som "Vårt folk först", "Ut" och "Mexiko först", "Leve Mexiko". I bakgrunden statyn av Cuauhtémoc. Protest mot invandring i Tijuana. Bild: EPA-EFE protester,Cuauhtémoc

- De flesta av oss är beroende av affärer med folk som kommer och går över gränsen. Om de stänger den är det migranternas fel, säger Esther Monroy till AFP.

- Om inte myndigheterna kan kontrollera situationen så kommer den organiserade brottsligheten och kartellerna att göra det. Vi bryr oss inte vem som gör det bara det blir gjort, säger i sin tur America Villa.

Poliser fick stundvis avlägsna demonstranter och deltagare i en avsevärt mindre motdemonstration från området då det hettade till.

"Vi förstår dem, men vi kommer inte stanna här"

Honduras ambassadör Alden Rivera säger till AP att 1800 honduraner hade anlänt till Tijuana fram till söndagen. Karavanen startade i San Pedro de Sula den 13 oktober.

- Vi hoppas de skulle återvända till Honduras, säger Rivera.

Honduranerna flyr ett av världens våldsammaste länder. Landet har 43 mord per 100 000 invånare, och arbetslösheten är hög medan ekonomin är i botten. Enligt Världsbanken lever två av tre honduraner i fattigdom.

De honduraner som utgör den överlägsna majoriteten i karavanen säger föga överraskande att de inte har någon lust att återvända.

- Vi förstår att de är upprörda. De har all rätt att protestera för de gillar oss inte, men trots det är mexikanerna ett gott folk. De är samma som oss. Men vi passerar bara. Vi stannar inte här, säger Karina Rosales till Reuters.

Källor: BBC, Fox News, Reuters, AFP, AP

Läs också